Είναι μια εξαιρετική συνταγή που έρχεται κατευθείαν από την Ιταλία. Πορτσέτα αποκαλούν οι γείτονές μας το γεμιστό γουρουνόπουλο γάλακτος, γεμιστό με αρωματικά βότανα. Είναι τόσο δημοφιλές που στην Ιταλία το πωλούν σε καντίνες στο δρόμο. Οι New York Times κατέταξαν το χοιρινό πορτσέτα ως το 5ο καλύτερο πιάτο στον κόσμο.
Στην Ελλάδα δεν υπάρχει παράδοση για γουρουνόπουλο πορτσέτα. Οι κρεοπώλες δεν ξέρουν να ξεκοκκαλίζουν το γουρουνόπουλο, αφήνοντάς το άθικτο, ώστε να το παραγεμίσουμε με βότανα, πριν το ράψουμε για να σιγοψηθεί. Σας προτείνω μια παραλλαγή της συνταγής, με σπάλα χοιρινού που φέρνει κάπως σε πορτσέτα.
Ιταλική σπεσιαλιτέ η πορτσέτα, το ολόκληρο γουρουνόπουλο γεμιστό με βότανα:
Στην Ιταλία προτείνουν και πορτσέτα ρολό, έτοιμο, το μισό γουρουνόπουλο. Πρώτα ξεκοκκαλίζουν όλη τη μπριζόλα:
Μετά, γεμίζουν την πορτσέτα με βότανα και το ράβουν με σπάγκο:
Υλικά
- 1 κομμάτι σπάλα χοιρινού –Ανοίξτε την με μαχαίρι ώστε να γίνει flat για να την γυρίσετε σε ρολό
- Ελαιόλαδο
- Λίγο κουκουνάρι
- Αρκετά φύλλα φρέσκια σόγια –υποχρεωτικά
- Αρκετό φρέσκο μαϊντανό
- 3 κλωνάρια δενδρολίβανο
- Ξύσμα από λεμόνι
- 5 σκελίδες σκόρδο
- 5 μεγάλα καρότα
- Χοντρό αλάτι και πιπέρι
Από το τραπέζι ιταλίδας μαγείρισσας:
Εκτέλεση
- Ανάψτε τον φούρνο στους 200 βαθμούς
- Βάλτε τη σπάλα στο τραπέζι κουζίνας, ανοιχτή
- Ρίξτε αλάτι, πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο
- Κάντε καλό μασάζ στις δύο πλευρές
- Για ώρα, κάντε μασάζ στο κρεατάκι
- Ανοίξτε καλά τη σπάλα, ρίξτε ψιλοκομμένα το δενδρολίβανο, τον μαϊντανό, τη σόγια σε όλη την επιφάνεια
- Βάλτε μπόλικα αρωματικά, μην τα φοβάστε, να έχει μια καλή στρώση
- Ρίξτε χοντροκομμένα τα σκόρδα και το κουκουνάρι
- Ρίξτε και το ξύσμα ενός λεμονιού
- Κάντε πρόχειρο ρολό το χοιρινό και αφήστε το να μαριναριστεί για ½ ώρα
- Κόψτε τα καρότα σε χοντρές ροδέλες
- Στη συνέχεια τυλίξτε το χοιρινό σε καλό ρολό
- Δέστε το με σπάγκο κουζίνας
- Ρίξτε λίγο ελαιόλαδο πάνω στο ρολό, τρίψτε καλά να πάει παντού
- Αν χρειάζεται, προσθέστε λίγο αλάτι και πιπέρι
- Βάλτε τα καρότα σαν κρεβάτι στο ταψί
- Τοποθετήστε από πάνω το ρολό
- Προσθέστε μισό ποτηράκι νερό
- Βάλτε το ρολό στο φούρνο και χαμηλώστε τον στους 180 βαθμούς
- Πρέπει να ψηθεί από 3 ως 4 ώρες, ανάλογα με το βάρος
- Για 3 κιλά σπάλα χρειάζονται 4 ώρες ώστε να καλοψηθεί και να γίνει λουκούμι
- Πριν σερβίρετε, κόψτε το σπάγκο
- Βάλτε ολόκληρο το ρολό στην πιατέλα και κόψτε τα υπέροχα και μοσχοβολιστά κομμάτια του
- Η σόγια και το δενδρολίβανο θα αρωματίσουν όλο το τραπέζι!
- Συνοδέψτε την πορτσέτα με πατατούλες, βραστά λαχανικά ή πράσινη σαλάτα
Οι Ιταλοί κάνουν και διαγωνισμό πορτσέτας:
Πορτσέτα, διάσημο street food της Ιταλίας: