Σενάρια για «γραμμή» αποχής από το δημοψηφισμα - iefimerida.gr

Σενάρια για «γραμμή» αποχής από το δημοψηφισμα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μετωπική επίθεση κατά του Γιώργου Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Ν.Δ., Αντώνης Σαμαράς, εκφωνώντας την πιο σκληρή μέχρι σήμερα ομιλία του,ενώ αναφερόμενος στο δημοψήφισμα το οποίο χαρακτήρισε παρωδία μίλησε για έσχατο αδιέξοδο και αποκάλυψη ακρότατης ανευθυνότητας.

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι ένα απο τα σχέδια που επεξεργάζονται στη Συγγρού ειναι στην περίπτωση που τελικά δεν καταστεί η ματαίωση του δημοψηφίσματος, να δοθει γραμμη για αποχή ετσι ώστε να μην συγκεντρωθεί ο απαραίτητος αριθμός ψηφοφόρων προκειμένου το όποιο αποτέλεσμα του, να αποτελέσει νόμο του κράτους.

Ο κ. Σαμαράς με μια ομιλία που σηματοδότησε ουσιαστικά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, κήρυξε «ανένδοτο» κατά της σημερινής κυβέρνησης και την κάλεσε να παραιτηθεί χαρακτηρίζοντάς την επανειλημμένα «επικίνδυνη» και «ανίκανη» αφού θέτει όπως είπε σε κίνδυνο όχι μόνο την Ελλάδα και την παραμονή μας στο ευρώ αλλά και την ευρωζώνη προκαλώντας πανικό στους επενδυτές. Παράλληλα, χαρακτήρισε «τυχοδιώκτη» και «επικίνδυνο» και τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου.

Να σημειωθεί ότι παρών στην ομιλία του κ. Σαμαρά ήταν και τον χειροκρότησε θερμά και ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε ακραίο πανικό και τόνισε ότι μια «κυβέρνηση σε τέτοιο πανικό είναι επικινδυνη και πρέπει να φύγει», χειροκροτούμενος από τους βουλευτές του

«Παίζεις τη χώρα κορώνα-γράμματα»

Για τον Γιώργο Παπανδρέου είπε ότι «μας έβαλε στο επίκεντρο μιας παγκόσμιας καταιγίδας, για τον δικό του συμφέρον» και συνέχισε λέγοντας: «Τι στόχο έχετε κ. Παπανδρέου; Να διαλύσετε την Ελλάδα; Παίζετε τη χώρα κορώνα-γράμματα, δεν απασχολείτε κανέναν, σας έχουν ξεπεράσει τα γεγενότα»

«Σε τι θα απαντήσει ο λαός; Σε μια σύμβαση που δεν έχει επικυρωθεί; » αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ και συνέχισε τονίζοντας ότι: «Οι δανειακές συμβάσεις δεν τίθενται προς έναρξη αλλά οι πολιτικές που τις ακολουθούν. Εκβιάζετε το λαό, να αποδεχτεί και τα οικονομικά μέτρα και τις πολιτικές.»

«Ο κ. Παπανδρέου δεν κάνει διάκριση της σύμβασης και των οικονομικών μέτρων για να δέσει χειροπόδαρα τους Έλληνες και να εκβιάσει το λαό», είπε ο κ. Σαμαράς και τόνισε ότι στα διχαστικά διλήμματα ο λαός απαντά όχι στο ερώτημα αλλά σε εκείνον που ρωτάει και χαρακτήρισε την κυβέρνηση επικίνδυνη.

«Το μνημόνιο απέτυχε»

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΝΔ, ειπε: «Η οργή των δρόμων θα συνοδεύει τα βήματα των 300 της Βουλής. Γι' αυτό θα απευθυνώ και σε εκείνους που είχαν διαφωνήσει όταν αρνηθήκαμε να ψηφίσουμε το Μνημόνιο. Μόνο όποιος εθελοτυφλεί δεν βλέπει ότι το Μνημόνιο απέτυχε. Γι' αυτό και όλοι θα έπρεπε να μου ζητούν όχι να συμφωνήσω με αυτήν την κυβέρνηση αλλά να μην συνταχθώ σε τίποτε μαζί της.»

Στη συνέχεια, ο κ. Σαμαράς υπεραμύνθηκε της στάσης της Νέας Δημοκρατίας έναντι του Μνημονίου. «Φανταστείτε να είχαμε ψηφίσει το Μνημόνιο», τόνισε. «Θα είχαμε πέσει στο ίδιο βάραθρο με την κυβέρνηση. Θα είμασταν μπλεγμένοι στα τυχωδιωκτικά παιχνίδια του κ. Παπανδρέου» υπογράμμισε και συνέχισε λέγοντας ότι «αν σήμερα μπορούμε να πούμε ότι δεν είμαστε ίδιοι με εκείνους, είναι γιατί εμείς τολμήσαμε και εναντιωθήκαμε σε αυτήν την λάθος πολιτική του ΠΑΣΟΚ και ο λαός το αναγνωρίζει

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι η αντίθεση της ΝΔ με το Μνημόνιο δεν ήταν καθολική, αφού ψήφισε όσα θεωρούσε σωστά: «Δεν το κάναμε με λαίκιστικο τρόπο. Δεν τα αρνηθήκαμε όλα. Όσα ήταν σωστά τα προσυπογράψαμε» είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το πρόγραμμα της ΝΔ, ο κ. Σαμαράς, είπε ότι δεν δίνει υποσχέσεις και τόνισε «Θα το κάνω πιο λιανό. Η μόνη υπόσχεση που έχουμε δώσει είναι για τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους.»

«Επικίνδυνη κυβέρνηση»

«Προχθές είπα», συνέχισε ο κ. Σαμαράς «ότι ο κύκλος της σημερινής κυβέρνησης έχει κλείσει. Με την ολέθρια πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου για το δημοψήφισμα δείχνει ότι είναι επικίνδυνη».

«Να ανοίξουμε το δρόμο για το αυθεντικό δημοψήφισμα που είναι οι εκλογές», υπογράμμισε και συνέχισε λέγοντας ότι μέσα σε αυτή τη συγκυρία η Νέα Δημοκρατία καλείται «Να δείξουμε ότι δεν είμαστε ίδιοι. Όλες μας οι προτάσεις επαληθεύονται» και κατέληξε λέγοντας: «Να διώξουμε μια κυβέρνηση ανίκανη και επικινδυνη. Να μην αφήσουμε τον κ. Παπανδρέου να πάει την Ελλάδα στο γκρεμό.»

[...]

«Αύριο θα μιλήσω για το κούρεμα και την τελευταία συμφωνία. Τα γεγονότα της περασμένης Παρασκευής πρέπει να μας δώσουν ένα μάθημα. Ανετράπη η παραδοσιακή λογική πως οι Έλληνες θα αντιδρούν μόνο κάθε 4 χρόνια. Υπάρχει κοινωνική δυσαρέσκεια από τα μέτρα και την κόπωση του λαού για τις χαραμάδες προοπτικής και, δεν αντέχει τα μέτρα για μία ανάπτυξη που δεν έρχεται. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει μέχρι στιγμής οικονομικό μαρασμό και όχι ανάπτυξη.»

[...]

«Πέραν από κόμματα, ο κόσμος διαμαρτύρεται για την ταπείνωση που βιώνει. Πρέπει να φύγουμε από την συμβατική λογική της μεταπολίτευσης. Απέναντι από τον κ. Παπανδρέου υπάρχει η παράταξη που δεν φοβάται να περάσει σε μία νέα εποχή και προσφέρει άλλον δρόμο, χωρίς τα υποκριτικά κοστούμια του φανατισμένου πολιτικού σκηνικού της μεταπολίτευσης. Πρέπει να παλέψουμε να μην ξαναφύγει η λέξη ελπίδα, από τον Έλληνα, και να μην ξαναπέσουμε σε κατάθλιψη.»

[...]

«Απευθύνομαι σε όσους μας κατέκριναν που δεν ψηφίσαμε το μνημόνιο. Δύο χρόνια αργότερα μόνον όποιος εθελοτυφλεί δεν βλέπει πως είχαμε δίκιο.»

Στην συνέχεια ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφερόμενος στα σενάρια συγκυβέρνησης που υπήρχαν μέχρι σήμερα, ξεκαθαρίζει το τοπίο.

«Μην μας ξεπεράσουν τα γεγονότα. Αν προσχωρούσαμε στην λάθος πολιτική της κυβέρνησης και συγκυβερνούσαμε, αποδεδειγμένα, θα μετέτρεπα αυτόματα την Ν.Δ σε ένα κόμμα που δεν επαγρυπνά για το αύριο. Ζητώ εκλογές επειδή υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ λαού και κυβέρνησης. Παραμονεύουν κίνδυνοι για τον τόπο, όταν οι υγιείς επιχειρήσεις πέφτουν η μία μετά την άλλη, και δεν αναγνωρίζουμε δικαιώματά μας όπως την ΑΟΖ που μας ανήκει. Φανταστείτε να είχαμε ψηφίσει το μνημόνιο. Θα είχαμε συμπαρασυρθεί στο βάραθρο που πέφτει η κυβέρνηση, εάν είχαμε συγκυβερνήσει θα ήμαστε μπλεγμένοι στα τυχοδιωκτικά παιχνίδια του κ. Παπανδρέου.»

[...]

«Αν σήμερα μπορεί η παράταξη της ΝΔ, να λέει πως δεν είμαστε ίδιοι, είναι επειδή εναντιωθήκαμε στις λάθος πολιτικές. Κερδίζουμε συνεχώς την αξιοπιστία, χωρίς λαϊκισμό. Δεν είπαμε όχι σε όλα. Συμφωνήσαμε σε κάθε τι σωστό, και δεν τάξαμε λαγούς με πετραχήλια. Δεν δίνω υποσχέσεις που δεν τηρώ. Η μόνη υπόσχεση που έχω δώσει είναι για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους πολυτέκνους. Υπόσχομαι όμως πως θα αγωνιστώ και θα αγωνιστούμε όλοι μαζί να αλλάξει η πολιτική που υπάρχει και η Ελλάδα να πιάσει τους κοινούς ευρωπαϊκού στόχους. Θέλουμε ανάκαμψη, θέλουμε να βάλουμε την οικονομία να δουλέψει. Θα αγωνιστώ να δημιουργηθεί κίνημα στον ευρωπαϊκό Νότο για ανάπτυξη και ανάκαμψη. Ετοιμάζω ταξίδια εντός και εκτός Ευρώπης.»

[...]

«Προχθές είπα πως ο κύκλος της σημερινής κυβέρνησης έχει κλείσει. Το να ζητάει τώρα πια να ζητήσει ο κ. Παπανδρέου δημοψήφισμα δεν έχει νόημα, και είναι καθήκον δικό μας να ζητήσουμε το αυθεντικό δημοψήφισμα, που είναι οι εκλογές. Είναι καθήκον μας να αποδείξουμε πως δεν είμαστε ίδιοι, όπως φάνηκε, όλες μας οι προτάσεις επαληθεύτηκαν. Πλέον το παραδέχονται πολλοί δημόσια. Προσπάθησαν ωστόσο να μας αμφισβητήσουν και να μας βάλουν στο κάδρο της αποτυχίας, απέτυχαν όμως όλες τους οι προσπάθειες. Όταν ζητούσαμε εμείς εκλογές, φάνταζαν καταστροφή για τον τόπο. Πλέον όλοι προστρέχουν στην πρόταση μας, και οι εκλογές μοιάζουν με λύτρωση μπροστά στοπ δημοψήφισμα. Και είναι και λύτρωση για πολλούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι δεν το υποστηρίζουν.»

[...]

«Δεσμεύομαι να δώσω, να δώσουμε τα πάντα, να πολεμήσουμε όλα όσα διαλύουν την μεσαία τάξη, λεηλατούν τον πλούτο της χώρας και τον δυναμισμό της, έτσι ώστε να υπάρξει ανάκαμψη, διατήρηση της κοινωνικής μας συνοχής, να προστατευθεί εθνική μας κυριαρχία, αλλά και το δημόσιο συμφέρον. Όλοι οι Έλληνες είναι μαζί μας για να προσπαθήσουμε να μην αφήσουμε τον κ. Παπανδρέου να πάρει την Ελλάδα μαζί του στον γκρεμό. Εμείς δεν ποντάρουμε και δεν τζογάρουμε σε κάποιον ή κάποιους, παρά μόνο στο μέλλον του τόπου. Δεν είμαστε μόνο ένα κόμμα της αντιπολίτευσης που θα γίνει κυβέρνηση σε λίγο καιρό. Είμαστε η εγγυήτρια δύναμη σταθερότητας και της αξιοπρέπειας της χώρας μας. Σηκώνουμε τα μανίκια και μπαίνουμε στην μάχη, να στήσουμε την τόπο στα πόδια του, να φύγει η η κυβέρνηση, να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στα νέα παιδιά αυτού του τόπου.»

Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Ηλία Μόσιαλου

Να απαντήσει στο ερώτημα για το τι θα ψηφίσει η ΝΔ στο δημοψήφισμα για τη συμφωνία της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καλεί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος

Σχολιάζοντας την ομιλία του κ. Σαμαρά στην Κ.Ο. της ΝΔ, ο κ. Μόσιαλος δήλωσε τα εξής:

«Ο Πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για πολλά. Δεν απάντησε, όμως, στο πιο απλό ερώτημα: Τι θα ψηφίσει η ΝΔ στο δημοψήφισμα για τη Συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης;Έδειξε ανεξήγητα αιφνιδιασμένος με το δημοψήφισμα. Κι αν ανησυχεί για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αν θεωρεί τους Έλληνες ανώριμους να κρίνουν, γιατί δεν προσπαθεί να τους πείσει για το πραγματικό συμφέρον τους;Μήπως επειδή θα αναγκαστεί να αναλάβει τις ευθύνες του;Μήπως επειδή θα παραδεχθεί ότι η Συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση, είναι συμφέρουσα για τη χώρα, ενώ μέχρι τώρα ο ίδιος και οι βουλευτές του την μηδένιζαν;Και το κυριότερο: Οι Έλληνες πολίτες είναι ώριμοι να διαλέξουν κυβέρνηση, αλλά είναι ανώριμοι να αποφασίσουν αν μια Συμφωνία είναι επωφελής ή όχι;»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ