Κατάγεται από τη Φλωρεντία και έγινε παγκόσμια διάσημο. Πρόκειται για ένα καλό κομμάτι μπριζόλας, φιλέτο κατά προτίμηση, ψημένο ροζέ και κομμένο σε φέτες, με μπόλικη παρμεζάνα από πάνω,
Στην Ιταλία το κρέας ταλιάτα σερβίρεται « secondo », δηλαδή μετά το πρώτο πιάτο που είναι τα μακαρόνια και γι’αυτό παραμένει απλό: σκέτο κρέας, χωρίς πολλά συνοδευτικά. Σερβίρεται συνήθως με λίγα φύλλα ρόκας και φλούδα παρμεζάνας.
Προαιρετικά, αν δεν υπάρχει πρώτο πιάτα μακαρόνια, σερβίρεται με πατατούλες ή ό,τι άλλο υπάρχει.
Υλικά
- 1 παχύ φιλέτο μόσχου ή T-Bone ή μια καλή χοντρή μπριζόλα
- Σαλάτα ρόκα
- Παρμεζάνα
- Ελαιόλαδο
- Κρέμα μπαλσάμικο
- Χοντρό αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Ρίξτε ελαιόλαδο στη μπριζόλα, κάντε καλό μασάζ και βάλτε την στο ψυγείο για 1 ώρα
- Προσοχή: δεν βάζουμε αλάτι σε αυτή τη φάση
- Ψήνουμε τη μπριζόλα ή το φιλέτο στο μπάρμπεκιου
- Αν δεν υπάρχει μπάρμπεκιου, βάζουμε το τηγάνι σε δυνατή φωτιά
- Όταν κάψει το τηγάνι ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο
- Ψήνουμε το φιλέτο ή τη μπριζόλα για 2-3 λεπτά από κάθε μεριά
- Κατά προτίμηση δεν την αφήνουμε να παραψηθεί
- Μην πατάτε την μπριζόλα με πηρούνι ώστε να κρατήσουμε τα νόστιμα υγρά
- Στο μεταξύ κόβουμε την παρμεζάνα σε λεπτές φλούδες και καθαρίζουμε τη ρόκα
- Βάζουμε την μπριζόλα σε ξύλο κουζίνας και κόβουμε σε φέτες 3 εκατοστών
- Τοποθετούμε σε πιάτο, ρίχνουμε το χοντρό αλάτι και πιπέρι
- Από πάνω η ρόκα και οι φλούδες παρμεζάνας
- Από πάνω κάνουμε ένα σχέδιο με κρέμα μπαλσάμικο
- Προτείνω την κρέμα μπαλσάμικο και όχι το ξύδι μπαλσάμικο το οποίο είναι πιο ξινό και έντονο
- Ξαναβάλτε από πάνω λίγο πιπέρι
- Οι καλοφαγάδες προσθέτουν πάνω από όλα αυτά ελάχιστο ελαιόλαδο
Η μπριζόλα πρέπει οπωσδήποτε να είναι χοντρή, για να μείνει η ταλιάτα ζουμερή και νόστιμη:
Κάποιοι σερβίρουν την ταλιάτα με πουρέ ή πατάτες:
Κάποιοι την προτιμούν έντονα ροζέ, κάποιοι πιο καλοψημένη.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο