Κάπου εκεί ανάμεσα στο βουνό Aures της Αλγερίας, παλιότερα υπήρχε η πεποίθηση πως η ομορφιά της γυναίκας κρινόταν από τα τατουάζ της.
«Ηταν κανόνας, ήταν πολύ της μόδας», λέει η Φατμά Ταρνουνί, που έκλεισε τα 106 και συνεχίζει: «Για να είσαι όμορφη, έπρεπε να κάνει τατουάζ, έτσι και έκανα».
Ξεθωριασμένα, πλέον, τατουάζ βρίσκονται μαζί με ρυτίδες στα πρόσωπα των γυναικών, με τις περισσότερες να μετανιώνουν για την τότε επιλογή τους.
Η Αισά Ντελάλ, 73 ετών, είχε τατουάζ από τα 25 της. Ηθελε να είναι πιο ελκυστική απ' ότι τα άλλα κορίτσια της ηλικίας της και έτσι αποφάσισε να σημαδέψει το σώμα της με αυτή τη μορφή Τέχνης.
Μερικοί πιστοί είπαν σε αυτές τις γυναίκες πως κάνοντας τατουάζ, διέπραξαν αμαρτία, σύμφωνα με το Ισλάμ και για να επανορθώσουν θα έπρεπε να δωρίσουν τα υπάρχοντά τους σε άπορες γυναίκες που ξέρουν.
«Εχω δώσει όλα τα ασημένια μου κοσμήματα, που κόστιζαν επτά φορές το τατουάζ μου, ενώ έκλαιγα», αναφέρει η Αισα. «Νιώθω πως κάθε δάκρυ μου έχει πλύνει ένα-ένα κομμάτι του σχεδίου μου», προσθέτει.
Σε αντίθεση με όλα τα κορίτσια, η Ντζενά Μπενζαχρά αναγκάστηκε στα 9 της από τη μητέρα της να κάνει τατουάζ, γιατί ήθελε να δείχνει όμορφη. Η μαμά της ισχυριζόταν πως όλα τα κορίτσια στην ηλικία της έχουν από ένα.
«Ακόμα θυμάμαι πόσο οδυνηρό ήταν και πόσο έκλαιγα, ενώ αρνούμουν να το κάνω», τονίζει.
Μια άλλη γυναίκα η Φατμά Μπαντρεντίν ήθελε να το αφαιρέσει αλλά ο ιατρός της συνέστησε να μην το κάνει λόγω της ηλικίας της.
Μέσα στην όλη άποψη πως το τατουάζ είναι δείγμα ομορφιάς, η Χάμσα Χουγκαλί εξιστορείται πως το δικό της έγινε για λόγους τύχης.
«Η περίπτωσή μου ήταν διαφορετική. Η μητριά μου με συμβούλεψε να κάνω τατουάζ για να μου φέρει τύχη μετά τους θανάτους των τριών πρώτων μου παιδιών», λέει.
«Ειχα την αίσθηση πως ο Θεός θα μου δώσει τα παιδιά που ήθελα και θα σώσει τον γάμο μου», συμπληρώνει.
«Τότε δεν ήταν αποδεκτό μια γυναίκα να μην κάνει παιδιά. Είτε το πιστεύετε, είτε όχι, αυτό που ξέρω είναι πως μετά το τατουάζ έκανα έξι παιδιά, που είναι ακόμα ζωντανά», υπογραμμίζει.
Από την άλλη πλευρά, το τατουάζ της Χάντρα Κάμπσι, σήμαινε την ανεξαρτησία της Αλγερίας από τη Γαλλία.
«Ηθελα να είμαι όμορφη για την ανεξαρτησία της χώρας μου και επειδή όλα τα κορίτσια της ηλικίας μου είχαν», αναφέρει.
«Εκείνη την εποχή ήμασταν πολύ νέοι, η σκέψη μας ήταν μακριά από το διαπράττουμε αμαρτία. Ηθελα απλώς να αισθάνομαι όμορφα», είπε η Χάντρα.
Σήμερα έχει μετανιώσει για το τατουάζ, ενώ αρνείται να πιστέψει πως έχει κάνει αμαρτία, τονίζοντας πως θα αντέξει την τιμωρία μετά τον θάνατό της.
«Δεν πιστεύω αυτά που λένε. Εάν το φίδι θέλει να με φάει, είναι ελεύθερο να το κάνει. Θα είμαι νεκρή, δεν θα αισθάνομαι τίποτα», λέει χαριτολογώντας.