Για «πολιτική ανθρωπισμού και αλληλεγγύης» στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, στο θέμα του προσφυγικού έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Β. Λεβέντη, στην "Ωρα του Πρωθυπουργού".
Βιώνουμε μια τεράστια, παγκόσμια κρίση, γίνεται η μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, και όλη η μετακίνηση γίνεται από τη χώρα μας, είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι πρέπει να διαχειριστούμε το θέμα χωρίς να ενδώσουμε στον βάρβαρο λαϊκισμό της βίας και των παράνομων επαναπροωθήσεων.
Η κυβέρνηση προχειρολογεί και αυτό θα κοστίσει, υποστήριξε ο Β. Λεβέντης. Δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός για τη φιλοξενία και τη διαχείριση των χιλιάδων μεταναστών που έρχονται στη χώρα, είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων και έκανε λόγο για "φιάσκο" με τη FRONTEX.
«Αναρωτιέμαι αν δεν γίνει κέντρο ταυτοποίησης στην Κω θα είναι θετικό για την Κω; Θα είναι μια εικόνα καλή για τον τουρισμό;» είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε τις διαδικασίες από τις διεθνείς συνθήκες. Κάλεσε, επίσης, όσους αντιδρούν, να πουν ποια εναλλακτική πρόταση προτείνουν και θύμισε ότι έγινε μια μεγάλη σύσκεψη στο Μαξίμου με τους δημάρχους και την εκκλησία κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε συζήτηση και μάλιστα από την πλευρά της Κω δεν διατυπώθηκαν αντιρρήσεις. Η επιλογή του χώρου εγκατάστασης των κέντρων ταυτοποίησης επιβλήθηκε από την πραγματικότητα και τη γεωγραφία, επέμεινε ο πρωθυπουργός και προειδοποίησε να μην αξιοποιηθεί το θέμα αυτό με σκοπό ψήφους γιατί έχει αλλάξει το κλίμα στην κοινωνία, απέναντι στο πρόβλημα.
Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στην περίπτωση της Ειδομένης: «Αποδείξαμε ότι ακόμη και στα δύσκολα υπάρχει τρόπος να οργανώνουμε επιχειρήσεις της Αστυνομίας χωρίς "να ανοίγει μύτη", σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν σε άλλες χώρες. Θα δείτε τώρα πως δέρνει η αριστερά, έλεγαν άλλοι, αλλά αποδείξαμε ότι όταν υπάρχει βούληση δεν ανοίγει μύτη».
Αναφερόμενος στο θέμα που έχει δημιουργηθεί από τη μεταφορά μεταναστών από την Ειδομένη στην Αθήνα έκανε λόγο για «συσσώρευση μεταναστών στο Ταε Κβον Ντο» και χαρακτηρίζοντας «μικροεπεισόδια» όσα συμβαίνουν υποστηρίζοντας ότι μπορεί να είναι «πολύ πολύ μικρότερα από αυτά στα διπλανά γήπεδα». «Δεν είναι ευχάριστο. Όμως ο χειρότερος τρόπος αντιμετώπισης είναι η δημιουργία μεγαλύτερου προβλήματος από ντόρο και μεγέθυνση μικροπροβλημάτων. Όταν είναι κουρασμένοι στοιβαγμένοι πεινασμένοι μπορεί να γίνουν μικροεπεισόδια μικρότερα από αυτά που γίνονται μετά την λήξη αγώνων σε κοντινά γήπεδα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το μείζον είναι να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα από τη στιγμή που χώρες αποφασίζουν να κλείσουν τα σύνορα σε πρόσφυγες και μάλιστα παρανόμως, επισήμανε ο κ. Τσίπρας, για τη διαχείριση του προσφυγικού και σημείωσε ότι υπάρχει πράγματι κίνδυνος, η χώρα να μετατραπεί σε αποθήκη αν συνεχιστούν αυτές οι ροές. «Ε, λοιπόν η χώρα δεν πρέπει και δεν πρόκειται να μετατραπεί σε αποθήκη» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της και πρέπει τις υποχρεώσεις αυτές να τηρήσουν και όλοι οι υπόλοιποι.
Η Ελλάδα είναι το τελευταίο οχυρό σταθερότητας σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή, είπε ο πρωθυπουργός ενώ για το θέμα της FRONTEX είπε ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει και την ενίσχυση της FRONTEX. Δυστυχώς από τα 1600 επιπλέον στελέχη που ζητήσαμε, μόνο 200 άτομα έχουν έρθει, επισήμανε και πρόσθεσε ότι δεν έχουμε καμία αντίρρηση στη δημιουργία της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής.
Έχουμε όμως αντιρρήσεις σε αίτημα που δεν διατυπώθηκε επισήμως, για κοινές περιπολίες με την τουρκική ακτοφυλακή, είπε ο κ.Τσίπρας.
Το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και τον κέντρων ταυτοποίησης προσφύγων είναι τα θέματα που συζητώνται στην Ολομέλεια της Βουλής σήμερα, Παρασκευή, στο πλαίσιο της Ώρας του Πρωθυπουργού.
Ο κ. Τσίπρας απαντά στις επίκαιρες ερωτήσεις της βουλευτού της ΝΔ, Ντόρας Μπακογιάννη, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη, για τα Κέντρα Ταυτοποίησης Προσφύγων.