Οι άνθρωποι μολύνουν τον πλανήτη με σκουπίδια εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ωστόσο, τα τελευταία 58 χρόνια η ρύπανση που προκαλεί το ανθρώπινο είδος έχει ξεπεράσει τα όρια της Γης.
Πιο συγκεκριμένα, από το 1957 όπου εκτοξεύτηκε το ρωσικό Sputnik και μετά, η ατμόσφαιρα του πλανήτη έχει αρχίσει να γεμίζει από σκουπίδια που έχουν μπει σε τροχιά. Σήμερα γύρω από την Γη υπάρχει ένας μεγάλος σκουπιδότοπος που σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.
Ο καθηγητής Stuart Grey του University College του Λονδίνου, χρησιμοποιώντας στοιχεία από το space-track.org, δημιούργησε ένα βίντεο που απεικονίζει την κατάσταση γύρω από τον πλανήτη. Τα διαστημικά σκουπίδια έχουν δημιουργήσει μια στρώση γύρω του. Σύμφωνα με την NASA, αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερα από 21.000 αντικείμενα άνω των 10 εκατοστών, 500.000 αντικείμενα μεταξύ 1-10 εκατοστών και παραπάνω από 100 εκατομμύρια αντικείμενα κάτω του εκατοστού, σε τροχιά γύρω από την Γη.
Τα αντικείμενα αυτά αναπτύσσουν τεράστιες ταχύτητες όσο περιστρέφονται και έχουν ήδη προβληματίσει αρκετές διαστημικές υπηρεσίες. Η NASA έχει αντικαταστήσει τα παράθυρα των διαστημικών οχημάτων της, στα οποία διαπίστωσε πως προκλήθηκε ζημιά από νιφάδες μπογιάς. Επιπλέον, τον περασμένο Ιούλιο οι αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού κινδύνεψαν να χτυπηθούν από βροχή σκουπιδιών (μάλλον παλιού ρωσικού δορυφόρου) που είχαν αναπτύξει ταχύτητα μεγαλύτερη από 56.000 χιλιόμετρα ανά ώρα. Για να αποφύγουν το ατύχημα, αναγκάστηκαν να καταφύγουν στο ρωσικό διαστημικό σκάφος Soyuz.
Οι συζητήσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος έχουν ξεκινήσει, όμως ακόμα δεν έχει μπει κάποιο σχέδιο σε εφαρμογή.
Δείτε τα διαστημικά σκουπίδια στην τροχιά του πλανήτη μας: