Νορβηγία: Κάνουν ειδικά μαθήματα στους πρόσφυγες για τις γυναίκες - iefimerida.gr

Νορβηγία: Κάνουν ειδικά μαθήματα στους πρόσφυγες για τις γυναίκες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Νορβηγία ξεκίνησε ένα ειδικό πρόγραμμα για τους πρόσφυγες και μετανάστες γένους αρσενικού. Στόχος είναι να μάθουν τους κοινωνικούς και πολιτισμικούς κώδικες της Ευρώπης.

Ενα άντρας βλέπει μια γυναίκα ντυμένη προκλητικά να πίνει αλκοόλ και να φιλάει κάποιο άλλο άτομο, σε ένα μπαρ. Στη Νορβηγία, αλλά και σε όλο τον δυτικό κόσμο, αυτή η σκηνή είναι συνηθισμένη. Αλλά για τον πρόσφυγα Abdu Osman Kelifa, ο οποίος μίλησε για το θέμα αυτό στους New York Times, μόνο οι πόρνες φέρονται έτσι στη δική του χώρα.
Αυτός ο άντρας έφυγε από την Ερυθραία και μετανάστευσε στη Νορβηγία. Αποφάσισε λοιπόν να ακολουθήσει το πρόγραμμα που μαθαίνει στους άντρες από άλλους πολιτισμούς, εκτός Δύσης, τους κώδικες μιας κοινωνίας στην οποία οι γυναίκες έχουν το δικαίωμα να ντύνονται όπως επιθυμούν και να εκφράζονται όπως θέλουν σε δημόσιο χώρο.

Ωστόσο, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν μπαίνουν σε τέτοια θέματα, σημειώνουν οι New York Times. Ισως επειδή φοβούνται ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα θεωρηθούν πιθανοί βιαστές ή επειδή κάποια κόμματα θα αναπτύξουν περισσότερο τις ρατσιστικές τους θέσεις. Στη Νορβηγία, η δράση δεν γίνεται απευθείας από την κυβέρνηση. Ακτιβιστές κινητοποιούν το θέμα και αυτοί κάνουν εβδομαδιαία μαθήματα. Η ενέργεια ωστόσο στηρίζεται από την κυβέρνηση και διοργανώνεται από το Ιδρυμα Alternative to Violence.

Ο στόχος είναι σαφής: να καταφέρουν ώστε οι συμμετέχοντες στα μαθήματα «να ξέρουν τουλάχιστον τη διαφορά ανάμεσα στο καλό και το κακό, όπως το ξέρουμε στη Δύση», όπως αναφέρει ένας από τους εθελοντές ακτιβιστές στα μαθήματα που παρακολουθεί και ο Abdu Osman Kelifa.

Στα μαθήματα γίνονται αναφορές και στους νόμους του κράτους αλλά και σε θέματα θρησκείας. «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για όλους είναι η σιωπή», εξηγεί ο ψυχολόγος Per Isdal στους New York Times. «Πολλοί μετανάστες προέρχονται από πολιτισμούς όπου δεν υπάρχει ισότητα ανδρών-γυναικών και όπου οι γυναίκες είναι ιδιοκτησία των ανδρών», προσθέτει.

Ο Abdu Osman Kelifa δηλώνει στους New York Times : «Οι άνδρες είναι αδύναμοι και όταν βλέπουν κάποιον να χαμογελάει είναι δύσκολο να το ελέγξουν». Στη Νορβηγία τα πράγματα, ωστόσο, είναι εντελώς διαφορετικά και ο Abu Osman Kelifa το κατάλαβε: «Οι Νορβηγίδες μπορούν να εξασκήσουν οποιοδήποτε επάγγελμα, από πρωθυπουργοί ως οδηγοί φορτηγού και μπορούν επίσης να διασκεδάζουν στα μπαρ ή στο δρόμο χωρίς να τις ενοχλήσει κανείς», λέει.
Αυτή η πρωτοβουλία του νορβηγικού κράτους είναι πρωτοφανής στην Ευρώπη. Μόνο στην Βαυαρία, στα νότια της Γερμανίας, υπάρχει ένας παρόμοιος τύπος μαθημάτων για εφήβους. Στη Δανία τα πράγματα αρχίζουν τώρα μόλις να κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση. Οι δικαστές της χώρας ζητούν να επιβληθούν μαθήματα σεξουαλικής εκπαίδευσης και γλώσσας σε όλους τους μετανάστες και πρόσφυγες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ