Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό έβαλε ο Γιώργος Παπανδρέου με τη χτεσινή ομιλία του στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ όπου προανήγγειλε δημοψήφισμα για την δανειακή σύμβαση αλλά και αίτημα για ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, κάνοντας παράλληλα επίθεση σε πολιτικές δυνάμεις, τράπεζες και ΜΜΕ και ανοίγοντας στην πράξη το κουτί της Πανδώρας των πολιτικών εξελίξεων αφού πλέον όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.
Με αυτόν τον πολλαπλό πολιτικό ελιγμό ο πρωθυπουργός επιχείρησε να ανατρέψει το δυσμενές για τον ίδιο και την κυβέρνησή του πολιτικό κλίμα των τελευταίων μηνών, ανοίγοντας πολλά μέτωπα ταυτόχρονα και βάζοντας διλήμματα τόσο προς τους βουλευτές του όσο και προς τους πολίτες.
Ανακοινώνοντας στους εμβρόντητους βουλευτές το δημοψήφισμα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ήρθε «η ώρα να απαντήσει ο πολίτης υπεύθυνα» για τη νέα δανειακή σύμβαση που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου. «Θέλει να την υλοποιήσουμε ή να την απορρίψουμε. Αν δεν την θέλει ο λαός δεν θα εφαρμοστεί. Εάν ναι θα προχωρήσουμε» είπε χαρακτηριστικά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι άπαντες σχεδόν οι υπουργοί και βουλευτές αιφνιδιάστηκαν, καθώς ελάχιστοι γνώριζαν την πρόθεση του πρωθυπουργού να θέσει τη δανειακή σύμβαση σε δημοψήφισμα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του iefimerida.gr, ο πρωθυπουργός πήρε αυτές τις τελικές αποφάσεις του μαζί με τον κ. Βενιζέλο, τον πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο και τους υπουργούς Χάρη Καστανίδη και Δημήτρη Ρέππα, οι οποίοι μάλιστα του πρότειναν το δημοψήφισμα. Πολύ λίγοι υπουργοί γνώριζαν για τη «βόμβα» του δημοψηφίσματος και αυτοί ενημερώθηκαν λίγο πριν την έναρξη της ομιλίας του στην Κ.Ο.
Όμως οι εκπλήξεις του κ. Παπανδρέου δεν τελείωσαν εκεί. Κάνοντας ρελάνς στις επανειλημμένες προκλήσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες για εκτόνωση της κρίσης, ο πρωθυπουργός είπε ότι θα υποβάλει άμεσα αίτημα για ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, σε μια προφανή προσπάθεια να σταματήσει μια και καλή τις αμφισβητήσεις από την ίδια την κοινοβουλευτική του ομάδα. Όπως ανακοινώθηκε αμέσως μετά, η σχετική τριήμερη διαδικασία θα ξεκινήσει αύριο και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Παρασκευής με ονομαστική ψηφοφορία.
Επίθεση σε τράπεζες και ΜΜΕ
Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Παπανδρέου εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στις τράπεζες και στους ιδιοκτήτες των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Για τις τράπεζες είπε ότι το κούρεμα θα οδηγήσει σε κρατικοποίηση μερικών εξ' αυτών, αφού όπως σημείωσε η χρηματοδότησή τους θα γίνει με κοινές μετοχές, ενώ τόνισε δεν τον ενδιαφέρει αν θα χάσουν μέρος των χρημάτων τους, αφού «εμείς οφείλουμε να ασχοληθούμε με όλο τον ελληνικό λαό».
Παράλληλα για τα ΜΜΕ είπε χαρακτηριστικά ότι πολλά από αυτά είναι ουσιαστικά χρεοκοπημένα και θέλουν τις τράπεζες ανεξέλεγκτες για να μπορούν να εξασφαλίζουν «θαλασσοδάνεια εκτός τραπεζικών κριτηρίων».
Αίσθηση προκάλεσε και η αόριστη αναφορά του σε πρόσωπα, «στην δεξιά αλλά και στην αριστερά» που ενδιαφέρονται για το πως δεν θα «χάσουν τα χρήματά τους οι φίλοι τους τραπεζίτες».
«Θα εξαντλήσουμε την τετραετία»
Εξίσου σημαντική είναι η αναφορά του κ. Παπανδρέου ότι στόχος του είναι να εξαντλήσει την τετραετία και να εφαρμόσει «επιθετικά» το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Αυτό βέβαια μένει να φανεί αν και πως θα γίνει στην περίπτωση που το δημοψήφισμα είναι αρνητικό, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι μιλώντας χτες στο MEGA ο κ. Χρυσοχοϊδης είπε το αντίθετο: ότι αν δηλαδή το δημοψήφισμα είναι αρνητικό, η κυβέρνηση θα πάει σε εκλογές.
Προβληματισμός στους βουλευτές - Στον αέρα η ημερομηνία διεξαγωγής
Να σημειωθεί ότι αμέσως μετά την ομιλία, οι βουλευτές δήλωναν προβληματισμένοι και συζητούσαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες τη στάση που θα κρατήσουν. Πολλοί δήλωναν ανακουφισμένοι ενώ δεν ήταν λίγοι όσοι μιλούσαν με αγωνία για το τεράστιο ρίσκο που παίρνει ο Γιώργος Παπανδρέου με αυτές τις δύο κινήσεις.
Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι αμέσως μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στην κοινοβουλευτική ομάδα, επικράτησε αλαλούμ σχετικά με την ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος. Ενώ ο ο κ. Παπανδρέου μίλησε για δημοψήφισμα το Μάρτιο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι μπορεί να γίνει και το Δεκέμβριο, ενώ ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, κ. Χάρης Καστανίδης, δήλωσε ότι το πιο πιθανό είναι να γίνει το δημοψήφισμα στα μέσα ή τα τέλη Ιανουαρίου.
Το πότε θα γίνει τελικά το δημοψήφισμα συνδέεται και με την τακτική που θα επιλέξει η κυβέρνηση για το αν και πότε θα φέρει τη δανειακή σύμβαση στη Βουλή για επικύρωση. Άλλωστε, το Σύνταγμα και ο πρόσφατος νόμος προβλέπουν δύο είδη δημοψηφισμάτων: ένα νομοθετικό και ένα για κρίσιμα θέματα που έχουν διαφορετικές προϋποθέσεις διεξαγωγής και εγκυρότητας.
Σφοδρές αντιδράσεις από την Αντιπολίτευση
Σκληρή επίθεση εξαπέλυσε σύσσωμη η αντιπολίτευση για την ομιλία του πρωθυπουργού. Η Νέα Δημοκρατία μίλησε για «συνταγματική και δημοκρατική εκτροπή», και ζήτησε έκτακτη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για σήμερα. Η ΝΔ δεν αποδέχεται την πρόταση για δημοψήφισμα ή για ψήφο εμπιστοσύνης και ζητά εκλογές, ενώ πληροφορίες λένε ότι ο κ. Σαμαράς δέχεται πιέσεις να ζητήσει την παραίτηση του Κάρολου Παπούλια για να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ζήτησαν άμεση διεξαγωγή εκλογών.
Ξένα Μέσα και κυβερνήσεις: «Ρίσκο», «τρέλα» και αφνιδιασμός
Στην Κομισιόν, στελέχη δήλωναν ανεπίσημα «απόλυτα αιφνιδιασμένοι» με την απόφαση του πρωθυπουργού να προκηρύξει δημοψήφισμα αλλά δεν έκαναν επισήμως κανένα σχόλιο, ενώ με νεότερη ανακοίνωση ζητήθηκε επίσημη ενημέρωση για το δημοψήφισμα από την ελληνική κυβέρνηση.
Σύμφωνα δε με την Le Monde, ο Νικολά Σαρκοζί στενοί συνεργάτες του Γάλλου προέδρου χαρακτηρίζουν «παράλογη και επικίνδυνη» την απόφαση του Ελληνα πρωθυπουργού να προκηρύξει δημοψήφισμα για τη δανειακή σύμβαση.
Στη Γερμανία αρχκά επικράτησε βουβή αναμονή, ενώ στη συνέχεια εμφανίστηκαν οι πρώτες επικριτικές δηλώσεις γερμανών αξιωματούχων.«Οργισμένος» δήλωσε ο πρόεδρος των Ελεύθερων Δημοκρατών Ράινερ Μπρούντερλε, που είναι ηγετικό στέλεχος του κεντροδεξιού συνασπισμού της Ανγκελα Μέρκελ, ο οποίος δήλωσε ότι η Ελλάδα φαίνεται να «υπαναχωρεί από τα συμπεφωνημένα».
Την ίδια στιγμή, η χώρα μας είναι και πάλι πρώτο θέμα σε όλα σχεδόν τα διεθνή ΜΜΕ τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις χαρακτηριζουν «ρίσκο», «τρέλα», και «αιφνιδιασμό» την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού για δημοψήφισμα.