Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης "κινείται προς την σωστή κατεύθυνση", δήλωσε Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος ενόψει του αυριανού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρόσθεσε ότι το Βερολίνο θα την στηρίξει.
Την χαρακτήρισε δε "φιλόδοξη", επισημαίνοντας ότι "προσπαθεί να αντισταθμίσει τα ελλείμματα της φύλαξης των συνόρων που είναι αναμφισβήτητα".
"Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις, θα υπάρξουν δύσκολες συζητήσεις και για το θέμα της κυριαρχίας, διότι η φύλαξη των συνόρων είναι βεβαίως θέμα που συνδέεται στενά με την εθνική κυριαρχία. Πιστεύουμε όμως ότι η προσέγγιση την οποία επέλεξε η Επιτροπή - η καλύτερη υποστήριξη στον επαναπατρισμό, η μόνιμη ύπαρξη μίας ομάδας και με προσωπικό και με εξοπλισμό, το δικαίωμα για δράση ως ύστατη περίπτωση ακόμα και εναντίον της βούλησης ενός κράτους-μέλους - θα καταστήσουν την ευρωπαϊκή φύλαξη των συνόρων πολύ πιο αποτελεσματική", δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος και τόνισε ότι η πρόταση της Επιτροπής επιχειρεί να κωδικοποιήσει ότι τα εξωτερικά σύνορα "αποτελούν κοινή ευθύνη, την οποία αντιμετωπίζουμε από κοινού, για την οποία διαθέτουμε τους πόρους από κοινού και ότι έχουμε κοινό συμφέρον να λειτουργήσει".
Η ίδια πηγή σημείωσε πάντως ότι "ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες" και επισήμανε ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν ισχυρίζεται ότι όλες οι διατυπώσεις είναι σωστές, αλλά η γενική προσέγγιση την βρίσκει σύμφωνη.
Απαντώντας σε ερώτηση αν η Τουρκία υλοποιεί όσα συμφωνήθηκαν, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε οτι το Βερολίνο βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με την Τουρκία και έκανε λόγο για ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί από την τουρκική κυβέρνηση. "Βεβαίως θέλουν πάντα όλοι να εφαρμοστούν όλα αμέσως, αλλά πολλά είναι και νομοθετικές ρυθμίσεις - αυτό δεν γίνεται σε μία μέρα. Η Τουρκία όμως έδειξε τι θέλει να κάνει, και εμείς το χαιρετίζουμε", κατέληξε.
Γερμανός αξιωματούχος για τις κοινές περιπολίες Ελλάδας-Τουρκίας
«Δεν γνωρίζω κάποια πρόταση της Κομισιόν για κοινές περιπολίες (ελληνικής και τουρκικής ακτοφυλακής) και σίγουρα όχι πρόταση νομοθετικού περιεχομένου», δήλωσε Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος και παρέπεμψε στις δύο χώρες, οι οποίες, όπως είπε, βρίσκονται σε απευθείας επικοινωνία μεταξύ τους.
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντά, πιστεύω, τον Τούρκο πρωθυπουργό και, σύμφωνα με όσα μας είπε, έχει δημιουργηθεί μία διμερής ομάδα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας για να συζητούνται τακτικά αυτά τα θέματα, όπου συμμετέχουν και οι αρμόδιοι ειδικοί της ακτοφυλακής», δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος.
Αναφερόμενη στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ίδια πηγή επισήμανε ότι δεν μπορεί ακόμη να υπάρξει δέσμευση σχετικά με το πότε θα έχουν ολοκληρωθεί οι νομοθετικές πράξεις. Από γερμανικής πλευράς θα πρέπει, πρόσθεσε, να γίνει το επόμενο έτος, ενώ πρέπει να δοθεί και η έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Αν αυτό γίνει μέχρι το καλοκαίρι, τόσο το καλύτερο - αλλά αυτό θα ήταν πάρα πολύ φιλόδοξο», τόνισε ο κυβερνητικός αξιωματούχος και σημείωσε ότι το πόσο γρηγορα θα προχωρήσει η διαδικασία είναι και θέμα της ολλανδικής προεδρίας η οποία αναλαμβάνει τον Ιανουάριο. «Και μετά θα δούμε πόσο γρήγορα θα είναι τα κράτη-μέλη πρόθυμα να συμφωνήσουν σε έναν συμβιβασμό», πρόσθεσε.