Στην πρέσα η κυβέρνηση: Το 2016 μπαίνει με... μέτρα & δύσκολες ψηφοφορίες - iefimerida.gr

Στην πρέσα η κυβέρνηση: Το 2016 μπαίνει με... μέτρα & δύσκολες ψηφοφορίες

Φωτογραφία: INTIMENEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ισχυρές πιέσεις θα δεχτεί το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, καθώς οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων θα κληθούν να «βάλουν πλάτη» σε κρίσιμες ψηφοφορίες που θα περιλαμβάνουν αντιδημοφιλή μέτρα.

Η έγκρισή τους, όμως, από τη Βουλή είναι αυτή που θα «κλειδώσει» και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος. Βασική επιδίωξη του Μαξίμου είναι αυτή η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί έως το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, προκειμένου να δρομολογηθεί στη συνέχεια η συζήτηση για την απομείωση του δημόσιου χρέους.

Πρώτος «κάβος» είναι η ψήφιση του Ασφαλιστικού. Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, οι προετοιμασίες της κυβέρνησης είναι εντατικές και οι «κλειστές» συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό αναμένονται να είναι συνεχείς, παρά την ανάπαυλα των εορτών.

Το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, άλλωστε, και οι ρητές δεσμεύσεις για την κατά γράμμα εφαρμογή τους από τις πρώτες κιόλας μέρες του 2016 δεν αφήνουν περιθώρια στο κυβερνητικό επιτελείο.

Ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα
«Προτεραιότητά μας είναι να οργανώσουμε την κεντρική διαπραγμάτευση», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, εξηγώντας ότι θα παιχτεί «σκληρό πόκερ» μεταξύ του υπουργού Κατρούγκαλου και των δανειστών για την προστασία των κύριων συντάξεων.

Η κυβέρνηση, πάντως, θέλει μετά τις σχετικές διαβουλεύσεις το νομοσχέδιο να κατατεθεί μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, ώστε περί το τέλος του μήνα -το αργότερο στις αρχές Φεβρουαρίου- να γίνει νόμος του κράτους. Στην κατεύθυνση αυτή, συνεργάτες του πρωθυπουργού επιμένουν ότι θα προκριθεί η λύση για αύξηση των εισφορών, ως ισοδύναμο για την αποτροπή περικοπών στις κύριες συντάξεις.

Στα χέρια του Τσίπρα ο φάκελος με τις περικοπές στο Ασφαλιστικό
Στα χέρια του θα παραλάβει τις επόμενες ώρες ο Αλέξης Τσίπρας τον καυτό φάκελο του Ασφαλιστικού με τις τελικές προτάσεις. Επόμενος αποδέκτης, στις αρχές της εβδομάδας, θα είναι το κουαρτέτο προκειμένου να ενημερωθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, η κυβέρνηση δεν συζητά μειώσεις στις κύριες συντάξεις και θα επιμείνει σε αύξηση των εισφορών κατά μία μονάδα (0,5 για εργοδότες και 0,5 για εργαζόμενους), από την οποία θα προκύψουν τα χρήματα που λείπουν ώστε να μην πέσει ψαλίδι στις κύριες συντάξεις.
Σε σχέση με τις επικουρικές, φαίνεται ότι η κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης είναι τα 170 ευρώ.

Οσες επικουρικές είναι μέχρι τα 170 ευρώ (περίπου το 53% των επικουρικών εκτιμά το αρμόδιο υπουργείο) με βάση την πρόταση Κατρούγκαλου (τις βασικές αρχές της οποίας παρουσίασε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής) παραμένουν αναλλοίωτες. Από εκεί και πάνω θα αρχίσουν οι μειώσεις, που θα είναι προοδευτικά υψηλότερες όσο ανεβαίνει το ύψος των επικουρικών.

«Απεταξάμην» το... αντάρτικο
Ξορκίζοντας τα δυσάρεστα απρόοπτα, μέσα στην επόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός αναμένεται να ολοκληρώσει τον κύκλο επαφών με τους κυβερνητικούς βουλευτές, βλέποντας και αυτούς από την περιφέρεια Αττικής.

Τα μηνύματα, πάντως, των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ -οι περισσότεροι από τους οποίους βρίσκονται τις περιφέρειές τους- μόνο θετικά δεν είναι. «Πρέπει να βγούμε και να πούμε ότι πάμε σε μειώσεις στις κύριες», δήλωσε στο iefimerida.gr βουλευτής από την περιφέρεια της Κρήτης, κάνοντας λόγο για απρόβλεπτες εξελίξεις αν επιβεβαιωθούν οι ρυθμίσεις που προβλέπονται για το νέο Ασφαλιστικό.

Στα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης, πάντως, δεν χάνουν την ευκαιρία να θυμίσουν ότι οι βουλευτές έχουν εκλεγεί με ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα, έχοντας επίγνωση των σκληρών μέτρων που αυτό προβλέπει, και ως εκ τούτου όποιος δεν αισθάνεται ότι δεν μπορεί να συνεχίσει, πρέπει να παραιτηθεί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ