Θα ζητήσει στήριξη για μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στο κράτος - iefimerida.gr

Θα ζητήσει στήριξη για μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στο κράτος

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε 3 άξονες, την αλλαγή του κράτους, τη δημιουργία ενός διχτυού κοινωνικής προστασίας και την αναπτυξιακή διάσταση της οικονομίας, θα κινηθούν οι ανακοινώσεις Παπανδρέου για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Προσαρμογής. Ο πρωθυπουργός, έπειτα από ένα μαραθώνιο συνεδριάσεων, θα ανακοινώσει αύριο πώς πραγματικά έχει η κατάσταση στη χώρα, αλλά και τι πρέπει να γίνει προκειμένου η Ελλάδα να συνεχίσει στο δρόμο της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Ο Γιώργος Παπανδρέου, αύριο, θα προεδρεύσει του υπουργικού συμβουλίου, στη συνέχεια θα μιλήσει στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ενώ θα ενημερώσει για τα νέα μέτρα και το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις ομιλίες του κ. Παπανδρέου θα περιγράφεται με σαφήνεια η δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, ενώ θα υπάρξουν και δόσεις ελπίδας και προοπτικής.
Ακούγοντας τις εισηγήσεις στενών συνεργατών του, αλλά και υπουργών που τονίζουν την ανάγκη "να πει η κυβέρνηση όλη την αλήθεια (όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος), ο Γιώργος Παπανδρέου θα περιγράψει το "σταυροδρόμι" στο οποίο βρίσκεται η Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι "ή θα συνεχίσουμε για να δούμε φως στο τούνελ ή θα παραμείνουμε σε τέλμα".
Παράλληλα, θα μιλήσει για τη "δύσκολη ανηφόρα" που έχει να ανέβει η χώρα, ζητώντας από υπουργούς, βουλευτές, αλλά και την κοινωνία "να βάλει πλάτη" ώστε να συνεχίσει η χώρα στο δρόμο της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Ο κ. Παπανδρέου, εξάλλου, θα παραδεχθεί ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση οριακή.

Δίχτυ κοινωνικής προστασίας

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός, έχοντας συλλέξει στοιχεία από τους υπουργούς του για το ποια περιθώρια κοινωνικής προστασίας υπάρχουν, αναμένεται να εξαγγείλει την κοινωνική διάσταση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου. Παραδεχόμενος ότι τα περιθώρια δεν είναι πολλά, ο Γιώργος Παπανδρέου αναμένεται να δεσμευθεί προσωπικά πως "η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να δημιουργήσει ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας για τους ασθενέστερους συμπολίτες μας", καθώς στο Μαξίμου ανησυχούν πολύ για το ότι μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας οδηγείται στο περιθώριο. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Παπανδρέου θα ανακοινώσει και το αναπτυξιακό κομμάτι του νέου προγράμματος, επικαλούμενος το νέο αναπτυξιακό νόμο, αλλά και την ενεργοποίηση προγραμμάτων από το ΕΣΠΑ που για πολλούς και διάφορους λόγους βρίσκονται εν υπνώσει.

Τα αλλάζει όλα

Κατά τα λοιπά, στις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις θα περιγράφονται και παρεμβάσεις στην κατεύθυνση αλλαγής του κράτους. Ο Γιώργος Παπανδρέου, παράλληλα με τα νέα σκληρά μέτρα, θέλει να βάλει στην πολιτική ατζέντα και την αλλαγή της κρατικής δομής, προκειμένου να πείσει ότι επιδιώκει ένα βιώσιμο μοντέλου κράτους και ανάπτυξης. ΈΤσι, θα σημειώσει οτι το κράτος πρέπει να είναι ευέλικτο, θα "κηρύξει πόλεμο" κατά της γραφειοκρατίας, θα αναγγείλει ακόμη και νέο πειθαρχικό νόμο για τιμωρία επίορκων δημόσιων λειτουργών.
Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να ανοίξει ακόμη και θέμα νέου εκλογικού νόμου, αφού η υιοθέτηση του γερμανικού εκλογικού συστήματος βρίσκεται στις σταθερές επιδιώξεις του πρωθυπουργού.

Η ομιλία του πρωθυπουργού με τη νέα δέσμη παρεμβάσεων αναμένεται πρώτα να "περάσει" το τεστ της κοινοβουλευτικής ομάδας, ενώ τα μέτρα θα εξειδικεύσει στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ