Με δάκρυα στα μάτια προϋπαντεί από το πρωί της Παρασκευής, στις ακτές νότια της πόλης της Μυτιλήνης, εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στο νησί η γνωστή ηθοποιός του Χόλιγουντ και ακτιβίστρια Σούζαν Σάραντον.
«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δει τι συμβαίνει σε αυτή τη γωνιά του πλανήτη. Πρέπει να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και να το καταλάβει. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να πάψουν να είναι ‘κάποιοι άλλοι’ και να γίνουν οι πρόσφυγες που χρειάζεται να σταθούμε δίπλα τους και να τους υποστηρίξουμε» δήλωσε αποκλειστικά στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κ. Σάραντον.
«Ως μάνα τριών παιδιών», συνέχισε στη δήλωση της, «καταλαβαίνω απόλυτα τι σημαίνει να είσαι μάνα παιδιών που κυνηγημένη από τον πόλεμο και την ανέχεια φτάνεις στην ακτή και υποχρεώνεσαι να κάνεις αυτό το αδιανόητο μεγάλο ταξίδι απλά και μόνο για να επιβιώσεις. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα και οι χώρες που δε συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή της σωτηρίας όλων αυτών των ανθρώπων θα το κάνουν» κατέληξε.
Η κ. Σαράντον χθες από την ώρα που έφτασε στη Λέσβο κινήθηκε στην παραθαλάσσια περιοχή από την Εφταλού προς τη Σκάλα Συκαμνιάς και συζήτησε για την κατάσταση με εθελοντές και μέλη μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που επιχειρούν στην περιοχή.
Επίσης, επισκέφθηκε τον καταυλισμό προσφύγων στον Καρά Τεπέ. Από το πρωί βρίσκεται στην ανατολική ακτή στην περιοχή του αεροδρομίου, νότια της πόλης της Μυτιλήνης και «εκτός προγράμματος» χωρίς συνοδεία και συνεργάτες συμμετέχει στην υποδοχή λέμβων που φτάνουν εκεί γεμάτες πρόσφυγες και μετανάστες. Ιδιαίτερα η κ. Σαράντον συμμετέχει στην περίθαλψη παιδιών, αλλάζοντας τους ρούχα κάλτσες και παπούτσια που έχουν βραχεί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους.
Μια πεντάχρονη Ιρακινή, η Σεμιχάν με τους γονείς της και τα δυο της μικρά αδέλφια κέρδισε όμως ανάμεσα στα άλλα παιδιά τη γνωστή ηθοποιό. Βρεγμένη στην κυριολεξία από το ταξίδι δέχθηκε τις φροντίδες της κ. Σαράντον η οποία ξέσπασε και έκλαψε με λυγμούς πότε έχοντας στην αγκαλιά της την Σεμιχάν και πότε στην αγκαλιά της μητέρας της. «Κουράγιο, θα τα καταφέρετε» είπε στους γονείς του μικρού κοριτσιού όταν αυτοί επιβιβάστηκαν στο λεωφορείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες που θα τους μετέφερε στο Κέντρο Καταγραφής και Πιστοποίησης μεταναστών και προσφύγων στη Μόρια.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κ. Σαράντον θα μείνει στη Λέσβο συνεχίζοντας να επιχειρεί μαζί με εθελοντές και μη κυβερνητικές οργανώσεις για την υποδοχή και περίθαλψη μεταναστών και προσφύγων.
Η αποκλειστική δήλωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ της Σούζαν Σαράντον η οποία από χθες βρίσκεται στη Λέσβο σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης της παγκόσμιας κοινής γνώμης για το προσφυγικό ζήτημα έχει ως εξής:
«Βρίσκομαι εδώ για να βοηθήσω τον κόσμο να αντιληφθεί τις ιστορίες των ανθρώπων εδώ, ότι πρόκειται για οικογένειες που θέλουν για τα παιδιά τους ό,τι θέλουμε κι εμείς για τα δικά μας παιδιά... Δεν μπορώ να φανταστώ πόσο απελπισμένος πρέπει να είναι κανείς για μπει σε μια τέτοια βάρκα... Αυτή εδώ μπροστά μας μοιάζει αρκετά ασφαλής, αλλά έχω δει άλλες που καταρρέουν και οι άνθρωποι πετούν στη θάλασσα τα υπάρχοντά τους και κινδυνεύουν να πνιγούν. Δυο μέρες πριν είχαμε νεκρούς.
Ως μάνα τριών παιδιών, καταλαβαίνω απόλυτα τι σημαίνει να είσαι μάνα παιδιών που κυνηγημένη από τον πόλεμο και την ανέχεια φτάνεις στην ακτή και υποχρεώνεσαι να κάνεις αυτό το αδιανόητο μεγάλο ταξίδι απλά και μόνο για να επιβιώσεις. Προσπαθώ να αντιληφθώ πώς είναι δυνατόν αυτή η διέξοδος να φαίνεται η καλύτερη δυνατή.
Δεν νομίζω ότι ο κόσμος έχει καταλάβει τι συμβαίνει... Δε νομίζω ότι η ανθρωπότητα έχει καταλάβει το βάθος της κρίσης. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δει τι συμβαίνει σε αυτή τη γωνιά του πλανήτη. Πρέπει να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και να το καταλάβει. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να πάψουν να είναι "κάποιοι άλλοι" και να γίνουν οι πρόσφυγες που χρειάζεται να σταθούμε δίπλα τους και να τους υποστηρίξουμε
Φυσικά, ορισμένες χώρες έχουν κάνει σπουδαία πράγματα, αλλά για να φτάσουμε στο σημείο να πούμε ότι έχουμε αντιμετωπίσει την κρίση όπως πρέπει μένουν ακόμη πάρα πολλά να γίνουν.
Ας ελπίσουμε ότι σύντομα και οι χώρες που δε συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή της σωτηρίας όλων αυτών των ανθρώπων θα το κάνουν».