Politico: Ποιος έλεγε ότι το 2015 «η Ελλάδα θα πάει καλά» -Οι χειρότερες προβλέψεις για το έτος που φεύγει - iefimerida.gr

Politico: Ποιος έλεγε ότι το 2015 «η Ελλάδα θα πάει καλά» -Οι χειρότερες προβλέψεις για το έτος που φεύγει

Menelaos Myrillas / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Λένε ότι οι προβλέψεις για το μέλλον είναι ένα παιχνίδι για ανόητους. Και αυτό απεδείχθη περίτρανα για πολλές περιπτώσεις το 2015» αναφέρει το Politico και κάνει μια ανασκόπηση μερικών από τις χειρότερες προβλέψεις για το έτος που φεύγει.

Μεταξύ αυτών, οι προβλέψεις για το μέλλον της Ελλάδας, αλλά και του Γιάνη Βαρουφάκη για τον εαυτό του.

Politico: Ποιος έλεγε ότι το 2015 «η Ελλάδα θα πάει καλά» -Οι χειρότερες προβλέψεις για το έτος που φεύγει | iefimerida.gr 0
Politico: Ποιος έλεγε ότι το 2015 «η Ελλάδα θα πάει καλά» -Οι χειρότερες προβλέψεις για το έτος που φεύγει | iefimerida.gr 1

«Τα πράγματα μπορούν μόνο να πάνε καλύτερα για την Ελλάδα»
Στα τέλη του 2013 ο ΟΟΣΑ ήλπιζε ότι τα χειρότερα πέρασαν. «Κοιτάζοντας μπροστά, περιμένουμε η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να αναπτύσσεται ξανά μέχρι το επόμενο έτος και η ανάκτηση της ανάπτυξης θα επιταχυνθεί το 2015», είχε πει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία. Μάλιστα, προέτρεπε τους Ελληνες να «απελευθερώσουν την δύναμη ενός δυναμικού, ανταγωνιστικού ιδιωτικού τομέα».

Αντιθέτως, η χώρα είχε μια θλιβερή χρονιά: Το πρώτο εξάμηνο κυριάρχησε η οικονομική κρίση και το δεύτερο η εισροή των προσφύγων και των μεταναστών, που συγκλόνισε την απροετοίμαστη υποδομή του κράτους. Η κυβέρνηση μόλις που απέφυγε την πτώχευση μετά από μήνες αμφισβητούμενων διαπραγματεύσεων, συμφωνώντας σε μια σειρά μέτρων διάσωσης που απαιτούσαν περισσότερη λιτότητα και δύσκολες μεταρρυθμίσεις.

Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα κατάφερε να αποφύγει ένα Grexit, κάτι που αρκετοί προέβλεπαν διαρκώς κατά τη διάρκεια του έτους. Τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters οι επενδυτές διαπίστωσαν ότι 1 στους 4 προβλέπει «Grexit» μέχρι το τέλος του 2015.

Γιάννης Βαρουφάκης: Σίγουρα δεν παραιτούμαι
O Βαρουφάκης απέτυχε ακόμη και να προβλέψει τη μοίρα του. Ο πρώην Έλληνας υπουργός Οικονομικών και επικριτής των πολιτικών λιτότητας, που εξαγρίωσε τους πιστωτές της χώρας του, συγκρίνοντάς τους με τους τρομοκράτες, στα τέλη Μαΐου, φρόντισε να τονίσει ότι δεν πήγαινε πουθενά.

Politico: Ποιος έλεγε ότι το 2015 «η Ελλάδα θα πάει καλά» -Οι χειρότερες προβλέψεις για το έτος που φεύγει | iefimerida.gr 2

Παραιτήθηκε στις 6 Ιουλίου.

Politico: Ποιος έλεγε ότι το 2015 «η Ελλάδα θα πάει καλά» -Οι χειρότερες προβλέψεις για το έτος που φεύγει | iefimerida.gr 3

Η Βρετανία θα έχει κυβέρνηση συνασπισμού
Σχεδόν κανείς δεν προέβλεψε το εκλογικό αποτέλεσμα στο Ηνωμένο Βασίλειο και περισσότερο όλων ο ίδιος ο Ντέιβιντ Κάμερον. Το βράδυ των εκλογών πέρασε από τις «πιο ευτυχισμένες ώρες» όπως εκμυστηρεύτηκε ο ίδιος. Βλέποντας τα αποτελέσματα, συνειδητοποίησε ότι δεν θα χρειαζόταν να απαγγείλει την ομιλία παραίτησής του που είχε ετοιμάσει. Σε αντίθεση με όλες τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων και των ειδικών που μιλούσαν για «αποτέλεσμα ισοπαλίας», το Συντηρητικό Κόμμα κέρδισε μια απόλυτη πλειοψηφία με 330 έδρες.

Politico: Ποιος έλεγε ότι το 2015 «η Ελλάδα θα πάει καλά» -Οι χειρότερες προβλέψεις για το έτος που φεύγει | iefimerida.gr 4

Η Μαρίν Λεπέν θα θριαμβεύσει

Η ηγέτιδα του κόμματος Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας εμφανίζονταν θριαμβευτής στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών της χώρας. Στο δεύτερο γύρο, ωστόσο, οι γάλλοι ψηφοφόροι κατέστησαν σαφές ότι δεν θέλουν το Εθνικό Μέτωπο να πάρει την εξουσία στα χέρια του και η Λεπέν δεν κατάφερε να κερδίσει ούτε μια περιφέρεια.

Politico: Ποιος έλεγε ότι το 2015 «η Ελλάδα θα πάει καλά» -Οι χειρότερες προβλέψεις για το έτος που φεύγει | iefimerida.gr 5
Politico: Ποιος έλεγε ότι το 2015 «η Ελλάδα θα πάει καλά» -Οι χειρότερες προβλέψεις για το έτος που φεύγει | iefimerida.gr 6

2015: Μια μεγάλη χρονιά για την VW
O επικεφαλής πωλήσεων της Volkswagen στις αρχές του έτους μιλούσε με αυτοπεποίθηση καθώς η εταιρεία για πρώτη φορά είχε πουλήσει περισσότερα από έξι εκατομμύρια επιβατικά αυτοκίνητα σε ένα χρόνο. «Αναμένουμε ότι οι υπάρχουσες δύσκολες συνθήκες της αγοράς θα συνεχιστούν το 2015. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι είμαστε πολύ καλά προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις», έλεγε. Δεν θα μπορούσε να ήταν πιο λάθος. Τον Σεπτέμβριο, οι αρχές των ΗΠΑ ισχυρίστηκανν ότι ορισμένα αυτοκίνητα Volkswagen και Audi ντίζελ ήταν εξοπλισμένα με συσκευές σχεδιασμένες για να εξαπατήσουν τις δοκιμές εκπομπών. Η εταιρεία παραδέχθηκε αργότερα ότι οι συσκευές έχουν εγκατασταθεί σε 11 εκατομμύρια αυτοκίνητα σε όλο τον κόσμο. Ο διευθύνων σύμβουλος παραιτήθηκε, η VW έκλεισε το έτος αντιμετωπίζοντας πιθανό πρόστιμο 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ, διεξάγονται έρευνες για την απάτη με το λογισμικό σε όλη την Ευρώπη και υπήρξε κατακόρυφη πτώση των τιμών των μετοχών.

Η ΕΕ θα μπορούσε να διαλυθεί «μέσα σε λίγους μήνες»
Οι ανεξέλεγκτες ροές προσφύγων και μεταναστών στην ΕΕ έφεραν πιέσεις για την μετατροπή της συμφωνίας Σένγκεν που επιτρέπει τα ταξίδια χωρίς διαβατήριο για 400 εκατομμύρια Ευρωπαίους. Ταυτόχρονα έφερε και δυσμενείς προβλέψεις για το μέλλον της ενωμένης Ευρώπης.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να διαλυθεί» προειδοποιούσε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν τον Σεπτέμβριο, προσθέτοντας: «Αυτό μπορεί να εξελιχθεί απίστευτα γρήγορα. Μπορεί να γίνει μέσα σε 1-2 μήνες».
Πολλές χώρες επέβαλαν αυστηρούς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα, ιδίως μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις στις 13 Νοεμβρίου στο Παρίσι.
Το Δεκέμβριο, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker δήλωνε: «Η Σένγκεν είναι εδώ για να μείνει».

Οι ηγέτες της ΕΕ παρά τις διαφωνίες τους και τις ανησυχίες ότι υπονομεύεται η εθνική κυριαρχία των κρατών-μελών, συμφώνησαν στη δημιουργία ενός πιο ισχυρού οργανισμού συνόρων με σκοπό την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων του χώρου Σένγκεν. «Χωρίς αυτό, η Σένγκεν έχει τελειώσει», δήλωσε ο Βέλγος ευρωβουλευτής Guy Verhofstadt, ο ηγέτης της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη Ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ετσι η ΕΕ αψήφησε τις προβλέψεις και ζει για ένα ακόμη έτος.

Politico: Ποιος έλεγε ότι το 2015 «η Ελλάδα θα πάει καλά» -Οι χειρότερες προβλέψεις για το έτος που φεύγει | iefimerida.gr 7

Μπους εναντίον Κλίντον – Και μετά ήρθε ο Τραμπ

Οι πολιτικοί αναλυτές προέβλεπαν ότι για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για το προεδρικό αξίωμα θα παλέψουν ο Μπους με την Χίλαρι Κλίντον. Και μετά ήρθε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Politico αποτυχημένες προβλέψεις 2015
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ