Από εθνικούς πόρους θα χρηματοδοτηθούν έργα που δεν προλαβαίνουν να ολοκληρωθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου αλλά και έργα που δεν μπορούσαν να ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ. Για τα έργα αυτά έχουν προβλεφθεί χρηματοδοτικές λύσεις προκειμένου να ολοκληρωθούν με ασφάλεια από εθνικούς πόρους μέχρι και το 2017.
Πάντως η Ελλάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατατάσσεται πρώτη ως προς το ποσοστό απορρόφησης στα προγράμματα της περιόδου 2007-13. Το χαμηλότερο ποσοστό απορρόφησης είχε η Κροατία (58,6%), ακολουθεί η Ρουμανία (69,6%) και η Ιταλία (79,3%).
Οπως επισημαίνει ο υφυπουργός Οικονομίας Αλ. Χαρίτσης, σημαντική συμβολή στην επιτυχή ολοκλήρωση των προγραμμάτων είχε η επιτυχής διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που οδήγησε στις ευνοϊκές ρυθμίσεις που εγκρίθηκαν τον Οκτώβριο από το Ευρωκοινοβούλιο: αύξηση κοινοτικής χρηματοδότησης στο 100% για την περίοδο 2007-2013 και διπλασιασμό της προκαταβολής για την περίοδο 2014-2020. Η τελευταία συμβάλλει σημαντικά στην ομαλή εκκίνηση των προγραμμάτων της περιόδου 2014-20, σε συνδυασμό με την έγκαιρη ενεργοποίηση των απαραίτητων διοικητικών μηχανισμών.
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα έγινε, προ ημερών, η πρώτη χώρα της ΕΕ που έχει εγκεκριμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου για το σύνολο των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ 2014-20. Συνεπώς είναι η μόνη χώρα που μπορούσε ήδη από τώρα να υποβάλλει αιτήματα πληρωμής για όλα τα προγράμματα, και γι’ αυτό είναι πρώτη σε ποσοστό απορρόφησης πόρων και στη νέα περίοδο, έχοντας ήδη λάβει πάνω από 1 δισ. Ευρώ.