Απόλυτα αιφνιδιασμένοι δήλωναν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Κομισιόν στις Βρυξέλλες από την απόφαση του Ελληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να προκηρύξει δημοψήφισμα προκειμένου να αποφασίσει ο λαός αν αποδέχεται ή όχι τη νέα δανειακή σύμβαση η οποία επιβεβαιώθηκε στη σύνοδο κορυφής της 26ης Οκτωβρίου, παράλληλα με το κούρεμα του ελληνικού χρέους.
Παρά το γεγονός ότι επισήμως η εκπρόσωπος της Κομισιόν Καρολίνα Κότοβα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, ανέφερε: «Ουδέν σχόλιο και για τα δυο ζητήματα. Είμαστε σε επαφές και αναμένουμε επίσημη ενημέρωση από τις ελληνικές αρχές», ανεπισήμως στα κοινοτικά γραφεία εκφραζόταν δυσαρέσκεια. Δεν έλειψαν μάλιστα και τα απαξιωτικά σχόλια ενώ όλοι εξέφραζαν την απορία για τους λόγους που οδήγησαν την ελληνική κυβέρνηση σε μια τέτοια απόφαση υψηλού ρίσκου.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι πρώτες αντιδράσεις στη Γερμανία. Στελέχη της κυβέρνησης Μέρκελ εξέφραζαν εκτός από την απορία τους και τους φόβους τους για τις συνέπειες μιας τέτοιας ενέργειας.
Εκτός δε από τις ενστάσεις σε ότι αφορά στην αντίδραση των αγορών που επί σειρά μηνών θα ζουν με την αβεβαιότητα ενόψει μια ενδεχόμενης απόρριψης της σύμβασης από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, κάνουν λόγο και για το άτοπο των διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες για το κούρεμα οι οποίες πιθανότητα θα ισχυριστούν ότι η όποια συμφωνία τους θα βρίσκεται υπό την αίρεση του δημοψηφίσματος, άρα θα επιχειρήσουν να κερδίσουν χρόνο περιμένοντας πρώτα να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και κορυφαίοι δημοσιογράφοι σε όλη την Ευρώπη οι οποίοι σε επικοινωνίες τους με τους Ελληνες συναδέλφους τους αναρωτιούνται αν ο Γιώργος Παπανδρέου «τρελάθηκε» και προσπαθεί να καταστρέψει τους κόπους των σκληρών διαπραγματεύσεων με βάση τις οποίες εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα της χώρας με νέα δάνεια και με κούρεμα του ελληνικού χρέους.