Στις 10 Ιανουαρίου ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στη μάχη για την προεδρία της ΝΔ.
Τα επιτελεία των δύο υποψηφίων έχουν επικεντρωθεί στη στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσουν τις επόμενες 20 ημέρες.
Μεταφράζουν το αποτέλεσμα και χτίζουν στρατηγικές
Η διαφορά ανάμεσα στους δύο υποψηφίους που θα δώσουν την τελική μάχη στον β' γύρο διαμορφώνεται στις 10 μονάδες. Στο στρατόπεδο του κ. Μεϊμαράκη, αν και στόχος είναι να αυξηθεί το ποσοστό των ψήφων του, υποστηρίζουν πως ακόμη και χωρίς να γίνει κάτι τέτοιο, η ενδεχόμενη αποχή ψηφοφόρων (κυρίως αυτών που ψήφισαν Τζιτζικώστα-Γεωργιάδη) αυτομάτως θα ανεβάσει το ποσοστό του κοντά στο 50%.
Στο άλλο στρατόπεδο, αυτό του κ. Μητσοτάκη, μεταφράζουν το 60% των ψηφοφόρων που δεν προτίμησαν την υποψηφιότητα Μεϊμαράκη ως προσπάθεια ανανέωσης της «γαλάζιας» παράταξης. Μάλιστα, ο πρώην υπουργός με ανάρτησή του στο Facebook έθεσε το δίλημμα της κάλπης στις 10 Ιανουαρίου. «Η ενότητα έχει εξασφαλιστεί. Το δίλημμα όμως παραμένει. Συρρίκνωση και στασιμότητα ή διεύρυνση και ανανέωση;», έγραψε ο κ. Μητσοτάκης, δίνοντας το στίγμα της στρατηγικής που θα ακολουθήσει.
Από την άλλη πλευρά, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα μιλήσει ξανά για μία εναλλακτική κυβερνητική πρόταση έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας όμως σημασία στο ιδεολογικό στίγμα της ΝΔ. Ο άλλος άξονας στον οποίο θα στηριχθεί ο κ. Μεϊμαράκης είναι η ανάδειξη της δικής του υποψηφιότητας ως αυτής που μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα στο εσωτερικό του κόμματος: «Ο Μεϊμαράκης εκφράζει το όλον, εν αντιθέσει με τον Μητσοτάκη, που έχει ένα συγκροτημένο πλαίσιο θέσεων, το οποίο όμως είναι υποσύνολο της όλης Κεντροδεξιάς».
Ερωτηματικό για την ώρα αποτελεί η στάση που θα κρατήσει η πλευρά του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Ο ίδιος δεν έχει λάβει επισήμως θέση.
Ρυθμιστής η συμμετοχή των ψηφοφόρων στο β΄ γύρο
Το μόνο δεδομένο που έχουν στα χέρια τους αυτή τη στιγμή οι δύο υποψήφιοι αρχηγοί της ΝΔ είναι πως ο αριθμός των ψηφοφόρων που θα πάνε στην κάλπη δεν μπορεί να ξεπεράσει τους 400.000 της Κυριακής, αφού όσοι δεν ψήφισαν την πρώτη Κυριακή δεν μπορούν να πάνε στις κάλπες της 10ης Ιανουαρίου. Οπότε στρέφονται αυτομάτως στους ψηφοφόρους που στήριξαν τους Απόστολο Τζιτζικώστα και Αδωνι Γεωργιάδη. Ποσοστά που κυμαίνονται στο 20% (του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας) και στο 12% (του βουλευτή). Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, αυτοί οι ψηφοφόροι γίνονται ρυθμιστές της εκλογικής αναμέτρησης. Η συμμετοχή τους και η στάση που θα τηρήσουν θα αποδειχθούν καθοριστικές.
Συμφωνίες και συμμαχίες στον δρόμο προς την κάλπη
«Χριστουγεννιάτικες» συμφωνίες, που θα φέρουν συμμαχίες πριν και μετά την κάλπη, ετοιμάζονται να κλειστούν μέσα στις επόμενες ημέρες στη ΝΔ. Ηδη ο Αδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε πως στηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο ίδιος μάλιστα επικαλέστηκε τρεις λόγους για την απόφασή του αυτή: «Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα για ανανέωση. Χρειάζεται να γυρίσουμε σελίδα. Του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι μια συγκροτημένη υποψηφιότητα, με θέσεις και αρχές».
Το μεγάλο στοίχημα για τους κ.κ. Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη είναι οι ψηφοφόροι του Απόστολου Τζιτζικώστα. Για την ώρα, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας δεν έχει λάβει σαφή θέση για το αν θα υποστηρίξει κάποιον υποψήφιο, ωστόσο εμμέσως «δείχνει» προς την πλευρά του Μητσοτάκη. Από την άλλη, ο κ. Μεϊμαράκης θα «κυνηγήσει» τους καραμανλικούς ψηφοφόρους από τη Βόρεια Ελλάδα, που την περασμένη Κυριακή στήριξαν τον Απόστολο Τζιτζικώστα.