Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το «φιάσκο» με την απόσυρση του παράλληλου, προγράμματος, το μέγαρο Μαξίμου ρίχνει τις ευθύνες στην αντιπολίτευση.
Σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Πρωθυπουργού εγκαλεί ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι για την αποχώρησή τους από την διαδικασία συζήτησης του παράλληλου προγράμματος. Κάνει λόγο για «ανεύθυνη στάση» των τριών κομμάτων τα οποία κατηγορεί ότι δημιούργησαν ανυπόστατες εντυπώσεις «με κίνδυνο να προκληθούν εμπόδια στην διαπραγμάτευση, αλλά και στο κυβερνητικό έργο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης».
Το Μαξίμου διαμηνύει επίσης ότι το εν λόγω νομοσχέδιο «ποτέ δεν αποσύρθηκε».
Αναλυτικά η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου:
«Σχετικά με την διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις»
Μετά την χθεσινή ανεύθυνη στάση και την αποχώρηση τριών κομμάτων από τη κοινοβουλευτική διαδικασία, με την ανυπόστατη καταγγελία ότι δήθεν το νομοσχέδιο που κατατίθεται με επείγουσα διαδικασία επιβαρύνει δημοσιονομικά και εκτροχιάζει το προϋπολογισμό, δημιουργήθηκαν εξίσου ανυπόστατες εντυπώσεις με κίνδυνο να προκληθούν εμπόδια στην διαπραγμάτευση, αλλά και στο κυβερνητικό έργο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Κατόπιν αυτού ο Πρόεδρος της Βουλής εισηγήθηκε στη Σύνοδο των Προέδρων την συνέχιση της συζήτησης του ν/σ, με την κανονική διαδικασία που προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής, στην αρχή του χρόνου. Το νομοσχέδιο ποτέ δεν αποσύρθηκε».
Και νέα ανακοίνωση με εξηγήσεις από το Μαξίμου
Σε νεότερο σημείωμά του, το μέγαρο Μαξίμου δίνει επιπλέον εξηγήσεις για την απόσυρση του παράλληλου προγράμματος σε ηπιότερους – αυτή τη φορά – τόνους. Υποστηρίζει ότι οι θεσμοί ζήτησαν απλώς περισσότερο χρόνο, ισχυρίζεται ότι το κόστος του ν/σ είναι περί τα 100 εκατ. Ευρώ και πως κατατέθηκε με την διαδικασία του επείγοντος επειδή αντιμετωπίζει ανθρωπιστικού χαρακτήρα θέματα.
Οπως εξηγεί το Μαξίμου:
- Το ν/σ κατατέθηκε πριν την αξιολόγηση, προκειμένου να μην υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα στην διαπραγμάτευση. Η κυβέρνηση δεν επιχειρεί να κρύψει τίποτα από κανέναν.
- Το νομοσχέδιο προωθήθηκε με την διαδικασία του επείγοντος επειδή αντιμετωπίζει ανθρωπιστικά θέματα.
- Τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης ισχυρίστηκαν χτες ότι δεν υπάρχει κοστολόγηση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Τo ΓΛΚ χωρίζει τις διατάξεις σε διατάξεις κοστολογημένες, σε διατάξεις που δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος και σε διατάξεις που δεν μπορούν να κοστολογηθούν πριν την εφαρμογή τους (π.χ. η διασύνδεση των Ληξιαρχείων της χώρας μεταξύ τους).
- Σε κάθε περίπτωση, το κόστος του νομοσχεδίου είναι εξαιρετικά χαμηλό. Περίπου 100 εκ. με κονδύλια που έχουν διατεθεί ήδη για τον σκοπό αυτό και μεταφέρονται στο επόμενο έτος. Σε καμία περίπτωση δεν παραβιάζονται οι προϋπολογισμοί των εμπλεκόμενων υπουργείων. Η αντίδραση των τριών κομμάτων της Αντιπολίτευσης ήταν προσχηματική, προκειμένου να αποφύγουν να ψηφίσουν τις σχετικές διατάξεις.
- Οι θεσμοί το μόνο που ζήτησαν είναι περισσότερο χρόνο, προκειμένου να ενημερωθούν πάνω στο νομοσχέδιο. Το εύλογο ερώτημα είναι αν θα είχε προκύψει αυτό το ζήτημα αν τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης δεν είχαν δημιουργήσει όλο αυτό τον θόρυβο γύρω από το θέμα.
- Το νομοσχέδιο δεν αποσύρεται. Αποφασίστηκε απλώς να μην προωθηθεί ως επείγον αλλά με την κανονική διαδικασία, ώστε να μην υπάρξει έδαφος για αμφισβητήσεις. Έτσι η συζήτησή του θα συνεχιστεί κανονικά στις αρχές του επόμενου έτους.
Οι απειλές των δανειστών
Ωστόσο, είχε προηγηθεί έντονο παρασκήνιο. Οπως αποκάλυψε το iefimerida.gr η ενόχληση των δανειστών ήταν τέτοια για το γεγονός ότι δεν είχαν ενημερωθεί ούτε εγκρίνει το παράλληλο πρόγραμμα, που διεμήνυσαν ευθέως στην κυβέρνηση ότι «δεν θα ξεκινήσει το EuroWorking Group αν δεν αποσυρθεί». Οπερ και εγένετο, με την κυβέρνηση να το παίρνει πίσω άρον-άρον.
Ομόφωνα η Διάσκεψη των Προέδρων ανέβαλε τη συζήτηση
Μετά τη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, ο Νίκος Βούτσης ανακοίνωσε ότι αναβάλλεται η συζήτηση για το παράλληλο πρόγραμμα το οποίο πάει για το νέο έτος και... βλέπουμε. Ειδικότερα το θέμα θα επανέλθει προς συζήτηση στη Διάσκεψη των Προέδρων μετά τις 7 Ιανουαρίου κάποια στιγμή προκειμένου να καθορίσει τον χρόνο και τον τρόπο συζήτησης και εισαγωγής του προς ψήφιση.
Η απόφαση αναβολής της συζήτησης του νομοσχεδίου -στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές και την Ολομέλεια- για τα μέτρα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου ήταν ομόφωνη απόφαση.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Νίκο Βούτση, η απόφαση αυτή, ελήφθη μετά τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ως προς την διαδικασία σύντμησης των συνεδριάσεων.
Το ΓΛΚ δεν είχε υπολογίσει ακριβώς το κόστος
Πάντως δυσφορία υπήρξε και για το δημοσιονομικό κόστος των εν λόγω μέτρων, αφού το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν είχε υπολογίσει το ακριβές κόστος, το οποίο θα ήταν μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Δραγασάκης: Στόχος μας 80% παράλληλο πρόγραμμα και 20% μνημόνιο
Ακόμη σήμερα το πρωί, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης δήλωνε υπερήφανος ότι «80% παράλληλο πρόγραμμα, και 20% μνημόνιο είναι ο στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση για το 2016», στον απόηχο της έντονης δυσαρέσκειας των δανειστών για το επίμαχο νομοσχέδιο.
Μιλώντας στον ραδιοσταθμό στο Κόκκινο, ο κ. Δραγασάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο για την επαναλειτουργία κλειστών επιχειρήσεων, όπως η Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία, ενώ την άνοιξη σχεδιάζεται να παρουσιάσει ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πρόσθεσε ότι εντός του Δεκεμβρίου θα θεσπιστεί ρύθμιση για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας, ενώ προανήγγειλε την εγκαθίδρυση ενός συστήματος αντίστοιχου της Διαύγειας για τις τράπεζες ώστε να μπορούν όλοι να βλέπουν αν μια τράπεζα δίνει δάνεια, σε ποιον τα δίνει και αν το κάνει επιλεκτικά.
Το παράλληλο πρόγραμμα που ήθελε να φέρει η κυβέρνηση
Στο νομοσχέδιο με τίτλο "Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις" περιλαμβάνονταν σημαντικές διατάξεις που αφορούν την ίδρυση ΚΕΠ των φτωχών, ρυθμίσεις για την ηλεκτρονική συλλογή των στοιχείων όλων των προνοιακών επιδομάτων αλλά και η παράταση του προγράμματος ανθρωπιστικής κρίσης για το 2016.
Οι άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου του παράλληλου προγράμματος:
- δημιουργία προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας για τους ανέργους
- εξάμηνη αναστολή πλειστηριασμού για την ΒΙΟΜΕ
- ρύθμιση θεμάτων προσωπικού των ΟΤΑ σε παραμεθόριες περιοχές αλλά και η δυνατότητα μεταφοράς του προσωπικού ΑΜΕΑ
- κοινωνικά τιμολόγια ΔΕΗ για τις ευπαθείς ομάδες
- νομοθετική ρύθμιση για την αποτέφρωση των νεκρών
- οριστική επίλυση της εκκρεμότητας των επιτυχόντων στον ΑΣΕΠ του 1997 με την μετάταξή τους σε πίνακα διοριστέων
- δίνεται η δυνατότητα στο πλαίσιο της κινητικότητας να επιστρέψουν οι δημοτικοί αστυνομικοί από τα σωφρονιστικά καταστήματα:
- επιλύεται το ζήτημα κατάπτωσης των εγγυητικών επιστολών σε αγρότες-εργοδότες
- ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τα επιδόματα επικινδυνότητας και ανθιυγεινής εργασίας
- επαναφορά ενισχυτικής διδασκαλίας σε γυμνάσια και λύκεια
- προκήρυξη διαγωνισμού για την αντιμετώπιση ιατροφαρμακευτικών αναγκών των μεταναστών
- υγειονομική κάλυψη ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων
- επίλυση προβλημάτων ιατρών του ΕΣΥ
- παροχή κινήτρων για ιατρεία σε άγονες και νησιωτικές περιοχές
- ρυθμίσεις του χρόνιου προβλήματος με την τεράστια αναμονή στις λίστες των χειρουργείων