Τα 10 διλήμματα του Γιώργου - iefimerida.gr

Τα 10 διλήμματα του Γιώργου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Να πάει σε εκλογές; Να κάνει ανασχηματισμό; Να ζητήσει αναδιάρθρωση του χρέους; Ή μήπως να διεκδικήσει μία θέση στο εξωτερικό, απαλλασσόμενος από το 'άγχος' της διακυβέρνησης μίας χώρας που φέρεται να 'ισορροπεί' απλά μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας; Τα διλήμματα που έχει να αντιμετωπίσει ο Γιώργος Παπανδρέου είναι πολλά και ο ίδιος ξέρει καλά πως λαμβάνοντας την μία ή την άλλη απόφαση σε καθένα από αυτά, μπορεί να αλλάξει ο ρους των γεγονότων. Η 'iefimerida' επιχειρεί σήμερα να 'ρίξει φως' στα δέκα κορυφαία διλήμματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός.

Δίλημμα 1ο : Να πάει ή να μην πάει σε εκλογές;


Ο Γιώργος Παπανδρέου στην παρούσα φάση φέρεται να μην επιλέγει το σενάριο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, κυρίως διότι οι μετρήσεις δείχνουν σχεδόν αδύνατο τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης. Ενδυναμώνεται έτσι το ενδεχόμενο ακυβερνησίας της χώρας για μεγάλο ίσως διάστημα, πράγμα που δεδομένης της οικονομικής της κατάστασης, θα την οδηγούσε σε νέες 'περιπέτειες'. Επιπλέον, θα προκαλούσε νέα έκρηξη 'αναξιοπιστίας' της στο εξωτερικό, πράγμα που αποτελεί το τελευταίο για το οποίο θα ήθελε να κατηγορηθεί ο νυν πρωθυπουργός. Σε κάθε περίπτωση, το δίλημμα θα αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, 'μεταφερόμενο' στους βουλευτές της συμπολίτευσης. Οι τελευταίοι 'υποχρεούνται' τρόπον τινά να υπερψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, δεδομένου πως ο πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει αρμοδίως σε ανύποπτο χρόνο πως αν καταψηφιστεί οποιοδήποτε νομοσχέδιο -άλλως, αν μείνει με 153 βουλευτές- θα πάει σε εκλογές. Ειδικά δε για μία ρύθμιση τέτοιας σημασίας όπως το 'Εθνικό Σχέδιο για την Οικονομία και την Ανάπτυξη', στο οποίο θα συμπεριλαμβάνεται το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και με το οποίο έχει εμφανώς συνδεθεί η οικονομική βιωσιμότητα της χώρας, μία αρνητική ψήφος μπορεί να είναι αρκετή για να οδηγήσει σε πρόωρες κάλπες.

Δίλημμα 2ο : Να κάνει ή να μην κάνει ανασχηματισμό;


Πρόκειται για ένα ερώτημα που απασχολεί από καιρό τον πρωθυπουργό. Ο τελευταίος, έχει πλήρη συνείδηση του τι ακριβώς συμβαίνει στην κυβέρνηση, ποιοι υπουργοί 'τραβάνε το κάρο' των μεταρρυθμίσεων και ποιοι ροκανίζουν τον χρόνο της υπουργικής τους θητείας αναλωνώμενοι στην καλλιέργεια του προσωπικού τους 'προφίλ' ενόψει της επόμενης ημέρας. Η αλήθεια είναι πως ο ανασχηματισμός του Σεπτεμβρίου δεν 'βγήκε' στον Γιώργο Παπανδρέου. Το τεράστιο αριθμητικά κυβερνητικό σχήμα που δημιούργησε, δεν απέδωσε τα δέοντα, ενώ προσωπικές του επιλογές δημιουργούν διαχρονικά περισσότερα προβλήματα στην κυβέρνηση από όσα λύνουν. Παρ' όλα αυτά, ο πρωθυπουργός είναι γνήσιος 'Παπανδρέου' και όσοι τον ξέρουν καλά, επιμένουν πως δεν δέχεται εύκολα την αποτυχία προσωπικών του επιλογών. Οι ίδιοι, αποδίδουν εκεί και την 'καθυστέρηση' του ανασχηματισμού, εωσότου αποδειχθεί ότι είχε δίκιο. Ο χρόνος πάντως φαίνεται ότι έχει τελειώσει, και σε περίπτωση που το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα ψηφιστεί χωρίς απώλειες στη Βουλή, ο ανασχηματισμός θεωρείται πλέον περισσότερο από δεδομένος.

Δίλημμα 3ο : Να κάνει 'σαρωτικό' ανασχηματισμό ή 'διορθωτικές κινήσεις';


Η ιδέα για έναν 'σαρωτικό' ανασχηματισμό, κερδίζει συνεχώς έδαφος το τελευταίο διάστημα, με τον Γιώργο Παπανδρέου να δέχεται εισηγήσεις για τεράστιες αλλαγές, που θα ξεκινούν από την εκ θεμελίων 'αναδιάρθρωση' του οικονομικού επιτελείου, τόσο σε πρόσωπα όσο και σε δομή και θα φτάνουν ακόμα και στην κατάργηση χαρτοφυλακίων και τη δημιουργία άλλων. Μεταξύ αυτών, και όσοι επιμένουν πως στην παρούσα συγκυρία χρειάζονται πολιτικά -ή και εκτός πολιτικής- 'τέρατα' για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της χώρας, και όχι 'παρέες' που επελέγησαν όταν η κυβερνητική ατζέντα ήταν πολύ διαφορετική. Άλλοι πάλι, τάσσονται υπέρ των 'διορθωτικών κινήσεων' που συνίστανται στην ενίσχυση κάποιων υπουργείων, όπως αυτού των Οικονομικών με δύο Αναπληρωτές Υπουργούς και τον έναν εξ αυτών με αποκλειστική αρμοδιότητα τα έσοδα. Αυτό το σενάριο, θέλει απλά την απομάκρυνση κάποιων εκ των δεκάδων υφυπουργών -πολλοί εκ των οποίων δεν έχουν καν συγκεκριμένες αρμοδιότητες, πόσο μάλλον αποτελέσματα να επιδείξουν- και τον περιορισμό ίσως κάποιων Αναπληρωτών υπουργών, όχι όμως σημαντικές αλλαγές που θα 'κόστιζαν' ίσως σε χρόνο στην υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος, εωσότου ενημερωθούν και εξοικειωθούν με τα καθήκοντά τους οι νέοι υπουργοί.

Δίλημμα 4ο : Να απομακρύνει τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου ή όχι;


Δεν είναι λίγοι οι παροικούντες το Μέγαρο Μαξίμου που πιστεύουν ότι «ένας ανασχηματισμός χωρίς την απομάκρυνση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου δεν έχει νόημα». Κάποιοι μάλιστα μιλούν για τέτοιες αλλαγές που πρέπει να γίνουν, που αυτή θα φαντάζει αμελητέα... Από την άλλη, σειρά υπουργών, δείχνουν να 'τρέμουν' την ιδέα της απομάκρυνσης του 'τσάρου' από την κυβέρνηση, και φοβούμενοι μην τυχόν 'κληρώσει' σε εκείνους η 'ηλεκτρική καρέκλα', δηλώνουν δημοσίως την 'ανάγκη' διατήρησής του, είτε θυμίζοντας πως δεν ακολουθεί κανενός είδους προσωπική πολιτική, αλλά υλοποιεί τον κυβερνητικό σχεδιασμό στην Οικονομία, είτε τονίζοντας το 'αξιόπιστο' της προσωπικότητάς του στο εξωτερικό και τις επαφές που έχει καταφέρει να διατηρεί για το 'καλό της χώρας'. Σε κάθε περίπτωση, στον βαθμό που το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα ψηφιστεί χωρίς προβλήματα στις αρχές Ιουνίου, η συγκυρία φαντάζει εξαιρετική για την απομάκρυνση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου μετά από μία μεγάλη του 'νίκη', πράγμα που θα τον 'σώσει' πολιτικά.

Δίλημμα 5ο : Να προτείνει κυβερνητικές θέσεις σε εξωκοινοβουλευτικές 'προσωπικότητες' ή όχι;


Πρόκειται για ένα σενάριο που συζητείται από τότε που ο Γιώργος Παπανδρέου διεκδικούσε ακόμα την πρωθυπουργία. Πληροφορίες μάλιστα επέμεναν τότε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε βολιδοσκοπήσει πολλές τέτοιες προσωπικότητες από τον χώρο της Οικονομίας κυρίως, Έλληνες, αλλά με διεθνή εμβέλεια, οι οποίοι και απέρριψαν σχετικές προτάσεις. Σήμερα, οι θιασώτες της προαναφερθείσας επιλογής για 'σαρωτικό ανασχηματισμό, όπου η απομάκρυνση Παπακωνσταντίνου θα είναι η ελάχιστη αλλαγή', προτείνουν τον σχηματισμό μίας 'κυβέρνησης προσωπικοτήτων' σχεδόν, επιμένοντας πως άνθρωποι αναγνωρισμένοι στο αντικείμενό τους θα έπρεπε να διαχειρίζονται τον αντίστοιχο τομέα του κράτους. Από την άλλη πλευρά, σε μία τέτοια περίπτωση, ο Γιώργος Παπανδρέου θεωρείται βέβαιον πως θα δεχθεί τα πυρά της αντιπολίτευσης για το κατά πόσον το νέο κυβερνητικό σχήμα θα έχει τη λαϊκή νομιμοποίηση ή όχι...

Δίλημμα 6ο : Να κρατήσει στην κυβέρνηση τον Θόδωρο Πάγκαλο ή όχι;


Η απομάκρυνση από την κυβέρνηση του νυν αντιπροέδρου της Θόδωρου Πάγκαλου δεν αποτελεί καινούρια ιδέα. Ο αυθόρμητος χαρακτήρας του και ο ιδιαίτερος τρόπος με τον οποίο εκφράζεται έχει ουκ ολίγες φορές φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, με τον Θόδωρο Πάγκαλο πάντως να θεωρείται πιο ασφαλές για τον Γιώργο Παπανδρέου να τον έχει μαζί του παρά 'απέναντι', οπότε κινδυνεύει να 'απασφαλίσει' για τα καλά, ευκολότερα. Σε περίπτωση πάντως που αντικατασταθεί, το πιθανότερο είναι να μείνει εκτός κυβέρνησης, με τον νέο αντιπρόεδρο -εφόσον διατηρηθεί η θέση- να έχει και διαφορετικό ρόλο από τον νυν, με αρμοδιότητες συντονιστή των παραγωγικών τουλάχιστον υπουργείων. Από την άλλη, ο ίδιος ο κ.Πάγκαλος, σε συνέντευξή του χθες, παραδέχθηκε τρόπον τινά ότι βλέπει το τέλος της πολιτικής του καριέρας, όχι όμως εντός των επόμενων μηνών ή ενός-δύο ετών...

Δίλημμα 7ο : Να ζητήσει αναδιάρθρωση του χρέους ή όχι;


Κάποιοι -ακόμα και εντός ΠΑΣΟΚ- θεωρούν την αναδιάρθρωση μονόδρομο. Επιμένουν μάλιστα πως αν είναι να γίνει, θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν, με την Βάσω Παπανδρέου, τον Μίμη Ανδρουλάκη, τον Παντελή Οικονόμου, τον Πάρι Κουκουλόπουλο και τον Γιώργο Παναγιωτακόπουλο να έχουν εκφραστεί σχετικώς, προτείνοντας κάποιοι και συγκεκριμένο τρόπο. Η κυβέρνηση πάντως, τόσο δια του αρμόδιου υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου, όσο και δια του εκπροσώπου της Γιώργου Πεταλωτή, τη διαψεύδουν κατηγορηματικά, επιμένοντας πως μια αναδιάρθρωση θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από όσα θα έλυνε και μάλιστα όχι μόνο στην Ελλάδα...

Δίλημμα 8ο : Να ζητήσει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους ή 'hair cut';


Γνωρίζοντες καλά τα θέματα Οικονομίας επιμένουν πως και τα δύο αποτελούν μορφή αναδιάρθρωσης του χρέους. Ακόμα και άνθρωποι πολλοί κοντά στον Γιώργο Παπανδρέου, όπως ο σύμβουλός του επί των Οικονομικών Λουκάς Παπαδήμος ή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησής του Θόδωρος Πάγκαλος έχου κατά καιρούς εκφραστεί με θετικά λόγια για μία πιθανή επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους, με άλλες κυβερνητικές πηγές πάντως να θεωρούν πολύ δύσκολο ένα τέτοι 'deal' χωρίς επώδυνες δεσμεύσεις για την χώρα. Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση -παρότι διαψεύδεται- έχει ξεκινήσει, με τις έξωθεν παρεμβάσεις επί του θέματος να το επιβεβαιώνουν.

Δίλημμα 9ο : Να προχωρήσει σε εξεταστική επιτροπή για την Οικονομία ή όχι;


Η σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα παραποιημένα στοιχεία της Οικονομίας την περίοδο 2007-2009 ήταν προσωπική δέσμευση του Γιώργου Παπανδρέου. Είχε μάλιστα ακολουθήσει έντονη κριτική από την αντιπολίτευση, μερίδα της οποίας επέμενε, εφόσον ανοίξει τέτοιο θέμα, η έρευνα να επεκταθεί στο σύνολο σχεδόν των ετών της μεταπολίτευσης, προκειμένου να εξεταστεί η πορεία προς τη δημιουργία του δυσβάσταχτου ελληνικού χρέους. Στην παρούσα φάση, το ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την Οικονομία φέρεται να απομακρύνεται, με την υπόθεση των παραποιημένων στοιχείων να παραπέμπεται προς εξέταση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η οποία και θα αποφανθεί για την περαιτέρω πορεία της εξέτασής της.

Δίλημμα 10ο : Να μείνει ή να φύγει;


Το κορυφαίο ίσως δίλημμα του Γιώργου Παπανδρέου έχει να κάνει με την προσωπική του πορεία. Οι φωνές που τον θέλουν να διεκδικεί μία διεθνή θέση με κύρος -έχει ακουστεί ακόμα και αυτή του ΓΓ του ΟΗΕ- αμέσως μετά το πέρας της πρωθυπουργικής του θητείας, δεν είναι λίγες και δεν προέρχονται μόνο από το εσωτερικό της χώρας. Ο νυν πρωθυπουργός διαθέτει άλλωστε κατά πολλούς την αναγκαία διεθνή ακτινοβολία για κάτι τέτοιο, τις απαραίτητες γνωριμίες στο εξωτερικό και το προαπαιτούμενο 'βαρύ' όνομα. Ο ίδιος πάντως, έχει επανηλλειμένα διαψεύσει κατηγορηματικά το σενάριο 'φυγής' του στο εξωτερικό, αρχής γενομένης από τη συνέντευξή του στη ΔΕΘ, οπότε και τέθηκε για πρώτη φορά δημοσίως τέτοιο ερώτημα, όσο και προσφάτως, όταν προέκρινε την ανάγκη να δώσει τον 'αγώνα' για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Πολλοί πάντως, εξακολουθούν να συνδέουν το αποτέλεσμα αυτού του 'αγώνα' με την μελλοντική, προσωπική του πορεία...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ