Ολόκληρα κτίρια ή διαμερίσματα στα ομορφότερα σημεία του Παρισιού δίνονται με ελάχιστο ενοίκιο για τη διαμονή καλλιτεχνών, ζωγράφων, γλυπτών. Kι αυτό από το 1932.
Υπάρχουν συνολικά 324 ατελιέ καλλιτεχνών που μοιράζονται κυρίως σε δύο μεγάλα κτίρια του Παρισιού τα οποία είναι σε δύο ιστορικές περιοχές της πόλης. Τα περισσότερα βρίσκονται στην συνοικία Μαρέ, δίπλα στην Παναγία των Παρισίων, που θεωρείται γειτονιά καλλιτεχνών και είναι γεμάτη από γκαλερί και έργα τέχνης.
Αυτά τα διαμερίσματα μοιράζονται και ελέγχονται από επιτροπές του Δήμου των Παρισίων και ανήκουν στον οργανισμό με την ονομασία Διεθνής Εστία Τεχνών - Cité internationale des arts.
Ο ίδιος οργανισμός κατέχει και διαμερίσματα στην Μονμάρτη, σε ένα συγκρότημα πανέμορφων σπιτιών, με κήπο. Ενας καλλιτέχνης από κάθε χώρα του κόσμου μπορεί να υποβάλλει αίτηση, να περάσει συνέντευξη και να πιάσει ένα διαμέρισμα σε ένα από τα δύο κτίρια.
Τα διαμερίσματα έχουν μέγεθος από 20 ως 60 τ.μ. Οι καλλιτέχνες που επιλέγονται για να μείνουν εκεί πληρώνουν μια εγγύηση και καταβάλλουν ένα πολύ χαμηλό ενοίκιο. Οσο διαμένουν εκεί, μπορούν να φιλοξενούν άλλα άτομα, αρκεί να καταβάλλουν το σχετικό ενοίκιο. Ολα τα διαμερίσματα περιλαμβάνουν δωμάτιο εργασίας, κουζίνα και μπάνιο.
Η εστία « Montmartre aux Artistes » φιλοξενεί ζωγράφους, γλύπτες, κεραμιστές, φωτογράφους από το 1932. Καταστράφηκε και οι καλλιτέχνες βρέθηκαν στο δρόμο αλλά συνασπίστηκαν και απαίτησαν από τον Δήμο του Παρισιού να τους παραχωρήσει ένα υπέροχο οικόπεδο 5.500 τ.μ.. Εκεί χτίστηκαν τρία κτίρια προορισμένα να φιλοξενούν 220 ατελιέ καλλιτεχνών. Η εστία της Μονμάρτης έγινε η μεγαλύτερη κατοικία καλλιτεχνών στον κόσμο.
Η « Montmartre aux Artistes » είναι ένα παράδεισος για τους καλλιτέχνες. Οταν τους παραδίδουν τα κλειδιά για να μείνουν τα διαμερίσματά τους δεν έχουν τοίχους ώστε ο κάθε καλλιτέχνης να μπορεί να τα διαμορφώσει ανάλογα με τις ανάγκες του. Το αποτέλεσμα είναι ότι κανένα διαμέρισμα δεν μοιάζει σήμερα με τα άλλα. Το μοναδικό κοινό τους σημείο είναι το ταβάνι έχει ύψος 5,40 μέτρα για να αφήνει το φως από τα μεγάλα παράθυρα να μπαίνει άπλετο.
Ορισμένα ατελιέ στο ισόγειο έχουν δημιουργήσει και μικρούς βουκολικούς κήπους, γεμάτους χάρη και γούστο.
Οι δύο εστίες λειτουργούν υπό την αιγίδα του Δήμου Παρισίων, του υπουργείου Πολιτισμού, του υπουργείου Εξωτερικών και της Ακαδημίας Καλών Τεχνών ενώ έχουν επώνυμους πλούσιους δωρητές.