Μπορεί ο καινούριος χρόνος να έχει μπει, αλλά ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί τι θα γίνει με τις αποδείξεις και το πώς θα χτίζεται το αφορολόγητο.
Αυτό που προκύπτει από τις συνεντεύξεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη είναι ότι για το σχηματισμό το ατομικού αφορολογήτου της χρονιάς, θα μετράνε όλες αδιακρίτως οι δαπάνες που γίνονται από 1.1.2016 και μετά μέσω πιστωτικής κάρτας ή ηλεκτρονικής τραπεζικής, πλην εκείνων που δηλώνονται ούτως ή άλλως ξεχωριστά στο Ε1 (όπως των ενοικίων, των ιατρικών δαπανών ή των τόκων στεγαστικών δανείων).
Ακόμη, βέβαια, παραμένει αδιευκρίνιστο το αν από το ύψος των δαπανών που θα απαιτείται για το χτίσιμο του αφορολόγητου, θα μειώνεται ή θα αυξάνεται αναλογικά με το δηλωθέν εισόδημα του φορολογουμένου.
Μιλώντας χθες στον Real FM ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι η σχετική διάταξη τελεί ακόμα υπό επεξεργασία και ότι θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Παρότι, όμως, η διάταξη δεν είναι έτοιμη, ο ίδιος έδωσε τα εξής παραδείγματα για το πώς λειτουργεί το μέτρο. Και είπε επί λέξει:
- «Αν κάποιος έχει 25.000 ευρώ εισόδημα (λέμε ένα θεωρητικά μεγάλο εισόδημα) δεν θα του πούμε "εσύ φέρε μας το 10%" μόνον με πλαστικό χρήμα. Εκεί θα του πούμε, "κύριε φέρε μας 9.500 ευρώ" αν είναι τελικά τόσο το αφορολόγητο».
- «Αν κάποιος φορολογούμενος έχει ετήσιο εισόδημα 8.000, δεν θα του πούμε "φέρε και τις 8.000 ευρώ -για να έχεις αφορολόγητο- με αποδείξεις". Εκεί θα είναι φυσικά μικρότερο. Εκεί θα είναι πχ στις 4.000 ευρώ».
Σημειώνεται ότι στο πρώτο παράδειγμα για εισόδημα 25.000 ευρώ δαπάνες 9.500 ευρώ, το ποσοστό των δαπανών που απαιτείται να καλύπτεται με κάρτα φθάνει το 38%. Στο δεύτερο παράδειγμα με τις 8.000 ευρώ το χρόνο και τις 4.000 ευρώ δαπάνες, το ποσοστό φθάνει στο 50%!
Σημειώνεται ότι σήμερα απαιτείται 10% του δηλωθέντος εισοδήματος.