Για την πιο κρίσιμη αναμέτρηση με τους δανειστές προετοιμάζεται η κυβέρνηση μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, με τα περιθώρια ελιγμών για το ασφαλιστικό να είναι σχεδόν ανύπαρκτα.
Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν πως βούληση της κυβέρνησης είναι το νομοσχέδιο να έχει κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τις 7-8 Ιανουαρίου, ώστε να γίνει νόμος του κράτους «το αργότερο μέχρι τις 20 Ιανουαρίου».
Η υπερψήφιση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης αποτελεί «κλειδί» για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Αυτό είναι και το δυνατό χαρτί των δανειστών, με την κυβέρνηση να έχει πλήρη επίγνωση του... εκβιασμού. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, άλλωστε, στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο της χρονιάς τόνισε πως πρόκειται για «το τελευταίο βήμα πριν ap;o την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης και της επακόλουθης διαδικασίας αποφάσεων για την αναγκαία απομείωση του χρέους».
Τα ισοδύναμα και οι... διαβεβαιώσεις
Διακηρυγμένος στόχος του Μεγάρου Μαξίμου, πάντως, είναι να μην υπάρξουν απώλειες στις κύριες συντάξεις, γεγονός που αποτελεί «κόκκινη γραμμή», κάτι που έχει επανειλημμένα τονιστεί από πολλά κυβερνητικά χείλη.
Η κυβερνητικής εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, μόλις χθες προχώρησε στην παραδοχή ότι «η κυβέρνηση εξετάζει εναλλακτικές για αύξηση των πόρων στο σύστημα, αρνούμενη να προχωρήσει σε νέες μειώσεις, όπως ζητούν κόμματα που έχουν ήδη μειώσει κατά έντεκα φορές τις συντάξεις». Κύκλοι από το περιβάλλον του πρωθυπουργού, μιλώντας στο iefimerida.gr, εκφράζουν, δε, τη βεβαιότητα ότι «η αύξηση των εισφορών θα περάσει», επικαλούμενοι το κλίμα των επαφών με τους δανειστές.
Με στόχο, πάντως, τη δημιουργία ενός «κουμπαρά» του αποθεματικού κεφαλαίου για το ασφαλιστικό, είδε το φως της δημοσιότητας και η πρόταση για την επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές.
Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν στο iefimerida.gr πως είναι μία από τις πολλές εναλλακτικές λύσεις που μελετώνται, καθώς στο «μικροσκόπιο» έχουν μπει και άλλες πηγές χρηματοδότησης. Έτσι, έσοδα στον «κουμπαρά» μπορούν να διοχετευθούν από τις συμβάσεις παραχώρησης δημόσιων έργων, από ένα μέρος της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και από πρόστιμα τα οποία εκκρεμούν εδώ και πολλά χρόνια.
Σε κάθε περίπτωση, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξουν κλιμακωτές περικοπές για τους συνταξιούχους, αφού κάτι τέτοιο μπορεί να προκύψει είτε από τις επικουρικές (με στόχο τα υψηλότερα ποσά), είτε από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, είτε από την επιβολή άλλων φορολογικών επιβαρύνσεων.
Μπαράζ επαφών
Με φόντο τα παραπάνω, κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι το επόμενο διάστημα θα πυκνώσουν οι επαφές του αρμόδιου υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου, προκειμένου να αποφευχθούν τα... δυσάρεστα.
Ο κ. Κατρούγκαλος θα επισκεφθεί 8-10 Ιανουαρίου το Βερολίνο, όπου και θα έχει συναντήσεις με ομολόγους του, ενώ στο χρονικό διάστημα 14-16 Ιανουαρίου θα έχει συζητήσεις στο Παρίσι, σε διυπουργική συνεδρίαση του ΟΟΣΑ.