Πατέρας του σημερινού αυτοκράτορα της Ιαπωνίας ήταν ο πανίσχυρος Χιροχίτο. Ο Ακιχίτο διαδέχτηκε τον πατέρα του το 1989 και αφήνει ιστορία με το στιλ του.
Η αυτοκρατορική παράδοση της Ιαπωνίας συνεχίζεται αδιάλειπτα από το 600 μ.Χ. ως σήμερα. Ο αυτοκράτορας θεωρείται «ουράνιος κυρίαρχος» και η παράδοση θέλει να κατάγεται από θεούς. Οταν η Ιαπωνία έχασε τον πόλεμο από τις ΗΠΑ, οι δυνάμεις κατοχής υποχρέωσαν τον αυτοκράτορα Χιροχίτο να αποκηρύξει δημόσια, τον Ιανουάριο του 1946, τη θεϊκή του καταγωγή.
Ο επίσημος κατάλογος της Ιαπωνίας περιλαμβάνει 125 αυτοκράτορες, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και 8 αυτοκρατόρισσες.
Ο ρόλος του αυτοκράτορα της Ιαπωνίας έχει ιστορικά παρουσιάσει διάφορες εναλλαγές ανάμεσα σε ένα εθιμοτυπικό και συμβολικό ρόλο και σε έναν πραγματικό κυβερνήτη της χώρας. Σήμερα, ο ρόλος του είναι καθαρά εθιμοτυπικός, καθώς το πολίτευμα της χώρας είναι συνταγματική μοναρχία και σύμφωνα με το ισχύον σύνταγμα, εκτός από κάποιες συγκεκριμένες πράξεις, «…δεν πρέπει να έχει αρμοδιότητες σχετικές με την κυβέρνηση…» (άρθρο 4). Σύμφωνα με το 3ο άρθρο του Συντάγματος απαιτείται η συμβουλή και η έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου για όλες τις πράξεις του στα κρατικά (αλλά όχι κυβερνητικά) θέματα όπως αυτές ορίζονται από το Σύνταγμα (στο άρθρο 7).
Ο Τσέγκου Νο Μίγια Ακιχίτο παντρεύτηκε τη Μιτσίκο Σόντα, την πρώτη αυτοκράτειρα της Ιαπωνίας η οποία δεν προέρχεται από κάποιο βασιλικό οίκο, αλλά από την αστική τάξη της χώρας.
Απέκτησαν δύο γιους, τον πρίγκιπα Ναρουχίτο, ο οποίος είναι και ο διάδοχος του Ακιχίτο για τον Θρόνο των Χρυσανθέμων, και τον πρίγκιπα Ακισίνο, καθώς και μια κόρη, την πρώην πριγκίπισσα Νόρι, η οποία μετά τον γάμο της με τον πολιτικό μηχανικό Γιοσίκι Κουρόντα παραιτήθηκε από μέλος της Αυτοκρατορικής Οικογένειας της Ιαπωνίας (όπως όριζε στην περίπτωσή της ο νόμος) και άλλαξε το όνομά της σε Σαγιάκο Κουρόντα.
Πρόκειται για έναν μοναρχικό οίκο που δεν μοιάζει με τους οίκους της Ευρώπης. Αποφεύγουν την επίδειξη χλιδής, δεν είναι γνωστοί για σκάνδαλα και μένουν σε ένα παλάτι στο Τόκιο, το οποίο αποτελεί ιστορικό μνημείο, αλλά δεν είναι ούτε χρυσοποίκιλτο ούτε προκλητικό. Συνυπάρχει δε με σύγχρονα κτίρια στο κέντρο της πόλης, όπως σε όλη την Ιαπωνία συνυπάρχει η παράδοση με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας.
Εντυπωσιακή ήταν και η απόφαση του αυτοκράτορα να κόψει την παράδοση του προκανονισμένου γάμου. Γνώρισε τη Μισίκο Σόντα τον Αύγουστο του 1957 ενώ έπαιζαν τένις - έχασε μάλιστα το ματς από εκείνη! Η Αυτοκρατορική Επιτροπή είχε διαλέξει με προσοχή πολλά νεαρά κορίτσια, από τις καλύτερες οικογένειες, για να συναντήσουν τον νεαρό τότε πρίγκιπα-διάδοχο. Εκεί εκλήθη και η Μισίκο Σόντα, η οποία κέρδισε τον πρίγκιπα, παρά την αστική της καταγωγή.
Οι Ιάπωνες λατρεύουν το αυτοκρατορικό τελετουργικό και τις εμφανίσεις των μοναρχών τους. Για τη νέα χρονιά ολόκληρη η αυτοκρατορική οικογένεια πόζαρε και διάβασε ευχές. Ο αυτοκράτορας Ακιχίτο είναι σήμερα 82 ετών. Η αυτοκράτειρα εμφανίστηκε με το παραδοσιακό κιμονό. Γύρω τους τα παιδιά τους, οι πρίγκιπες Ναρουχίτο και Ακισίνο, οι νύφες τους, πριγκίπισσες Μασάκο και Κίκο, και τα 4 εγγόνια τους: ο μικρός Χασαχίτο, 9 ετών, οι αδελφές πριγκίπισσες Μάκο, 24 ετών, και Κάκο, 21 ετών, η εξαδέλφη τους Άικο, 14 ετών. Σαν μια απλή, συνηθισμένη οικογένεια, χωρίς τίποτα περιττό και χωρίς κανένα λούσο:
Η πριγκίπισσα Μασάκο και ο πρίγκιπας Ναρουχίτο στο μπαλκόνι του παλατιού, στις 2 Ιανουαρίου 2015:
Ο πρίγκιπας Ακισίνο και οι πριγκίπισσες Κίκο, Μάκο και Κάκο:
Τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας προήδρευσε στις εργασίες της Βουλής για τη νέα χρονιά.