Το συμπέρασμα ότι ο Βάλντις Ντομπρόβσκις αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην μετάσχει το ΔΝΤ στο νέο ελληνικό πρόγραμμα, έβγαλε η κυβέρνηση, από τη συνέντευξη του αντιπροέδρου της ΕΕ.
«Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει το ΔΝΤ και να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση στο ελληνικό Πρόγραμμα», σχολίαζαν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, για τα λεγόμενα του Ντομπρόβσκις.
Στη συνέντευξή του στο Euro2day και το MNI, ο αντιπρόεδρος της ΕΕ ανέφερε ότι με βάση το πρόγραμμα του ESM, προβλέπεται ότι η Ελλάδα θα ζητήσει κι άλλο πρόγραμμα από το ΔΝΤ, όμως ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να καθορίσει το τι θα κάνει το ΔΝΤ. «Το ΔΣ του Ταμείου είναι αυτό που θα αποφασίσει», συμπλήρωσε. Σε ερώτηση για το τι θα συμβεί, αν τελικά το ΔΝΤ δεν μετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα, απάντησε «Ακόμα περιμένουμε ότι θα συμμετάσχει το ΔΝΤ. Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει. Το ΔΝΤ ήδη παίρνει μέρος στον σχεδιασμό του ελληνικού προγράμματος. Ενα στοιχείο που είναι σημαντικό για το ΔΝΤ είναι η βιωσιμότητα του χρέους και υπάρχουν ήδη διατάξεις στα συμπεράσματα του Eurogroup για την εξέταση του ζητήματος αυτού μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης».
Παράλληλα, με αφορμή τα λεγόμενα του αντιπροέδρου της ΕΕ σχετικά με το ασφαλιστικό, η κυβέρνηση εξαπέλυσε επίθεση στην αντιπολίτευση.
Στη συνέντευξη, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις επανέλαβε τη θέση του πως «αν η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να προτείνει εναλλακτικά μέτρα με το ίδιο δημοσιονομικό αντίκτυπο που θα επιτύχουν τους στόχους του προγράμματος, οι θεσμοί είναι έτοιμοι να τα συζητήσουν. Αυτή τη στιγμή, συζητάμε πώς να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού».
«Ο Ντομπρόβσκις εμφανίζεται ανοιχτός στο ενδεχόμενο να εξευρεθούν ισοδύναμα στο Ασφαλιστικό, αντί για περικοπές συντάξεων», σχολίαζαν κυβερνητικοί κύκλοι, σημειώνοντας ότι αυτό εκθέτει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που έχουν αρνηθεί να στηρίξουν την διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης στο θέμα του Ασφαλιστικού, ώστε να αποτραπούν περικοπές σε συντάξεις.
«Αντί γι αυτό, προτιμούν να κινδυνολογούν, υποστηρίζοντας, ψευδώς, ότι η Συμφωνία καθιστά την περικοπή των συντάξεων υποχρεωτική. Και το κάνουν επειδή, προφανώς, πιστεύουν ότι θα ωφεληθούν πολιτικά από μια ενδεχόμενη περικοπή των συντάξεων, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που θα είχε κάτι τέτοιοι στις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων», ανέφεραν ακόμη οι ίδιες πηγές.