Από τη Δευτέρα και για περίπου 3 εβδομάδες θα δοκιμάζονται οι αντοχές της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου, όσον αφορά στη συμμετοχή των ιδιωτών, με δεδομένο ότι ακόμα δεν έχουν δοθεί πειστικές απαντήσεις για το τι θα συμβεί στη περίπτωση που η συμμετοχή των τραπεζών δεν φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο.
Όπως επισημαίνουν αναλυτές και επενδυτές, μπορεί το σχέδιο να προβλέπει εθελοντική συμμετοχή, αλλά ο τελικός στόχος της μείωσης του ελληνικού χρέους κατά 100 δισ ευρώ είναι μάλλον αδιαπραγμάτευτος. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, με δηλώσεις του ο Β. Σόιμπλε προειδοποιεί ότι το υποχρεωτικό «κούρεμα» δεν μπορεί να αποκλειστεί στη περίπτωση που οι τράπεζες δεν ανταποκριθούν, επιβεβαιώνοντας αναλυτές και επενδυτές που είχαν επισημάνει ότι η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου έχει πολλές γκρίζες ζώνες.
Ως... μπαλαντέρ στα χέρια της ελληνικής πλευράς χαρακτηρίζονται τα 30 δισ. ευρώ που προβλέπονται από τη συμφωνία και μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά το δοκούν στις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες. Τα σενάρια είναι πολλά και οι συνδυασμοί όλοι οι πιθανοί δυνατοί. Αυτά τα 30 δισ. ευρώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μετρητό για τις τράπεζες που θα συμμετάσχουν έτσι ώστε να περιορίσουν τις απώλειες τους, ως εγγύηση για τα νέα ομόλογα που θα αντικαταστήσουν τα «κουρεμένα» ή για την επαναγορά χρέους από τη δευτερογενή αγορά.
Χοντρός τζόγος αναμένεται, όμως και για το δίκαιο που θα διέπει αυτά τα νέα ομόλογα. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ ο διευθύνων σύμβουλος του IFF, Τσάρλς Νταλάρα, δήλωνε αμέσως μετά τη Σύνοδο ότι ήταν απαράβατος όρος να διέπονται από το αγγλικό δίκαιο, η ελληνική πλευρά ξεκαθάριζε ότι ουδέποτε συμφωνήθηκε κάτι τέτοιο. Σημειώνεται εφόσον τεθούν υπό το αγγλικό δίκαιο, το ελληνικό Δημόσιο δεν θα μπορεί επί της ουσίας να κηρύξει στάση πληρωμών, δηλαδή πολύ απλά θα πρέπει να εξοφληθούν.
Πέρα από τις τράπεζες, ζητούμενο παραμένει η συμμετοχή των ασφαλιστικών εταιριών, οι οποίες κατέχουν ομόλογα αξίας 24 δισ ευρώ. Η Allianz δήλωσε ότι θα αποδεχθεί το "κούρεμα" του 50%, κρούοντας το κώδωνα του κινδύνου του υποχρεωτικού "κουρέματος" στη περίπτωση μικρής συμμετοχής των ιδιωτών. "Αν είναι να ανησυχώ για ότι το υπόλοιπο 50% δεν θα πληρωθεί, τότε κανείς δεν θα συμμετάσχει εθελοντικά. Και τότε θα φτάσουμε γρήγορα σε μια υποχρεωτική ανταλλαγή ομολόγων" δήλωσε στη Der Standard ο Πωλ Αχλάιτνερ, Επικεφαλής χρηματοοικονομικών της Allianz μαρτυρώντας το φόβο των επενδυτών για τα χειρότερα που μπορούν να έρθουν, δηλαδή μια χρεοκοπία της Ελλάδας....