Τα κόλπα του Πούτιν: Με νόμο επιτρέπει στη Ρωσία να ανατρέπει τις αποφάσεις των δικαστηρίων ανθρωπίνων δικαιωμάτων - iefimerida.gr

Τα κόλπα του Πούτιν: Με νόμο επιτρέπει στη Ρωσία να ανατρέπει τις αποφάσεις των δικαστηρίων ανθρωπίνων δικαιωμάτων

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τον τρόπο να παρακάμψει τις αποφάσεις των δικαστηρίων ανθρωπίνων δικαιωμάτων βρήκε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος υπέγραψε νόμο ο οποίος επιτρέπει στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας του να αποφασίζει για το αν θα εφαρμοστούν ή όχι οι αποφάσεις των διεθνών δικαστηρίων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο νόμος, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης, δίνει στο ρωσικό δικαστήριο τη δυνατότητα να ανατρέψει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, αν θεωρεί ότι αυτές είναι αντισυνταγματικές.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τονίζει ότι αυτός ο νόμος συντάχθηκε προκειμένου να ματαιώσει τη δυνατότητα να προσφύγουν σε διεθνείς οργανισμούς τα θύματα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία.

Η στιγμή που προωθείται αυτός ο νόμος έχει τη σημασία της. Το 2014, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε αποφασίσει ότι η Ρωσία πρέπει να καταβάλει 1,9 δισ. ευρώ στους μετόχους της πετρελαϊκής εταιρείας Yukos, την οποία κατάσχεσε το Κρεμλίνο το 2003.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, είχαν γίνει 218 καταγγελίες κατά της Ρωσίας το 2014, ενώ διαπιστώθηκαν 122 υποθέσεις στις οποίες η Μόσχα είχε παραβιάσει την Ευρωπαϊκή Συνθήκη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μεταξύ άλλων με απελάσεις Γεωργιανών το 2006 και φυλάκιση κατηγορούμενων σε μεταλλικά κλουβιά, κατά την ακροαματική διαδικασία σε ρωσικά δικαστήρια.

Η Ρωσία είναι υπέρ του διαλόγου σε περίπτωση προβλήματος, είπε ο επικεφαλής του ρωσικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, Βαλερί Ζόρκιν, στον Βλαντιμίρ Πούτιν, τη Δευτέρα. «Δεν βλέπω κάποιο πρόβλημα. Νομίζω ότι ο κόσμος ανησυχεί για το τίποτα», σημείωσε ακόμη ο Ζόρκιν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ