“Δε μπορούμε να πούμε όχι, αλλά οφείλουμε να έχουμε έναν χώρο, που δε θα δημιουργεί πρόβλημα στην τοπική κοινωνία, θα είναι χώρος ταυτοποίησης και όχι κέντρο κράτησης, το οποίο δε θα ανεχτούμε”.
Αυτό δήλωσε στο “Πρακτορείο 104,9 fm”, ο δήμαρχος Λέρου, Μιχάλης Κόλιας, σχετικά με το κέντρο ταυτοποίησης που θα λειτουργήσει στο νησί.
“Η υποδοχή θα γίνεται όπως σήμερα, αλλά σε έναν οργανωμένο χώρο, που δεν είναι σε κατοικημένη περιοχή, σε συνθήκες ανθρώπινες, σε υποδομή σωστή, που να μπορούν να φιλοξενηθούν οι άνθρωποι, στους οποίους ο λεριακός λαός έχει δείξει το σεβασμό και την αγάπη του” είπε ο κ.Κόλιας, μιλώντας στην εκπομπή “καθημερινά”, που παρουσιάζει ο Χρήστος Μάτης.
Όπως διευκρίνισε ο δήμαρχος Λέρου, από τις αρχές του 2015, έχουν περάσει από το νησί, το οποίο έχει μόνιμο πληθυσμό 8.500 κατοίκων, περίπου 40.000 άνθρωποι, το 60% των οποίων ήταν πρόσφυγες από εμπόλεμες περιοχές.
“Κανένας δεν έμεινε στο νησί, όλοι έφυγαν μετά από 3-4 ημέρες, τις οποίες πέρασαν είτε σε ξενοδοχεία -οι Σύριοι που έχουν χρήματα- είτε σε σκηνές, που έχουν στηθεί σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, αλλά πλέον δε μπορούν να χρησιμοποιηθούν, λόγω των καιρικών συνθηκών του χειμώνα”, είπε ο κ.Κόλιας εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονόςότι δεν καταγγέλθηκαν περιστατικά εκμετάλλευσής τους από τον τοπικό πληθυσμό.
“Ο λεριακός λαός έχει στο παρελθόν δείξει αγάπη και σεβασμό στη φιλοξενία, τόσο των ψυχασθενών, όσο και των πολιτικών κρατουμένων, αλλά έγιναν διάφορα περιστατικά, που στιγμάτισαν το νησί και δε θέλουμε να ξαναζήσουμε τέτοιες εικόνες”, διευκρίνισε.
Αναφορικά με τις επιπτώσεις, που η προσφυγική ροή έχει στον τουρισμό, ο δήμαρχος Λέρου είπε ότι ο τουρισμός, κυρίως από την Τουρκία, απ' όπου έρχονται χιλιάδες επισκέπτες, δεν επηρεάστηκε πέρυσι, παρά το όποια προβλήματα υπήρξαν και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι αυτό θα γίνει και στην τουριστική περίοδο του 2016.
“Είμαστε οργανωμένοι, έστω και μόνοι μας, γιατί δεν έχουμε βοήθεια και αν γίνει έγκαιρα το κέντρο ταυτοποίησης, δε θα έχουμε πρόβλημα εφέτος”, είπε, ενώ απηύθυνε έκκληση, τόσο στην ελληνική κυβέρνηση, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για βοήθεια και συμπαράσταση.
“Πρέπει η Ευρώπη να βοηθήσει την χώρα μας”, είπε και εκτίμησε ότι το Κέντρο θα είναι έτοιμο σε ένα μήνα περίπου, ενώ επεσήμανε ότι είναι η πρώτη φορά, που πρωθυπουργός εν ενεργεία επισκέπτεται το νησί.