Ο Σταύρος Θεοδωράκης άφησε αιχμές για τις αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα στην κυβέρνηση και τόνισε πως «Αν δεν μπορεί να κυβερνήσει, πρέπει να έρθει στη Βουλή και να μας το δηλώσει ώστε να βρούμε λύση.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού, μίλησε στο ραδιόφωνο της Αλεξανδρούπολης και αναφέρθηκε όπως ήταν φυσιολογικό στη διακυβέρνηση του τόπου από τον Αλέξη Τσίπρα.
«Ο κ. Τσίπρας είτε μπορεί να κυβερνήσει -οπότε ας κυβερνήσει- ή αν δεν μπορεί να κυβερνήσει, πρέπει να έρθει στη Βουλή και να μας το δηλώσει ώστε να βρούμε λύση. Εμείς δε θέλουμε ούτε οικουμενικές κυβερνήσεις, ούτε άλλες κυβερνήσεις αν ο Πρωθυπουργός θεωρεί ότι μπορεί να κυβερνήσει. Αν όμως δεν μπορεί να κυβερνήσει, δεν θα πάμε σε εκλογές» δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης.
«Υπάρχουν ειδικές κυβερνήσεις, υπάρχουν εθνικές κυβερνήσεις, κυβερνήσεις ειδικού σκοπού. Θα βρούμε τη λύση αρκεί να έχουμε όλοι τη διάθεση να μην ταλαιπωρήσουμε τη χώρα με νέες εκλογές. Προς το παρόν ας δούμε τη διακυβέρνηση του κ. Τσίπρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τα βασικά σημεία της συνέντευξης:
-Ο κ. Τσίπρας είτε μπορεί να κυβερνήσει οπότε ας κυβερνήσει ή αν δεν μπορεί να κυβερνήσει πρέπει να έρθει στη Βουλή και να μας το δηλώσει ώστε να βρούμε λύση. Εμείς δε θέλουμε ούτε οικουμενικές κυβερνήσεις, ούτε άλλες κυβερνήσεις αν ο Πρωθυπουργός θεωρεί ότι μπορεί να κυβερνήσει. Αν όμως δεν μπορεί να κυβερνήσει, δεν θα πάμε σε εκλογές. Δεν μπορούμε να κάνουμε όμως κουβέντα με τόσα «αν». Το κύριο είναι ότι ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι μπορεί να κυβερνήσει, όποτε ας συνεχίσει να κυβερνά. Το Ποτάμι δεν έχει εκφραστεί για το τι θα συμβεί αν ο πρωθυπουργός πει ότι δε μπορεί να κυβερνήσει. Υπάρχουν αρκετές λύσεις. Υπάρχουν ειδικές κυβερνήσεις, υπάρχουν εθνικές κυβερνήσεις, κυβερνήσεις ειδικού σκοπού. Θα βρούμε τη λύση αρκεί να έχουμε τη διάθεση όλοι μην ταλαιπωρήσουμε τη χώρα με νέες εκλογές. Προς το παρόν ας δούμε τη διακυβέρνηση του κ. Τσίπρα.
-Το εσωτερικό δημοψήφισμα που έκανε το Ποτάμι είναι κάτι πρωτοποριακό, και επίσης «επικίνδυνο» με τα μέχρι σήμερα δεδομένα καθώς η λογική ήταν να μην αφήνεις τη βάση δημοσίως να σου λέει τι θέλει για να μπορείς εσύ να κάνεις ό,τι θέλεις. Εμείς όμως τολμήσαμε να ρωτήσουμε τη βάση μας και είναι μια διαδικασία την οποία θα επαναλάβουμε. Εμείς συμμετοχή θεωρούμε τη δυνατότητα όλων των μελών μας να συναποφασίζουν ή να συμβουλεύουν την ηγεσία σε όλα τα θέματα.
-Όταν η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων μας λέει ότι, εάν υπάρξει κυβερνητικό πρόβλημα, δεν θέλει εκλογές αλλά μια κυβέρνηση που θα προκύψει από την υπάρχουσα βουλή, χωρίς να θεωρεί απαραίτητη τη συμμετοχή του Ποταμιού, αυτό αποτελεί μια γραμμή που μας δίνουν τα στελέχη μας σε όλη τη χώρα η οποία θα ακολουθηθεί. Οι απαντήσεις είναι μεν συμβουλευτικές αλλά θα τις ακολουθήσουμε.
-Η σημερινή κρίση έχει αποδείξει ότι υπάρχει και κρίσης εκπροσώπησης στην κοινωνία. Στο πρόβλημα συμπεριλαμβάνονται και τα κόμματα. Μπορούμε να αλλάξουμε τα κόμματα; Το Ποτάμι λέει μπορούμε. Αν αυτή η αλλαγή ξεκινήσει από το Ποτάμι είναι πιθανό να ακολουθήσουν και τα άλλα κόμματα, έτσι ώστε να αποφασίζουν και σε αυτά τα μέλη για το τι πρέπει να κάνει το κόμμα τους.
-Έχουμε μια πολύ βασική διαφορά από όλα τα υπόλοιπα κόμματα, την οποία και θα διατηρήσουμε. Όλα τα κόμματα έχουν Κεντρική Επιτροπή, η οποία εκλέγεται από το συνέδριο και εκφράζει το κίνημα. Εμείς λοιπόν δεν θα έχουμε κεντρική επιτροπή που εκλέγεται από ένα όργανο αλλά θα έχουμε τη Μεγάλη Συνάντηση των Αντιπροσώπων( ΜΕΣΥΑ) όπου εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών απευθείας θα συνιστούν ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του Κινήματος. Όλες οι οργανώσεις της χώρας λοιπόν θα έχουν απευθείας εκπροσώπηση. Αυτή είναι η πολύ μεγάλη, και τολμηρή, διαφορά μας από τα άλλα κόμματα. Στο Ποτάμι δεν θα υπάρχει φιλτράρισμα των αρεστών στην ηγεσία, ούτε θα «κόβεται» κάποιος από τις λίστες. Όσοι εκλεγούν από τις οργανώσεις θα είναι στην Κεντρική Επιτροπή του Ποταμιού.