Στα «κόκκινα» βυθίστηκαν από το πρωί οι αγορές χρήματος, αντιδρώντας βίαια στην είδηση ότι η ελληνική Κυβέρνηση προτίθεται να θέσει σε δημοψήφισμα τη νέα δανειακή σύμβαση. Αναλυτές και επενδυτές επεσήμαναν με οξείς τους κινδύνους για τη σταθερότητα συνολικά της Ευρωζώνης, ενώ και η μάλλον ψυχρή υποδοχή από τις υπόλοιπες Κυβερνήσεις, επιβάρυναν ακόμα περισσότερο το ήδη βαρύ κλίμα. Η Αθήνα έκλεισε με απώλειες 6,92%, το Παρίσι κατέγραψε απώλειες 5,38%, το Λονδίνο 2,21%, η Φρανκφούρτη 5%, το Μιλάνο βρέθηκε να χάνει έως και 6,87%, ενώ αμέσως μετά το άνοιγμα και το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης βρέθηκε να χάνει 2,45%.
Έντονοι ήταν οι κραδασμοί και στις αγορές των ομολόγων, όπου τη μεγαλύτερη πίεση δέχθηκαν οι ιταλικοί τίτλοι, οι οποίοι βρέθηκαν να διαπραγματεύονται σε επίπεδα άνω του 6,30% δηλαδή πάνω από τα επίπεδα που βρισκόταν το ελληνικό 10ετές πριν υπογράψει η Κυβέρνηση το Μνημόνιο με τη Τρόικα. Από τη νευρική κρίση δεν έμειναν φυσικά ανεπηρέαστα τα ελληνικά ομόλογα και είναι ενδεικτικό ότι αφενός το 2ετές έφτασε να διαπραγματεύεται στα επίπεδα του 84,4% αφετέρου τα ασφάλιστρα κινδύνου στα 5ετή ομόλογα εκτινάχθηκαν στις 5.487 μονάδες βάσης, καταγράφοντας άνοδο 1.972 μονάδων μέσα σε ένα 24ωρο!!!
Αυτή ακριβώς η εικόνα ήταν που θορύβησε τους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι και αυτοί- σύμφωνα με τις αγορές- έχουν τεράστιο μερίδιο ευθύνης, καθώς καθυστέρησαν χαρακτηριστικά στη λήψη των αναγκαίων μέτρων για τη θωράκιση της Ευρωζώνης. Αμέσως μετά την επικοινωνία που είχαν με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, οι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν με κοινή τους ανακοίνωση σημείωσαν ότι οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου είναι πιο αναγκαίες από ποτέ και πρέπει να εφαρμοστούν χωρίς καθυστέρηση, ενώ Γερμανία και Γαλλία εξέφρασαν ορθά κοφτά την αποφασιστικότητα τους για την εφαρμογή των αποφάσεων που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής. «Η Γερμανία και η Γαλλία είναι πεπεισμένες ότι αυτή η συμφωνία θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει σε βιώσιμη ανάπτυξη. Η Γερμανία και η Γαλλία ελπίζουν ότι σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους συνεταίρους τους και το ΔΝΤ, θα υιοθετηθεί σύντομα ένα χρονοδιάγραμμα εφαρμογής αυτών των συμφωνιών» ανακοίνωσε ο Στέφεν Σάιμπερτ, εκπρόσωπος Γερμανικής κυβέρνησης, ενισχύοντας την εκτίμηση ότι Α. Μέρκελ και Ν. Σαρκοζί θα ασκήσουν τρομακτική πίεση στον Γιώργο Παπανδρέου να εφαρμόσει τα όσα δεσμεύθηκε, έτσι ώστε να μη τιναχθεί στον αέρα όλη η Ευρωζώνη.
Ωστόσο, οι αγορές δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την επόμενη ημέρα. Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση της FITCH, με την οποία κρούει το κώδωνα του κινδύνου της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας: «Δεδομένου του βεβαρημένου προγράμματος εξυπηρέτησης του Χρέους στο πρώτο τρίμηνο του 2012, χωρίς τη συνεχή εξωτερική οικονομική βοήθεια, θα μπορούσε να έρθει μια αναγκαστική και άτακτη χρεοκοπία». Η ανησυχία των αγορών εστιάζεται στο κίνδυνο εξάπλωσης της κρίσης στη γειτονική Ιταλία που κλυδωνίζεται ήδη και κατόπιν στο σύνολο της Ευρωζώνης, αγγίζοντας ακόμα και τη Γαλλία που έχει μπει ήδη στο στόχαστρο των Οίκων Αξιολόγησης. Είναι ενδεικτική, δε, η δήλωση του Κριστιάν Εστροσί, βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος στη Γαλλία, ο οποίος στον απόηχο των πληροφοριών που θέλουν τον Νικολά Σαρκοζί να είναι εξοργισμένος με τον κ. Παπανδρέου, επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά του Έλληνα πρωθυπουργού: «Καταδικάζω αυτή την απόφαση η οποία μου φαίνεται ανεύθυνη, εντελώς ανεύθυνη από μέρους του Έλληνα πρωθυπουργού. Έχω την εντύπωση ότι πρόκειται για κίνηση πανικού που πλήττει τον ίδιο και το πολιτικό του κόμμα. Και θα ήθελα να πω στην ελληνική κυβέρνηση ότι όταν κάποιος αντιμετωπίζει μια κρίση κι οι άλλοι θέλουν να σας βοηθήσουν, είναι προσβλητικό να προσπαθείτε να σώσετε το τομάρι σας αντί να αναλάβετε τις ευθύνες σας»!