Ο Έλληνας φωτογράφος του Reuters, Γιάννης Μπεχράκης, επιλέχθηκε από τη βρετανική εφημερίδα The Guardian ως ο καλύτερος φωτογράφος πρακτορείων για το 2015.
Οι φωτογραφίες του Μπεχράκη, που φέτος επικεντρώθηκαν στα δυο σημαντικά διεθνή γεγονότα (στα οποία πρωταγωνίστησε, μεταξύ άλλων, και η χώρα μας), στην οικονομική κρίση και στο προσφυγικό ρεύμα, εντυπωσίασαν.
«Καλύπτω μετανάστες και πρόσφυγες τα τελευταία 25 χρόνια. Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Οι μετανάστες ερχόντουσαν στην πατρίδα μου. Κάθε νύχτα βάρκες έφταναν στις ελληνικές ακτές. Όλοι οι επιβαίνοντες ήταν τρομαγμένοι γιατί δεν ξέραν τι θα αντιμετωπίσουν. Οι τουρκικές ακτές απέχουν μόλις 4-5 χλμ.», εξιστορεί ο ίδιος.
Μόλις έφθασαν στην Κω -Οι περισσότεροι είναι Σύροι
«Πέρυσι βρισκόμουν στο Σουρούκ, στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, και φωτογράφιζα χιλιάδες πρόσφυγες που προσπαθούσαν να απομακρυνθούν από το Κομπάνι. Φέτος, στη Λέσβο ένας άντρας με τον οποίο είχαμε γνωριστεί τότε με αναγνώρισε. Τα κατάφερα, τα κατάφερα, μου είπε», διηγείται ο Μπεχράκης.
«Το πιο δύσκολο απ' όλα ήταν ο συναισθηματισμός που ένιωθα. Ήταν τόσο θλιβερό να βλέπεις το ίδιο πράγμα να συμβαίνει ξανά και ξανά» λέει ο ίδιος. «Έπασχα από αϋπνίες και εφιάλτες. Ήταν πολλές οι φορές που ένιωσα τύψεις και ενοχή που δεν μπορούσα να κάνω περισσότερα. Έχω και εγώ προσφυγικό αίμα μέσα στην οικογένειά μου και είμαι και πατέρας», αποκαλύπτει ο Μπεχράκης.
Κως: Το κρουαζιερόπλοιο και η βάρκα...
Ανδρες σχηματίζουν κλοιό ασφαλείας γύρω από τη γυναίκα και το μωρό της κατά τη διάρκεια απογραφής
Mητέρα από τη Συρία κουβαλά το μωρό της -Μόλις έχει φθάσει στη Λέσβο από την Τουρκία, διασχίζοντας το Αιγαίο
Η απεγνωσμένη προσπάθεια ενός πατέρα να σώσει το μικρό του -Λέσβος
Ντόπιος απλώνει χέρι βοήθειας σε εξουθενωμένο μετανάστη
Μόλις πάτησαν σε ελληνικό έδαφος -Αγκαλιάζονται ανακουφισμένοι
Εξουθενωμένοι Ιρανοί έραψαν τα στόματά τους -Διαμαρτύρονται γιατί δεν τους αφήνουν να περάσουν στην ΠΓΔΜ (Ειδομένη)
34χρονος Ιρανός κάθεται στη σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη
Εκτός όμως από την προσφυγική κρίση, ο Μπεχράκης κάλυψε εκτεταμένα και τα πολιτικά γεγονότα στο εσωτερικό της Ελλάδας, με πιο χαρακτηριστική την περίοδο διεξαγωγής του δημοψηφίσματος τον Ιούλιο.
«Καλύπτω την οικονομική κρίση στην Ελλάδα από το ξέσπασμα της το 2010. Στα 28 χρόνια που είμαι με το Reuters, η ιδέα του να καλύψεις ένα δραματικό γεγονός στην ίδια σου την χώρα φαντάζει εφιάλτης. Προσπάθησα να παραμείνω όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικός και αποστασιοποιημένος από τα γεγονότα» λέει ο φωτορεπόρτερ.
Η ομιλία Τσίπρα μετά τη νίκη του στις εκλογές του Ιανουρίου
Ο Μπεχράκης προμήθευσε το πρακτορείο του και με δεκάδες άλλες φωτογραφίες για διάφορες θεματικές, όπως οι φωτογραφίες από τις φωτιές του καλοκαιριού.
Επεισόδια κατά τη διάρκεια πορείας κατά της λιτότητας τον Ιούλιο
Ο Γιάννης Μπεχράκης γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα ενώ σπούδασε φωτογραφία στην Ελλάδα και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Έλληνας φωτογράφος που έχει τιμηθεί πολλές φορές με βραβεία σε Ελλάδα και εξωτερικό, γλίτωσε από επίθεση το 2000 στη Σιέρρα Λεόνε όπου ένας Αμερικανός και ένας Ισπανός συνάδελφος του σκοτώθηκαν.
(πηγή-φωτό: The Guardian/Reuters)