Κίνα: Σοβαρή στρατιωτική πρόκληση η πτήση βομβαρδιστικών των ΗΠΑ πάνω από τη Νότια Σινική Θάλασσα - iefimerida.gr

Κίνα: Σοβαρή στρατιωτική πρόκληση η πτήση βομβαρδιστικών των ΗΠΑ πάνω από τη Νότια Σινική Θάλασσα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενταση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ έχει προκαλέσει η πτήση δύο αμερικανικών βομβαρδιστικών Β-52, πάνω από περιοχή στη Νότια Σινική Θάλασσα, που βρίσκεται στο επίκεντρο διενέξεων μεταξύ του Πεκίνου και των γειτονικών χωρών.

Το κινέζικο υπουργείο Αμυνας κατήγγειλε την πτήση των αμερικανικών βομβαρδιστικών ως σοβαρή στρατιωτική πρόκληση. «Το πρωί της 10ης Δεκεμβρίου, δύο αμερικανικά βομβαρδιστικά B-52 εισήλθαν χωρίς άδεια στον εναέριο χώρο των κινεζικών νήσων Νάνσα και των παρακείμενων χωρικών υδάτων», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση, χρησιμοποιώντας το μανδαρίνικο όνομα των νησιών Σπάρτλι.

Ενα από τα δύο αεροσκάφη πλησίασε σε απόσταση μικρότερη των δύο ναυτικών μιλίων, πιο κοντά απ΄ό,τι προβλεπόταν, ένα τεχνητό νησί που έχει κατασκευάσει η Κίνα σε ύφαλο των Σπάρτλι, ενδεχομένως λόγω κακών καιρικών συνθηκών, όπως δήλωσαν στην Wall Street Journal αξιωματούχοι του Πενταγώνου. Το αεροσκάφος «εξετράπη της πορείας του», «χωρίς να έχει την πρόθεση», ίσως λόγω κακών καιρικών συνθηκών, ανέφερε ακόμη το δημοσίευμα.

«Αυτή η συμπεριφορά αποτελεί μια σοβαρή στρατιωτική πρόκληση, που περιπλέκει τη γενικότερη κατάσταση στη Νότια Σινική Θάλασσα και συμβάλλει στη στρατιωτικοποίηση της περιοχής», επέμεινε το υπουργείο Αμυνας της Κίνας.

Το Πεκίνο διεκδικεί δικαιώματα κυριαρχίας σχεδόν στο σύνολο της Νότιας Σινικής Θάλασσας και διεξάγει μεγάλες επιχειρήσεις επιχωμάτωσης των νησιών, μετατρέποντας τους κοραλλιογενείς υφάλους σε λιμάνια, διαδρόμους προσγείωσης και διάφορες υποδομές.

Το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες, η Μαλαισία και η Ταϊβάν έχουν διεκδικήσεις –μερικές φορές επικαλυπτόμενες– σε ένα μέρος της περιοχής, στο επίκεντρο έντονων εδαφικών διενέξεων με την Κίνα.

Από την πλευρά της η Ουάσινγκτον θεωρεί τις κινεζικές κατασκευές και αξιώσεις ως απειλή στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας, σε μία από τις πιο στρατηγικές θαλάσσιες διαδρομές στον κόσμο.

«Εδώ και κάποιο καιρό οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν αδιαλείπτως πολεμικά αεροπλάνα και πλοία στον εναέριο χώρο και στα ύδατα της Νότιας Σινικής Θάλασσας για επίδειξη δύναμης και για να υποδαυλίσουν εντάσεις», ανέφεραν ακόμη οι Κινέζοι, απαιτώντας άμεση λήψη μέτρων από τις ΗΠΑ, ώστε να μην επαναληφθούν τέτοιες «επικίνδυνες συμπεριφορές», προκειμένου να μην «τεθούν σε κίνδυνο οι σχέσεις των δύο χωρών μας».

Παράλληλα, η Κίνα διεμήνυσε ότι ο στρατός της θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να υπερασπιστεί αποφασιστικά την κυριαρχία και την ασφάλεια της χώρας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κίνα ΗΠΑ βομβαρδιστικά
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ