Η κυβέρνηση υπολογίζει να εξοικονομήσει 600 εκατ. ευρώ από τις προτάσεις για το Ασφαλιστικό - iefimerida.gr

Η κυβέρνηση υπολογίζει να εξοικονομήσει 600 εκατ. ευρώ από τις προτάσεις για το Ασφαλιστικό

Konstantinos Tsakalidis / SOOC
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Την επίσημη απάντηση των δανειστών περιμένει το Μέγαρο Μαξίμου, για να ξέρει αν μπορεί να ξεπεράσει το σκόπελο του Ασφαλιστικού χωρίς αντιδράσεις και απώλειες.

Σύμφωνα, πάντως, με τις εκτιμήσεις παραγόντων της κοινωνικής ασφάλισης, το κυβερνητικό σχέδιο έχει υψηλό δείκτη αισιοδοξίας, αφού προσδοκά σε εξοικονόμηση περίπου 600 εκατ. Ευρώ από την αύξηση των εισφορών και τη μείωση των επικουρικών από 170 ευρώ και πάνω.

Κατ' αρχάς, ο σχεδιασμός για τις επικουρικές βασίζεται στην παραδοχή ότι δεν θα θιγούν όσοι βρίσκονται κάτω από τα επίπεδα των 170 ευρώ αλλά από εκεί και πάνω θα γίνουν κλιμακωτές μειώσεις 5- 25%. Το μέτρο αφορά σε περίπου 500.000 συνταξιούχους και από την κυβέρνηση προσδοκούν ότι θα αποδώσει 240- 250 εκατ. Ευρώ.

Το μεγάλο πακέτο θα εξοικονομηθεί από την αύξηση των εισφορών και συγκεκριμένα κατά 1 ποσοστιαία μονάδα για τους εργοδότες και κατά 0,5 ποσοστιαία μονάδα για τους εργαζόμενους. Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς υπολογισμούς, το μέτρο μπορεί να αποδώσει 340- 350 εκατ. Ευρώ, αν και παράγοντες της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν ότι στην καλλίτερη περίπτωση μπορεί να αποδώσει 220- 240 εκατ. Ευρώ.

Το συνολικό πακέτο των 600 εκατ. Ευρώ θα συμπληρώσει τις παρεμβάσεις που έχουν ήδη προβλεφθεί στον Προϋπολογισμό (αυξήσεις εισφορών υγείας κ.λ.π.) και ανέρχονται επισήμως στα 1,2 δις ευρώ και σύμφωνα με την κυβέρνηση με αυτόν τον τρόπο θα «κλείσει» η εκκρεμότητα της εξοικονόμησης 1,8 δις ευρώ (1% του ΑΕΠ) από τις συντάξεις εντός του 2016.

Ο σχεδιασμός αυτός έχει επί του παρόντος τρεις αστερίσκους:

  1. Η πλευρά των δανειστών έχει εκφράσει ήδη επιφυλάξεις για την απόδοση 1,2 δις ευρώ από τα μέτρα που περιγράφονται στον Προϋπολογισμό, άρα δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η κυβέρνηση πρέπει να καλύψει μόνο 600 εκατ. Ευρώ ακόμα
  2. Η πλευρά των δανειστών έχει διατυπώσει την αντίθεση της σε μέτρα που πλήττουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, όπως η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι η πλευρά των δανειστών είχε πιέσει για τη μείωση των εισφορών και είχε λάβει δέσμευση από την προηγούμενη κυβέρνηση για περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.
  3. Ο αντίλογος είναι ότι η τελευταία μείωση των εισφορών δεν ισοφαρίστηκε από άλλες δράσεις- όπως ήταν η σχετική πρόβλεψη- για την κάλυψη των απωλειών στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, με αποτέλεσμα να ανοίξει μια τεράστια «τρύπα» 900 εκατ. Ευρώ ως το τέλος του Οκτωβρίου, επιτείνοντας το πρόβλημα για το σύστημα

Οι δανειστές δεν έχουν πάρει ακόμα σαφείς προτάσεις από την Αθήνα για τη βιωσιμότητα του συστήματος σε βάθος χρόνου ήτοι τις παραμετρικές αλλαγές που θα αποτρέπουν ελλείμματα στο σύστημα και επιβάρυνση του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Στην πραγματικότητα, το μεγάλο παζάρι θα γίνει για τα ποσοστά αναπλήρωσης, δηλαδή για τα ποσοστά με τα οποία θα υπολογίζονται οι συντάξεις, ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα η βάση υπολογισμού, δηλαδή ποιες θα είναι οι συντάξιμες αποδοχές (π.χ. μέσος όρος του εργασιακού βίου ή της τελευταίας πενταετίας), με βάση τις οποίες θα «βγαίνουν» οι συντάξεις της επόμενης γενιάς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ