Με ελικόπτερο Super Puma επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τα νησιά της Χίο και της Λέρου.
Ο κ.Τσίπρας συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα επιθεώρησε την πορεία των εργασιών των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης (hotspots) της Χίου και της Λέρου.
Τσίπρας: Είναι και η σειρά της Ευρώπης να τηρήσει τις δεσμεύσεις της
Το μήνυμα ότι η Ελλάδα σε δύσκολες συνθήκες κατάφερε να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της και πως είναι σειρά τώρα των άλλων ευρωπαϊκών κρατών-μελών να υλοποιήσουν τις δικές τους υποχρεώσεις, όπως είναι και υποχρέωση της Τουρκίας να συνδράμει ουσιαστικά ώστε να μειωθούν οι ροές, έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Χίο, όπου διαπίστωσε την πορεία του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης του νησιού, με δηλώσεις του προτού αναχωρήσει για τη Λέρο.
«Η Ελλάδα σήμερα εκπληρώνει την βασική της υποχρέωση απέναντι σε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πρόβλημα. Την υποχρέωση που έχει να διαχειριστεί με ανθρώπινο τρόπο τις τεράστιες αυτές ροές προσφύγων και μεταναστών, στα νησιά πρώτης υποδοχής, και, ταυτόχρονα, με αλληλεγγύη και ανθρωπιά, να ταυτοποιεί το σύνολο των προσφύγων, που πατούν το πόδι τους σε ευρωπαϊκό έδαφος», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Δήλωσε ιδιαίτερα ευτυχής που βλέπει «πως καταφέραμε μέσα σε στενά χρονικά πλαίσια και παρά τις αντίξοες συνθήκες, τόσο σε ό,τι αφορά τις υψηλές ροές, όσο, όμως, και σε ό,τι αφορά με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, να αντεπεξέλθουμε στην υποχρέωση μας» και ευχαρίστησε ιδιαίτερα άνδρες και γυναίκες του στρατού, της ελληνικής αστυνομίας, αλλά και των τοπικών φορέων, της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και εθελοντές, απλούς πολίτες, «που έπραξαν το πατριωτικό τους καθήκον, αλλά και το ανθρώπινο καθήκον, απέναντι σε συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται».
«Έχω την αίσθηση», τόνισε, «ότι η Ελλάδα, σε δύσκολες συνθήκες, κατάφερε να αντεπεξέλθει και να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της" και υπογράμμισε ότι "είναι τώρα σειρά και των άλλων ευρωπαϊκών κρατών να υλοποιήσουν τις δικές τους υποχρεώσεις»
Ειδικότερα ο κ. Τσίπρας ανέφερε:
- Πρώτα από όλα να προχωρήσουν οι διαδικασίες της μετεγκατάστασης. «Έχουμε αποφασίσει, 66.000 πρόσφυγες που αναλογούν στην Ελλάδα να μετεγκατασταθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως χώρες του Κέντρου και του Βορρά, όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν προχωρήσει παρά μονάχα πολύ λίγες μετεγκαταστάσεις, κάτω από 100. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουν υλοποιηθεί οι δεσμεύσεις από την πλευρά των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να υποδεχτούν πρόσφυγες», επισήμανε.
- Δεύτερον, σημείωσε ο πρωθυπουργός, «θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστική συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βάση τις συμφωνίες επανεισδοχής που έχει υπογράψει με τρίτες χώρες, για την επιστροφή, σε αυτές τις χώρες, μεταναστών που δεν έχουν το δικαίωμα, δεν χαρακτηρίζονται ως πρόσφυγες και δεν μπορούν να περάσουν στην Κεντρική Ευρώπη».
- Τρίτον, «θα πρέπει άμεσα να ελεγχθεί το αποτέλεσμα της συμφωνίας που έγινε ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία». Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «είναι μία συμφωνία που και εμείς τη χειροκροτήσαμε» και πως «από την άλλη πλευρά, όμως, υποχρέωση της Τουρκίας είναι να συνδράμει ουσιαστικά ώστε να μειωθούν οι ροές. Βεβαίως και πρέπει να δοθούν χρήματα», είπε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι «τα χρήματα αυτά πρέπει να πάνε στους ανθρώπους που βρίσκονται στην άλλη πλευρά, στις εγκαταστάσεις εκεί για να έχουν αξιοπρεπείς συνθήκες». Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε ότι βεβαίως και πρέπει να βοηθηθεί η Τουρκία, αλλά και η Τουρκία πρέπει ταυτόχρονα να βοηθήσει, ώστε να μειωθούν οι ροές, «πράγμα που θα σημαίνει ότι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και με ανθρώπινο τρόπο και με αξιοπρέπεια τους ανθρώπους που έρχονται εδώ». Διότι, όπως εξήγησε, όταν, καθημερινά, έχουμε ροές των μεγεθών 10-15.000 δεν είναι εύκολο κανείς να αντεπεξέλθει.
Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι τα νησιά μας έχουν βρεθεί σε μια δύσκολη, ιστορικά, συγκυρία, «να παίρνουν στις πλάτες τους το βάρος όλης της Ευρώπης, θα έλεγα της ανθρωπότητας, διότι βρισκόμαστε σε πρωτοφανείς ροές, μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο». Τέλος, ευχαρίστησε εκ νέου και συνεγχάρη τις τοπικές αρχές, τους απλούς πολίτες, τον λαό των νησιών μας, τους νησιώτες μας, βεβαίως και το Λιμενικό που σώζει καθημερινά εκατοντάδες ζωές στο Αιγαίο. «Ένα Αιγαίο που δεν θα πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι θα είναι ένας υγρός τάφος, αλλά θα πρέπει να δουλέψουμε ώστε να γίνει θάλασσα συνεργασίας, ειρήνης και αλληλεγγύης», υπογράμμισε.
Το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Χίο
Το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Χίο δημιουργείται στον χώρο των εγκαταστάσεων του πρώην εργοστασίου της ΒΙΑΛ και, όπως μεταδίδεται, έχουν ήδη τοποθετηθεί 20 οικίσκοι, ενώ θα στηθούν συνολικά 75, που στην πλήρη ανάπτυξή τους θα μπορούν να φιλοξενήσουν συνολικά 1.112 πρόσφυγες. Αντιστοίχως, το hotspot στην Λέρο αναπτύσσεται στην περιοχή του ψυχιατρείου, ενώ οι περίπου 900 πρόσφυγες, που βρίσκονται τώρα στο νησί, διαμένουν προς το παρόν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο με μεγάλες σκηνές, στο λιμάνι.
Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα politischios.gr, ο κ. Τσίπρας δεν είδε τους συγκεντρωμένους που διαμαρτύρονταν έξω από τις κλειστές πόρτες του αεροδρομίου, αφού ο χώρος του αεροδρομίου, είχε κλείσει από την αστυνομία τουλάχιστον μία ώρα πριν από την άφιξη του, εφαρμόζοντας το πρωτόκολλο ασφαλείας που προβλέπεται για τον πρωθυπουργό. Ωστόσο, η ιστοσελίδα αναφέρει ότι οι κλειστές πόρτες και κυρίως η «επιλογή φυγάδευσης» του κ. Τσίπρα από την πίσω πόρτα, δημιούργησε αρνητικές εντυπώσεις.
Επόμενος σταθμός οι Βρυξέλλες
Αμέσως μετά την επίσκεψή του στα νησιά, ο πρωθυπουργός αναχώρησε για τις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Στη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες, κυρίαρχο θέμα θα είναι το προσφυγικό από την πρώτη ημέρα της Συνόδου, με τη συμμετοχή και της Τουρκίας. Η Τουρκία θα λάβει μέρος και στη «μίνι» σύνοδο μαζί με τους αρχηγούς οκτώ κρατών. Της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Ολλανδίας, του Βελγίου, της Σουηδίας, της Φινλανδίας, της Ελλάδας, του Λουξεμβούργου, καθώς και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Αύριο το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει τετ α τετ με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου. Πρόκειται για συνάντηση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού είναι η πρώτη τους μετά τα… ατυχή «τιτιβίσματα» που σβήστηκαν από τον λογαριασμό του πρωθυπουργικού Τwitter.
Το «μενού» της δεύτερης ημέρας περιλαμβάνει συζήτηση για τον απολογισμό της χρονιάς, ενώ έχει κανονιστεί κατ’ ιδίαν συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Κάμερον. Μένει, λοιπόν, να φανεί αν το προσφυγικό θα λειτουργήσει ως επιταχυντής θετικών εξελίξεων για τη χώρα μας ή αν θα εξελιχθεί σε νάρκη. Η απάντηση, δύσκολη...