Φυλάκισαν δύο δημοσιογράφους της και η εφημερίδα έκανε έξω από τη φυλακή τη σύσκεψη συντακτικής ομάδας - iefimerida.gr

Φυλάκισαν δύο δημοσιογράφους της και η εφημερίδα έκανε έξω από τη φυλακή τη σύσκεψη συντακτικής ομάδας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τον δικό της τρόπο βρήκε μία αντιπολιτευόμενη εφημερίδα στην Τουρκία, για να αντιδράσει στη φυλάκιση δύο συντακτών της.

Το πρωί της Τρίτης, η συντακτική ομάδα έκανε σύσκεψη έξω από τη φυλακή στην Κωνσταντινούπολη, στην οποία κρατούνται οι δύο δημοσιογράφοι με την κατηγορία της κατασκοπίας, μία υπόθεση που προκάλεσε αντιδράσεις, τόσο στην Τουρκία όσο και στο εξωτερικό.

Φυλάκισαν δύο δημοσιογράφους της και η εφημερίδα έκανε έξω από τη φυλακή τη σύσκεψη συντακτικής ομάδας | iefimerida.gr 0

Η συντακτική ομάδα της Cumhuriyet κάθισε γύρω από τα μικρά τραπέζια που είχε τοποθετήσει έξω από τη φυλακή Σιλίβρι, όπου κρατούνται ο αρχισυντάκτης της, Καν Ντουντάρ και ο επικεφαλής του γραφείου της Αγκυρας, Ερντέμ Γκουλ, από τα τέλη Νοεμβρίου.

Αψηγφώντας το κρύο, οι δημοσιογράφοι έμειναν εκεί δύο ώρες, συζητώντας τα θέματα που θα πρέπει να δημοσιευθούν στο φύλλο της Τετάρτης, ενώ αμέσως μετά είχαν μία σύντομη συνάντηση με τους δύο συναδέλφους τους που κρατούνται, όπως έγραψε η Cumhuriyet.

Φυλάκισαν δύο δημοσιογράφους της και η εφημερίδα έκανε έξω από τη φυλακή τη σύσκεψη συντακτικής ομάδας | iefimerida.gr 1

«Ως δημοσιογράφοι, κάνουμε τέτοιες συσκέψεις παντού, από εμπόλεμες περιοχές μέχρι στο κοινοβούλιο, ποτέ όμως έξω από τη φυλακή. Πάντα όμως υπάρχει πρώτη φορά», είπε ο αναπληρωτής αρχισυντάκτης, Ταχίρ Οζουερτσεβέν. «Είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε τους συναδέλφους μας και να καταγραφεί η άποψή τους στην εφημερίδα μας. Δεν θα φιμωθούν ποτέ», πρόσθεσε.

Ο Ντουντάρ και ο Γκουλ συνελήφθησαν με την κατηγορία της κατασκοπείας, έπειτα από τη δημοσίευση υλικού από τον Ιανουάριο του 2014, που φέρεται να δείχνει τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες να βοηθούν να σταλούν όπλα σε ισλαμιστές αντάρτες, στη Συρία. Αν καταδικαστούν, κινδυνεύουν με φυλάκιση έως και 45 χρόνια.

Η αποκάλυψη, το Μάιο, προκάλεσε πολιτική θύελλα στην Τουρκία, με έναν έξαλλο Ταγίπ Ερντογάν να ορκίζεται ότι ο Ντουντάρ θα πληρώσει βαρύ τίμημα. Η υπόθεση των δύο δημοσιογράφων- αμφότεροι θεωρούνται εξέχουσες προσωπικότητες στον χώρο των τουρκικών ΜΜΕ- προέκυψε ενώ υπήρχε ήδη η ανησυχία για τον αυξανόμενο αριθμό δημοσιογράφων που έρχονται αντιμέτωποι με τον νόμο στην Τουρκία, με την κατηγορία ότι προσέβαλαν τον Ερντογάν. Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι «ανησυχούν ιδιαίτερα» για τις συλλήψεις.

Η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα ξεκίνησε μία διεθνή αίτηση για την αποφυλάκισή τους, με αρχικές υπογραφές εκείνες του Αμερικανού γλωσσολόγου Νόαμ Τσόμσκι, του Γάλλου οικονομολόγου Τομά Πικετί και του Τούρκου πιανίστα Φαζίλ Σαΐ. Σύμφωνα με την οργάνωση, η Τουρκία είναι στην 149η θέση- ανάμεσα σε 180 χώρες- στην κατάταξη του 2015 για την ελευθερία του Τύπου, που εκδόθηκε τον Οκτώβριο, ενώ προειδοποίησε ότι υπάρχει σοβαρή αύξηση της λογοκρισίας.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου έχει δηλώσει ότι προτιμούσε να αφεθούν ελεύθεροι με εγγύηση οι δύο δημοσιογράφοι, παρά να προφυλακιστούν μέχρι τη δίκη τους. Παράλληλα όμως κατηγόρησε το δίδυμο ότι παρανόμως δημοσίευσε κρατικά μυστικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Cumhuriyet
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ