Κοτζιάς: Δεν θα περάσουν τα σχέδια κάποιων στην Επιτροπή για κοινές περιπολίες - iefimerida.gr

Κοτζιάς: Δεν θα περάσουν τα σχέδια κάποιων στην Επιτροπή για κοινές περιπολίες

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Η ιστορία των κοινών περιπολιών όσον αφορά τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια, τη Σύνοδο Κορυφής, έχει τελειώσει», αλλά «δεν θα περάσουν τα σχέδια που κάνουν κάποιοι στην Επιτροπή, για έναν καινούριο σχεδιασμό για τη νέα Ακτοφυλακή, και έχουν στο μυαλό τους ότι αυτή μπορεί να κάνει κοινές περιπολίες».

«Aυτή θα είναι μια διαπραγμάτευση που θα κρατήσει, στο καινούριο έγγραφο που φτιάχνει η Επιτροπή για την Ακτοφυλακή, δέκα μήνες με δύο χρόνια»: Αυτό τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στο MEGA Σαββατοκύριακο, όπου μίλησε, μεταξύ άλλων, για όλες τις πτυχές του προσφυγικού, την FRONTEΧ, τους ευρωπαίους εταίρους, τις ελληνοτουρκικές σχεσεις.

«Εμείς» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών «είμαστε υπέρ της συνεργασίας, προωθούμε τη συνεργασία, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση συντονισμού», «με την Τουρκία πρέπει να μιλάμε εμείς και όχι μέσω τρίτων, διότι οι τρίτοι δεν φροντίζουν τα δικά μας συμφέροντα αλλά τα δικά τους».

Ο κ. Κοτζιάς επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα μας πληρώνει αποφάσεις άλλων, υπογραμμίζει ότι «πρέπει να γίνει συνεννόηση με την Τουρκία», ότι «στη Βαλέτα και στη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη και στην 'Αγκυρα, με την ηγεσία της Τουρκίας, συμφωνήσαμε για μια σειρά μέτρων», αποκαλύπτοντας ότι υπήρξε «την προηγούμενη Παρασκευή, συνάντηση των τεχνικών ομάδων στην Κωνσταντινούπολη, οι οποίες προσπαθούν να διαχειριστούν το ζήτημα».

Το υπουργείο Εξωτερικών, όπως επιβεβαίωσε ο κ. Κοτζιάς ερωτηθείς σχετικά, έχει απευθύνει επίσης μία πρόσκληση, κατόπιν πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, να συγκαλέσει συνάντηση Μέρκελ-Ερντογάν-Τσίπρα στη Χίο, με επίσκεψη απέναντι και στη Σμύρνη, που έχει γίνει αποδεκτή σε επίπεδο συζήτησης αλλά μένει να οριστεί η ημερομηνία, που θαμπορούσε να είναι στις αρχές του Φλεβάρη.

Ως προς τη στάση των Ευρωπαίων στο προσφυγικό που «φωνάζουνε και στην Ελλάδα» σημείωσε ότι δεν εφαρμόζουν τις αποφάσεις που λαμβάνουν υπενθυμίζοντας ότι από τους 150.000 που υποτίθεται ότι θα έπαιρναν από την Ελλάδα με τη διανομή των προσφύγων έχουν πάρει 30 άτομα στο Λουξεμβούργο και από τις 100.000 από την Ιταλία πήραν 176, ενώ η Αμερική που είπε για 100.000 άτομα το έχει μειώσει σε 10.000.

Από την άλλη πλευρά, όπως εξήγησε, «δεν υπάρχει οικονομική ενίσχυση». Και τα έξοδα που ο ίδιος υπολογίζει ότι «έχουμε κάνει, άμεσα ή έμμεσα, ως Ελλάδα, όλο τον χρόνο, ανέρχονται από 1,8 μέχρι 2 δισεκατομμύρια» ενώ «τώρα έχουμε συμφωνήσει να πάρουμε 450 εκατομμύρια, τους επόμενους μήνες» και «η Τουρκία υποτίθεται ότι θα πάρει 3 δισεκατομμύρια».

«Οι Τούρκοι είναι σε ένα παζάρι ανατολίτικο, το οποίο οι Ευρωπαίοι δεν το κατανοούν καλά. Εμείς θέλουμε να έχουμε φιλική σχέση, αλλά κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να γίνεται το πιο απλό, να σταματάνε τα προσφυγικά ρεύματα στα ίδια τα τουρκικά σύνορα» πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών επισημαίνοντας: «έχουμε ένα ειδικό πρόβλημα με την "ποιότητα" των οικονομικών μεταναστών που έρχονται από το Μαρόκο, υπάρχουν πολλά εγκληματικά στοιχεία. Αυτοί, όπως ξέρετε, πετάνε από Αλγέρι και Μαρόκο με 50 Euro μόνο στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί μετακινούνται στα παράλια και περνάνε. Αυτούς δεν έπρεπε να τους αφήνουν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης».

Αναφορικά με τον έλεγχο των τουρκικών παραλίων από τη FRONTEΧ είπε ότι αυτό είναι κάτι που το προσπαθούμε όπως και το ότι βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση το να γίνουν hot spots μέσα στην ίδια την Τουρκία και πρόσθεσε ότι «η Τουρκία επίσης διαπραγματεύεται το να φτιάξει μια ζώνη ελεύθερη από αεροπλάνα και πολεμικές διαμάχες μέσα στην ίδια τη Συρία» υπενθυμίζοντας όμως ότι «η Τουρκία είχε κερδίσει την Αλεξανδρέττα από τη Συρία με ίδιες μεθοδεύσεις τη δεκαετία του '30».

Η Γερμανία, όπως είπε ο κ. Κοτζιάς, έχει πάρει μια απόφαση, «ότι αυτοί που δεν προέρχονται από τρία συγκεκριμένα κράτη (Ιράκ, Συρία, Αφγανιστάν) δεν θα πρέπει να έρχονται για πολιτικό άσυλο, γιατί δεν είναι πρόσφυγες αλλά οικονομικοί μετανάστες. Η εκτίμηση λοιπόν που κάνουμε είναι ότι πιθανόν να μειωθούν οι ροές τους όταν γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να πάνε προς τον Βορρά. Η FRONTEX έχει ένα νομικό ζήτημα, το οποίο το έχουμε θέσει στην ίδια την Επιτροπή, απαντά ότι μάλλον μπορεί, ότι το καταστατικό της προβλέπει να παρεμποδίζει την είσοδο σε μια χώρα, όχι την έξοδο».

Ειδικότερα, ερωτηθείς σχετικά με την καθυστέρηση του ελληνικού αιτήματος για τη FRONTEX ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «η FRONTEX, αντί να δουλεύει όλη την ημέρα, έκλεινε στις 2 το μεσημέρι και δεν δούλευε τα Σαββατοκύριακα» ενώ τόνισε ότι «η δύναμη της FRONTEX στα νησιά είναι η μισή σε σχέση με ό,τι έχουμε ζητήσει (από 780 και μας έχουν δώσει γύρω στους 434 ή 431) και πως η κατάσταση θα ήταν διαφορετική αν μας είχε δοθεί αυτό που ζητούσαμε». «Επίσης» πρόσθεσε «δουλεύανε με ωράριο, πράγμα που σταματήσανε μετά τις παρεμβάσεις που κάναμε. Οι πρόσφυγες δεν λένε "είναι 2 η ώρα, δεν πάω απέναντι". Σε αντίθεση με τους δικούς μας στο Λιμενικό που δουλεύουν και "λιώνουν"».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Νίκος Κοτζιάς κοινές περιπολίες Frontex
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ