Αγοράσατε μια κολοκύθα για τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση; Ανοίξτε την και δημιουργήστε ωραία πιάτα. Η αγοράστε στον μανάβη σας. Καλύτερα να προτιμήσετε τις μικρές, ατομικές, κάθε φορά που θα θέλετε μια σούπα θα έχετε ό,τι χρειάζεται, χωρίς να πετάτε το υπόλοιπο ή να το στοιβάζετε στο ψυγείο και τον καταψύκτη σας.
Η σούπα βελουτέ που σας προτείνω θα σας φτιάξει το στομάχι, στην μετα-εορταστική περίοδο. Με ένα, ενάμιση μπολάκι σούπα βελουτέ ξεχνάς την πείνα και χάνεις τα κιλά των Χριστουγέννων.
Υλικά
- 1 μεγάλη φέτα κολοκύθας
- Ένα κρεμμύδι
- 1 κλωνάρι δενδρολίβανο
- 1 γλυκοπατάτα μέτρια
- 3 καρότα
- 1 γιαούρτι πρόβειο για συνοδεία (προτείνω πρόβειο γιατί το αγελαδινό δεν είναι καλό στη χώνεψη –Διαβάστε σχετικά, είναι ασύμβατο με τον ανθρώπινο οργανισμό)
- 2 μικρές φετούλες φρέσκο τζίτζερ -Απογειώνει τη γεύση, δεν καίει
- Σπόρους κολοκύθας (μην το περιφρονείτε, είναι μοναδικό super food, στα βιολογικά καταστήματα)
- 1 ζωμό κότας ή λαχανικών (προαιρετικά)
- 1 κουταλιά ελαιόλαδο
- Αλάτι
Εκτέλεση
- Κόψτε το κρεμμύδι και βάλτε το σε κατσαρόλα με ελαιόλαδο για να ασπρίσει
- Κόψτε σε μεγάλους κύβους την κολοκύθα
- Κόψτε τα καρότα και την γλυκοπατάτα σε κύβους
- Βάλτε τα όλα στην κατσαρόλα και το τζίτζερ σε φετούλες (ελάχιστο αρκεί)
- Ρίξτε τον ζωμό, 2 ποτήρια νερό και το δενδρολίβανο
- Βράστε για 20 λεπτά
- Βγάλτε το δενδρολίβανο και περάστε τα όλα στο μίξερ
- Εγώ έχω μίξερ μπαστούνι και τα διαλύω μέσα στην ίδια την κατσαρόλα
- Εχετε ένα υπέροχο βελουτέ
- Σερβίρετε με μια μεγάλη κουταλιά γιαούρτι πρόβειο στη μέση του πιάτου
- Βάλτε από πάνω τους κολοκυθόσπορους
Ευρωπαίοι και αμερικανοί λατρεύουν αυτή τη συνταγή. Δεν βάζουν γιαούρτι στη σούπα αλλά κρέμα γάλακτος. Εμείς, μετά τις γιορτές, καλύτερα να μη βάλουμε κρέμα.
Και να θυμάστε ότι οι πορτοκαλί σούπες είναι το απόλυτο super food -Γλυκοπατάτα, καρότο, κολοκύθα. Γλυκοπατάτες πουλάνε στα βιολογικά καταστήματα, σε πολλά μανάβικα και στα ΑΒ Βασιλόπουλος:
Αν πάτε σε βιολογικό κατάστημα για να ψωνίσετε, αγοράστε βιολογικά καρότα, είναι πιο νόστιμα, έχουν άλλη γεύση και άλλο άρωμα: