Η ειρηνευτική Συμφωνία του Ντέιτον υπεγράφη πριν από 20 χρόνια στο Παρίσι, δίνοντας τέλος στον άγριο πόλεμο μεταξύ Σέρβων, Κροατών και Βόσνιων.
Με την υπογραφή της έληξε η πολύχρονη πολιορκία του Σεράγεβο. Πρόκειται για την πιο μακροχρόνια πολιορκία της σύγχρονης Ιστορίας.
Έκτοτε, ο κόσμος έχει αλλάξει δραματικά, ο Κρις Λέσλι όμως βρέθηκε εκεί για να αποτυπώσει με τον φωτογραφικό του φακό την κατάσταση.
Τον Απρίλιο του 1992, όταν η Γιουγκοσλαβία «έσπασε» σε ανεξάρτητα κράτη, η πόλη του Σεράγεβο δέχτηκε επίθεση από σερβο-βοσνιακές στρατιωτικές ομάδες που είχαν τη στήριξη του γιουγκοσλαβικού στρατού. Ο στρατός αυτός ήταν υπό την κυριαρχία των Σέρβων και τασσόταν κατά της ανεξαρτησίας των Βόσνιων.
Οι Σερβοβόσνιοι περικύκλωσαν την πόλη και έθεσαν υπό πολιορκία τους 500.000 κατοίκους του Σεράγεβο. Η πόλη βομβαρδίστηκε από το πυροβολικό, ενώ ελεύθεροι σκοπευτές έβαζαν στόχο τους κατοίκους που περπατούσαν στους δρόμους.
Η Συμφωνία του Ντέιτον, που έγινε με τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ, δημιούργησε δύο εξαιρετικά αυτόνομες οντότητες στο εσωτερικό της Βοσνίας: την πλειοψηφική ομοσπονδία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και τη Σερβική Δημοκρατία.
Τι βρίσκεται από κάτω
Η πρωτεύουσα φοράει το γενναίο και σκληρό κοσμοπολίτικο προσωπείο για τη διεθνή κοινότητα και τους τουρίστες, αλλά κάτω από αυτό ο εθνικισμός, η διαφθορά και η κακοδιαχείριση μαστίζουν τη ζωή των πολιτών, ενώ ο κόσμος από κάθε κοινωνικό στρώμα παλεύει να βγάλει τα προς το ζην.
Μία γυναίκα ζητιανεύει
Το άγαλμα του Τίτο
Τα νέα κτίρια της Ziraat Bank στην Sniper's Alley, την κεντρική οδό του Σεράγεβο που έστηναν καρτέρι οι ελεύθεροι σκοπευτές
Η ανακατασκευασμένη Εθνική Βιβλιοθήκη
Η παλιά πόλη έχει μείνει σε μεγάλο βαθμό ανέπαφη. Νέα κτίρια φιλοξενούν τον αναπτυσσόμενο κλάδο του λιανικού εμπορίου και της αναψυχής
Το τζαμί του Γκάζι Χούσρεβ Μπέη θεωρείται η πιο σημαντική ισλαμική δομή στη χώρα και είναι ένα από τα καλύτερα δείγματα της οθωμανικής αρχιτεκτονικής στον κόσμο
Ένα παλιό γήπεδο ποδοσφαίρου πλέον φιλοξενεί τα 13.952 θύματα της πολιορκίας
Ο 52χρονος Hamdo παρέμεινε στην πόλη του ενώ είχε την επιλογή να την εγκαταλείψει
Ενα μνημείο για τα παιδιά που έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο
Αγαλμα στο κέντρο της πόλης τιμά τη μνήμη της Σρεμπρένιτσα
Τρύπες από οβίδες θυμίζουν ακόμα τον πόλεμο
Το ξενοδοχείο στη Sniper's Alley όπου έμεναν οι δημοιογράφοι που κάλυπταν τον πόλεμο
Ο σταθμός των τρένων του Σεράγεβο είναι πλέον άδειος
Τάφοι μπροστά από το γήπεδο Zetra
Τα ερείπια του ξενοδοχείου Igman. Χτίστηκε για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ αργότερα έγινε αρχηγείο του στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς
Πηγή: Guardian