Στην παραδοχή ότι η στασιμότητα της ευρωπαϊκής πορείας της ΠΓΔΜ δεν οφείλεται μόνο στη διαφορά με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας, αλλά και στην προβληματική πολιτική κατάσταση στην ΠΓΔΜ προχώρησε χθες ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, κατά την καθιερωμένη ετήσια ομιλία του στη Βουλή της χώρας.
Είναι η πρώτη φορά που ένας υψηλόβαθμος παράγοντας της ΠΓΔΜ αναγνωρίζει δημόσια ότι η οπισθοδρόμηση σχετικά με την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας δεν οφείλεται μόνο στις "παρεμποδίσεις" από την μεριά της Ελλάδας λόγω του θέματος της ονομασίας, όπως μονίμως υποστηρίζει ο πρωθυπουργός της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι.
Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, στην ομιλία του στη Βουλή αναγνώρισε ότι στη φετινή έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ΠΓΔΜ αποτυπώνεται το τέλμα, στο οποίο έχει περιέλθει η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επί μακρόν ανέβαλε τη δημοσιοποίηση της έκθεσης προόδου, επειδή υπήρχε ο κίνδυνος εμείς από μόνοι μας να αναβάλλουμε το μέλλον μας, με την ανεύθυνη συμπεριφορά μας. Αντί για έκθεση προόδου, λάβαμε έκθεση στασιμότητας. Μετά από επτά χρόνια, αντί για ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, λάβαμε υπό όρους σύσταση για έναρξη διαπραγματεύσεων" ανέφερε ο κ. Ιβάνοφ.
Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην έκθεση προόδου για την ΠΓΔΜ, που δημοσιοποίησε στις 10 Νοεμβρίου, μετέθεσε για μετά τις εκλογές του Απριλίου του 2016 στην ΠΓΔΜ την εισήγησή της προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για έναρξη ή όχι ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη χώρα, σε αντίθεση με τα προηγούμενα έξι χρόνια, όταν επαναλάμβανε στις ετήσιες εκθέσεις προόδου τη θετική σύστασή της.
Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα, με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η ΠΓΔΜ για τη διαχείριση των αυξημένων προσφυγικών ροών, ο κ. Ιβάνοφ τόνισε ότι η ΠΓΔΜ υφίσταται τις συνέπειες της αποτυχίας της ΕΕ να διαχειριστεί αποτελεσματικά την κατάσταση που διαμορφώθηκε.
Ο κ. Ιβάνοφ πρόσθεσε ότι, στις πολυάριθμες συναντήσεις του με Ευρωπαίους ηγέτες, το προηγούμενο διάστημα, κατέστησε σαφές ότι η ΠΓΔΜ είναι απλώς μία χώρα διέλευσης και ως τέτοια έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας έως 2.000 προσφύγων σε προσωρινά κέντρα.
Ακόμη, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι η χώρα του επεδίωξε να υπάρξει αποτελεσματικότερη συνεργασία με την Ελλάδα.
"Γι' αυτό το αίτημά μας συνομίλησα σε δύο ευκαιρίες που είχα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα. Οι προσπάθειές μου απέδωσαν καρπούς. Προσφάτως, η Ελλάδα απηύθυνε και επίσημα αίτημα στη Frontex για ανάπτυξη δυνάμεων στα ελληνο-μακεδονικά σύνορα. Καθήκον τους θα είναι ο έλεγχος και η καταγραφή των μεταναστών που επιθυμούν να εισέλθουν στη χώρα μας. Από τον κ. Τσίπρα έλαβα την υπόσχεση για πιο εντατική συνεργασία και επικοινωνία μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας των δύο χωρών μας" σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ.