Μπρούκλιν, η πρώην κακόφημη συνοικία της Νέας Υόρκης κλέβει την παράσταση από το Μανχάταν [εικόνες] - iefimerida.gr

Μπρούκλιν, η πρώην κακόφημη συνοικία της Νέας Υόρκης κλέβει την παράσταση από το Μανχάταν [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μέσα σε δέκα χρόνια, ο κακόφημος γείτονας του Μανχάταν έγινε το επίκεντρο της δημιουργίας. Καλλιτέχνες και γκαλερίστες, εναλλακτικοί αμερικανοί, ταλέντα και πρωτοποριακές εταιρείες άλλαξαν το προφίλ της συνοικίας του Μπρούκλιν και το έκαναν αγνώριστο.


«Η αγορά τέχνης παραμένει στο Μανχάταν. Αλλά ο πειραματισμός και τα στούντιο βρίσκονται πλέον στο Μπρούκλιν. Είναι καλό που ξεχώρισε το εμπόριο τέχνης από την κοινότητα των καλλιτεχνών και το Μπρούκλιν έγινε η νέα τους πατρίδα. Οι συλλέκτες έρχονται εδώ για να βρουν καινούρια ταλέντα και έργα αλλά γυρίζουν πίσω στο Μανχάταν. Οι διακινητές έργων τέχνης είναι αναγκασμένοι να γνωρίζουν τι γίνεται στο Μπρούκλιν γιατί εδώ μένουν οι περισσότεροι καλλιτέχνες» δηλώνει ο Hrag Vartanian, εκδότης του περιοδικού τέχνης και σάιτ Hyperallergic, που έχει έδρα το Μπρούκλιν.

Μπρούκλιν, η πρώην κακόφημη συνοικία της Νέας Υόρκης κλέβει την παράσταση από το Μανχάταν [εικόνες] | iefimerida.gr 0


Από τα πέντε προάστια της Νέας Υόρκης, το Μπρούκλιν είναι το πιο πυκνοκατοικημένο. Περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν δίπλα-δίπλα χωρίς αναγκαστικά να συμβιώνουν. Ολες οι φυλές του κόσμου κατοικούν εδώ και κάποιος γειτονιές έγιναν πραγματικές κυψέλες τέχνης και μόδας.

Μπρούκλιν, η πρώην κακόφημη συνοικία της Νέας Υόρκης κλέβει την παράσταση από το Μανχάταν [εικόνες] | iefimerida.gr 1
Μπρούκλιν, η πρώην κακόφημη συνοικία της Νέας Υόρκης κλέβει την παράσταση από το Μανχάταν [εικόνες] | iefimerida.gr 2
Μπρούκλιν, η πρώην κακόφημη συνοικία της Νέας Υόρκης κλέβει την παράσταση από το Μανχάταν [εικόνες] | iefimerida.gr 3
Μπρούκλιν, η πρώην κακόφημη συνοικία της Νέας Υόρκης κλέβει την παράσταση από το Μανχάταν [εικόνες] | iefimerida.gr 4


Τέτοιες γειτονιές είναι το Williamsburg, ή το Bushwick.
Το Williamsburg είναι το μέρος όπου βρίσκει κανείς τη μεγαλύτερη χασιδική κοινότητα Εβραίων στον κόσμο αλλά και τους περισσότερους χίπστερ στον κόσμο.

Μπρούκλιν, η πρώην κακόφημη συνοικία της Νέας Υόρκης κλέβει την παράσταση από το Μανχάταν [εικόνες] | iefimerida.gr 5
Μπρούκλιν, η πρώην κακόφημη συνοικία της Νέας Υόρκης κλέβει την παράσταση από το Μανχάταν [εικόνες] | iefimerida.gr 6

Το Μπρούκλιν υπήρξε πραγματική γη για πρόσφυγες τον 19ο αιώνα από όλο τον πλανήτη. Πρωτοστάτησε στο hip hop της δεκαετίας του 1970 και στην street art, με πραγματικά έργα τέχνης στον δρόμο. Νεαροί καλλιτέχνες που δεν είχαν τη δυνατότητα να ζήσουν στο Μανχάταν μετακόμισαν στο Williamsburg, μεταμόρφωσαν τα loft στα παλιά και εγκαταλειμμένα εργοστάσια και ανέστησαν εκεί μια πραγματική καλλιτεχνική σκηνή. Σιγά-σιγά άνοιξαν πολλές γκαλερί, κλαμπ ενώ συνεχή events καλλιτεχνικά ανεβαίνουν σε πρώην χωματερές και άδεια κτίρια.

Μπρούκλιν, η πρώην κακόφημη συνοικία της Νέας Υόρκης κλέβει την παράσταση από το Μανχάταν [εικόνες] | iefimerida.gr 7
Μπρούκλιν, η πρώην κακόφημη συνοικία της Νέας Υόρκης κλέβει την παράσταση από το Μανχάταν [εικόνες] | iefimerida.gr 8


Η τάση εξαπλώνεται και στη συνοικία Bushwick, βιομηχανική ζώνη σε εγκατάλειψη και επικίνδυνη που έγιναν σήμερα συνοικίες για πλούσιους και σοφιστικέ αμερικανούς που βρίσκονται σε αναζήτηση νέων εμπειριών.
Το Bushwick, παραμένει ωστόσο μια συνοικία κατά 70% ισπανόφωνη. Στις δεκαετίες του '80 και '90 ήταν στη λίστα με τις πιο επικίνδυνες συνοικίες. Σήμερα φιλοξενεί κυρίως νέους, καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες και εναλλακτικούς τύπους που δεν διαθέτουν μεγάλα ποσά για ενοίκιο που ζητούν στο Williamsburg. Ο Jonas, 37 ετών, είναι αρχιτέκτονας και ζει εδώ δύο χρόνια: «Ζούσα κοντά στο Park Slope αλλά το ενοίκιο έγινε πολύ ακριβό. Εδώ είναι ακόμη σχετικά φθηνό, αλλά για πόσο; Κάθε βδομάδα ανοίγει ένα νέο εστιατόριο ή μπαρ bio», λέει.

Μπρούκλιν, η πρώην κακόφημη συνοικία της Νέας Υόρκης κλέβει την παράσταση από το Μανχάταν [εικόνες] | iefimerida.gr 9
Μπρούκλιν, η πρώην κακόφημη συνοικία της Νέας Υόρκης κλέβει την παράσταση από το Μανχάταν [εικόνες] | iefimerida.gr 10


Εδώ μπροστά στα σπίτια οι οικογένειες κάθονται ακόμη στα κατώφλια και στις κεντρικές αρτηρίες ακούγεται ξέφρενη λατινοαμερικάνικη μουσική. Το Bushwick ωστόσο είναι ο τόπος μιας avant-garde
καλλιτεχνών που γεμίζει ασφυκτικά τους δρόμους και τα καφέ, γεμάτα ενέργεια και πρωτοτυπία.
Λίγο πιο κάτω, στο Crown Heights, ο πληθυσμός κατάγεται κυρίως από τα νησιά της Καραϊβικής. Συγκατοικεί με την μεγαλύτερη κοινότητα Εβραίων loubavitch του κόσμου. Από το 1991, όταν ξέσπασαν οι ρατσιστικές ταραχές μεταξύ Εβραίων και Μαύρων, η περιοχή είναι πανέμορφη και τίποτα δεν θυμίζει σχεδόν το παρελθόν.

Μπρούκλιν, η πρώην κακόφημη συνοικία της Νέας Υόρκης κλέβει την παράσταση από το Μανχάταν [εικόνες] | iefimerida.gr 11

Ετσι ήταν το Μπρούκλιν το 1970:

Μπρούκλιν, η πρώην κακόφημη συνοικία της Νέας Υόρκης κλέβει την παράσταση από το Μανχάταν [εικόνες] | iefimerida.gr 12


Αλλά το πιο χαρακτηριστικό σημείο της συνοικίας είναι η παραλία, η Brighton Beach. Στις αρχές του 20ού αιώνα, οι Εβραίοι της Οδησσού, έχοντας υποστεί τα πογκρόμ των Ρώσων και των ναζί, μετανάστευσαν μαζικά στην Αμερική και αποβιβάστηκαν κυριολεκτικά στην παραλία Brighton Beach την οποία αποκάλεσαν « Little Odessa ». Οι μαφίες ήρθαν μαζί τους και η περιοχή ήταν από τις σκοτεινότερες του αμερικανικού χάρτη επί δεκαετίες.

Μπρούκλιν, η πρώην κακόφημη συνοικία της Νέας Υόρκης κλέβει την παράσταση από το Μανχάταν [εικόνες] | iefimerida.gr 13


Λευκορώσοι, Ουκρανοί, Μολδαβοί, Ουζμπέκοι, Αζέροι, όλες οι φυλές της πρώην σοβιετικής αυτοκρατορίας ήρθαν να συγκατοικήσουν εδώ. Εδώ είναι η περιβόητη Little Odessa -Μικρή Οδησσός, αφού οι πρώτοι Εβραίοι που μετανάστευσαν ήρθαν από εκεί. Η περιοχή έγινε σήμερα μοδάτη, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι μιλούν ρωσικές διαλέκτους και πολλές ταμπέλες είναι γραμμένες σε κυριλλική γραφή.


Αναζητώντας νέους ορίζοντες
Το Μπρούκλιν προσελκύει κάθε χρόνο πολλούς νέους πτυχιούχους από πανεπιστήμια ιστορίας τέχνης όλου του κόσμου που ονειρεύονται να ζήσουν την εμπειρία της πόλης. Το πρόβλημα είναι ότι το Μπρούκλιν είναι σήμερα η ακριβότερη συνοικία της Αμερικής, όσο απίστευτο κι αν ακούγεται αυτό. Η ειρωνεία είναι ότι οι περισσότεροι καλλιτέχνες που ήρθαν εδώ πριν από είκοσι χρόνια και έφτιαξαν τους δικούς τους χώρους, αναγκάζονται σήμερα να τους εγκαταλείψουν γιατί τα ενοίκια έγιναν απλησίαστα.
Σήμερα, οι εταιρείες Amazon, Kickstarter, Etsy ή Vice έχουν τα κεντρικά τους στο Μπρούκλιν κι αυτό ανεβάζει ακόμη περισσότερο τις τιμές. Τα πρώην εγκαταλειμμένα κουφάρια έγιναν ξενοδοχεία και πολυτελή κτίρια και οι καλλιτέχνες αναγκάζονται να μετακομίσουν προς νέους παραδείσους, όπως είναι το Ridgewood για παράδειγμα, έξω από το Μπρούκλιν ή το Κουήνς.

Μπρούκλιν, η πρώην κακόφημη συνοικία της Νέας Υόρκης κλέβει την παράσταση από το Μανχάταν [εικόνες] | iefimerida.gr 14
Μπρούκλιν, η πρώην κακόφημη συνοικία της Νέας Υόρκης κλέβει την παράσταση από το Μανχάταν [εικόνες] | iefimerida.gr 15
Μπρούκλιν, η πρώην κακόφημη συνοικία της Νέας Υόρκης κλέβει την παράσταση από το Μανχάταν [εικόνες] | iefimerida.gr 16
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μπρούκλιν κακόφημη Τέχνη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ