Στα νέα εμπόδια με τα οποία θα έρθει αντιμέτωπη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναφέρεται ο Guardian.
Σε μία εκτενή ανταπόκρισή της από την Αθήνα η Helena Smith κάνει αναφορά στη συμφωνία που επήλθε μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής πλευράς σχετικά με τις περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας, αλλά και στην συμφωνία για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που κατέληξαν οι δύο πλευρές προκειμένου να ξεκλειδώσει η δόση του 1 δισ. ευρώ.
Αναφερόμενη στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που έγινε το Σαββατοκύριακο, η Smith σημειώνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε τους κινδύνους που αναμένονται στο μέλλον. «Υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν την κυβέρνηση της Ελλάδας να αποτυγχάνει», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ενημερώνοντας τι ακριβώς περιλαμβάνει η τελευταία συμφωνία των δύο πλευρών για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και τα «κόκκινα» δάνεια» η Smith σημειώνει: «Με πολλούς από το κάποτε ακροαριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ να τη θεωρούν ως ένα συμβιβασμό, η συμφωνία που πρόκειται να ψηφιστεί την Τρίτη, αναμένεται να περάσει στο όνομα του εθνικού συμφέροντος. Η αποτυχία να εγκριθεί ο νόμος θα εκτροχίαζε το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας και θα έθετε την Ελλάδα, που για λίγο επιβίωσε από μία έξοδο από το ευρώ πριν κλείσει ένα τρίτο πακέτο βοηθείας 86 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, ξανά σε κίνδυνο εθνικής χρεοκοπίας».
Το άρθρο του Guardian όμως στέκεται και σε ένα ακόμα ζήτημα με το οποίο θα έρθει αντιμέτωπη η «εύθραστη» συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ. Πρόκειται για «το δυσλειτουργικό σύστημα συνταξιοδότησης που δεν είναι μόνο στα πρόθυρα της κατάρρευσης, αλλά θεωρείται ως το πιο ακριβό στην Ευρώπη», εξηγεί.
Αυτό όμως δεν θα είναι κάτι εύκολο για την κυβέρνηση καθώς, μέχρι στιγμής οι συνταξιούχοι έχουν υποστεί ήδη 12 περικοπές και έτσι θα είναι δύσκολο για τους βουλευτές να εγκρίνουν ένα ακόμα μέτρο λιτότητας. Ταυτόχρονα το άρθρο στέκεται και στις απώλειες που είχε μέχρι στιγμής η κυβέρνηση στο κοινοβούλιο, ενώ τονίζει ότι τα κόμματα που βοήθησαν να περάσει το πακέτο βοήθειας το καλοκαίρι, αρνούνται να κάνουν το ίδιο εξαιτίας του «τοξικού» ζητήματος των συντάξεων.
«Ωστόσο οι πιστωτές έχουν θέσει την ασφαλιστική μεταρρύθμιση ως προϋπόθεση προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, που από μόνο της είναι το κλειδί ώστε να ξεκινήσει μία συζήτηση για το ιλιγγιώδες χρέος των 320 δισ ευρώ της χώρας», γράφει ο Guardian που στη συνέχεια τονίζει ότι ακριβώς επειδή το θέμα των συντάξεων είναι τόσο δύσκολο, οι δανειστές συμφώνησαν «απρόθυμα» να μετατοπίσουν χρονικά για τον Ιανουάριο.
Όπως σημειώνεται η πρόταση της ελληνικής πλευράς όσον αφορά στο ασφαλιστικό για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών είναι κάτι που απέρριψαν οι δανειστές οι οποίοι βρίσκονται υπό την ηγεσία του ΔΝΤ στο οποίο ο Αλέξης Τσίπρας κήρυξε πόλεμο χαρακτηρίζοντάς του «αντιπαραγωγικό» κάτι που πυροδότησε την οργισμένη απάντηση του Βερολίνου που διακήρυξε σε όλους τους τόνους την χρησιμότητα του Ταμείου για το πρόγραμμα.
«Η απότομη αναζωπύρωση υπογράμμισε ξανά την εκρηκτική σχέση της Αθήνας με τους δανειστές και έκανε προφανή την ικανότητα μίας κυβέρνησης τόσο ιδεολογικά αντίθετη με πολλές από τις μεταρρυθμίσεις, να παραμείνει προσηλωμένη στο τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης», καταλήγει το άρθρο.