Η μεγαλύτερη ευθύνη των μουσουλμανικών χωρών είναι να διορθώσουν την εικόνα του Ισλάμ στην παγκόσμια κοινή γνώμη, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί.
"Πρέπει να εξαλείψουμε την αρνητική εικόνα του Ισλάμ στον κυβερνοχώρο και στον πραγματικό χώρο σήμερα", δήλωσε ο Ροχανί σε ομιλία του στην Τεχεράνη κατά την έναρξη διεθνούς διάσκεψης για την "σημερινή κρίση στον ισλαμικό κόσμο".
Ο Ροχανί υπογράμμισε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των περιστατικών "βίας, τρόμου και των σφαγών, δυστυχώς διαδραματίστηκε στον ισλαμικό κόσμο στην Αφρική, τη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη δυτική Ασία".
"Πρέπει να υψώσουμε το ανάστημά μας κατά της ιδεολογίας της βίας και του λόγου που υποκινεί σε αυτήν" που διαδίδονται από τις ένοπλες τζιχαντιστικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος, και να ενωθούμε". Ο Ροχανί κάλεσε "όλα τα ισλαμικά κράτη της περιοχής και πέραν αυτής" να ενεργήσουν προς την κατεύθυνση αυτή, "συμπεριλαμβανομένων αυτών που μέχρι τώρα βομβαρδίζουν τους γείτονές τους".
Ο ίδιος δεν κατονόμασε τις χώρες αυτές, αλλά η Τεχεράνη υποστηρίζει τους σιίτες αντάρτες Χούτι στην Υεμένη που πολεμούν τις πιστές δυνάμεις στον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, οι οποίες έχουν την στήριξη του αραβικού στρατιωτικού συνασπισμού υπό την Σαουδική Αραβία, μεγάλο αντίπαλο του Ιράν.
Διερωτώμενος "πόσες βόμβες και πύραυλοι αγοράστηκαν στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς", ο Ροχανί εκτίμησε πως αν τα χρήματα που δαπανήθηκαν για τον λόγο αυτό "είχαν διανεμηθεί στους φτωχούς μουσουλμάνους" δεν θα υπήρχαν "άνθρωποι που πηγαίνουν να κοιμηθούν πεινασμένοι".
Εάν οργανώσεις όπως το ΙΚ "μπορούν να στρατολογούν στρατιώτες, αυτό γίνεται εξαιτίας της υλικής και πολιτιστικής φτώχειας" που πρέπει να εξαλειφθεί "από την ισλαμική κοινωνία". "Για πολλά χρόνια μιλούσαμε για ενότητα", δήλωσε ο Ροχανί, σύμφωνα ωστόσο με τον ίδιο, η ενότητα είναι αδύνατη "χωρίς την ύπαρξη οικονομικής συνάφειας με τον ισλαμικό κόσμο".
"Πρέπει να ξέρουμε ότι ο τρόμος και η τρομοκρατία δεν θα καταστραφούν από τις βόμβες", δήλωσε ο πρόεδρος του Ιράν, τονίζοντας ότι οι συγκρούσεις στην περιοχή ωφελούν το Ισραήλ και τους "αντι-μουσουλμάνους".
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)