Έμμεση αλλά σαφή κριτική στην κυβέρνηση για τις προαγωγές των δικαστικών λειτουργών στα ανώτατα δικαστήρια, άσκησαν οι δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μέσα από το πρακτικό που συνέταξαν μετά την διοικητική τους Ολομέλεια.
Μάλιστα τις θέσεις τους, τις απέστειλαν με την μορφή του πρακτικού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της βουλής, τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον γ.γ της κυβέρνησης.
Αφορμή της ολομέλειας, οι «βουτιές» που έγιναν στην δικαστική επετηρίδα τον περασμένο Νοέμβριο, όταν έγιναν οι επιλογές, οι οποίες έφθασαν μέχρι και την 20η θέση... Στο πρακτικό της η Ολομέλεια σημειώνει ότι σαφώς το υπουργικό συμβούλιο διαθέτει την διακριτική ευχέρεια στις επιλογές του ως προς τα πρόσωπα που θα προαχθούν, αλλά «περιορίζεται όμως από την υποχρέωση σεβασμού της συνταγματικής αρχής της ανεξαρτησίας της δικαστικής λειτουργίας που υπηρετείται και με το σεβασμό της αρχαιότητας των δικαστικών λειτουργών, θεσμού με τον οποίο πραγματώνεται η ως άνω συνταγματική αρχή». Η μη παραβίαση της αρχαιότητας «αποδεικνύει το σεβασμό της εκτελεστικής εξουσίας στην ανεξαρτησία της δικαστικής λειτουργίας και στους ίδιους τους δικαστικούς λειτουργούς ως άμεσα όργανα του κράτους».
Αντίθετα, υπογραμμίζει η Ολομέλεια, «παρεκκλίσεις από την αρχαιότητα που δεν μπορεί να εξηγηθούν –ούτε εξηγήθηκαν- όχι μόνο δύναται να πλήξουν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, να θέσουν σε δοκιμασία το φρόνημα των δικαστικών λειτουργών και να δημιουργήσουν υπόνοια για ευνοιοκρατία και προσπάθεια χειραγώγηση της Δικαιοσύνης, αλλά και να προκαλέσουν δυσαρμονία μεταξύ των δικαστικών λειτουργών του δικαστηρίου, που θα έχει ως αποτέλεσμα την ανεπιθύμητη για την Δικαιοσύνη και τους διαδίκους δυσλειτουργία του δικαστηρίου και των σχηματισμών του».