Στους G-20 αύριο ο Γιώργος Παπανδρέου - iefimerida.gr

Στους G-20 αύριο ο Γιώργος Παπανδρέου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στη Νίκαια θα μεταβεί αύριο ο πρωθυπουργός για να συμμετάσχει στη σύσκεψη των G20 που διεξάγεται στη γαλλική πόλη, καλεσμένος των διοργανωτών και με τη σύμφωνη γνωμη του προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα.

Κανείς δεν γνωρίζει με ακρίβεια τις προθέσεις του κ. Παπανδρέου αλλά ούτε και το αν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η κυβέρνηση θα έχει τη δεδηλωμένη καθώς, μετά την απόφαση της κυρίας Μιλένας Αποστολάκη να ανεξαρτητοποιηθεί, η κυβέρνηση στηρίζεται σε 152 βουλευτές και μετά τη δήλωση της κυρίας Εύας Καϊλή ότι δεν προτίθεται να παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Ανεξαρτήτως αυτών, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε νωρίτερα με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ την οποία ενημέρωσε για το δημοψήφισμα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η κυρία Μέρκελ εξέφρασε την κατανόησή της στην απόφαση του πρωθυπουργού. Η ίδια πάντως σε δήλωσή της επισήμανε ότι «διακυβεύονται πάρα πολλά».

Παράλληλα όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού ο Γιώργος Παπανδρέου στο περιθώριο του G20 θα έχει αύριο συνάντηση στην οποία θα συμμετάσχουν ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Νικολά Σαρκοζί, η Καγκελάριος της Γερμανίας, 'Ανγκελα Μέρκελ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και επικεφαλής της Ευρωζώνης, Ζαν Κλοντ Τρισε, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Τέλος η ανακοίνωση τονίζει «Επειδή η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαιτέρως σημαντική για τη χώρα και τα συμφέροντά της, η ομιλία, στη συζήτηση επί της πρότασης για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση θα γίνει μεθαύριο Πέμπτη».

Έκτακτο υπουργικό και στη Γαλλία

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί αποδύθηκε σε προσπάθεια περιορισμού της αναστάτωσης που προκάλεσε στις αγορές η ανακοίνωση της Ελλάδας ότι θα διοργανώσει δημοψήφισμα για τη συμφωνία της ευρωζώνης την περασμένη εβδομάδα, τρεις ημέρες πριν από τη σύνοδο της Ομάδας των Είκοσι (G20) στις Κάνες.

Ο Γάλλος πρόεδρος αναμενόταν να συζητήσει το μεσημέρι με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, ενώ συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου με τον πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν σε στενή σύνθεση, με τη συμμετοχή υπουργών-κλειδιά, όπως του υπουργού Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν και του υπουργού Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ.

"Γνωρίζοντας τα προβλήματα που αντιμετώπισαν ο Νικολά Σαρκοζί και η Άγγελα Μέρκελ για την υιοθέτηση της θαρραλέας συμφωνίας, καταδικάζω αυτή την απόφαση η οποία μοιάζει εντελώς ανεύθυνη από μέρους του Έλληνα πρωθυπουργού", δήλωσε το μέλος της βουλής Κριστιάν Εστροσί μιλώντας στο δημόσιο ραδιόφωνο France Info.

Η αρχηγός του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν --η οποία υποστηρίζει ότι η Γαλλία πρέπει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη-- είπε ότι εγκρίνει την διοργάνωση δημοψηφίσματος στην Ελλάδα. "Εναπόκειται στους λαούς να αποφασίζουν το μέλλον τους, όχι σε μερικούς τεχνοκράτες", είπε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ