Ανάλυση: Γιατί η νίκη της Λεπέν παραπέμπει στη Γερμανία του 1933 - iefimerida.gr

Ανάλυση: Γιατί η νίκη της Λεπέν παραπέμπει στη Γερμανία του 1933

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η μεγάλη νίκη της Μαρίν Λεπέν στις περιφερειακές εκλογές θυμίζει στη Γερμανογαλλίδα συγγραφέα και δημοσιογράφο Μπεάτε Κλάρσφελντ την ταραγμένη περίοδο της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Μια δυσοίωνη προφητεία;

Η γαλλογερμανίδα συγγραφέας και δημοσιογράφος Μπεάτε Κλάρσφελντ έχει γίνει γνωστή χάρη στις έρευνές της γύρω από το ναζιστικό παρελθόν της Γερμανίας. Ζει εδώ και χρόνια στο Παρίσι και κρίνει πως η νίκη της Μαρίν Λεπέν στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία είναι δυσοίωνη. Το 28% των ψήφων που συγκέντρωσε είναι το καλύτερο ποσοστό που συγκέντρωσε ποτέ το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο. Πως στάθηκε όμως δυνατόν να οδηγηθεί σε αυτό τον θρίαμβο; Την απάντηση έδωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοσταθμό Deutschlandradio.

«Πώς στάθηκε δυνατόν; Όπως και στη Γερμανία. Οι άνθρωποι δεν ήταν ικανοποιημένοι με την κυβέρνηση Σαρκοζί γενικά, με τον Ολάντ επίσης και μετά υπάρχει πάντα ένας τρίτος, ένας δημαγωγός, ο οποίος υπόσχεται πολλά και ο οποίος δεν κάνει τίποτα και δεν ήταν ποτέ στην κυβέρνηση. Οι δυσαρεστημένοι πολίτες ψηφίζουν έτσι αυτό το κόμμα με την ελπίδα ότι θα πάνε καλύτερα τα πράγματα, γεγονός βέβαια που δεν ισχύει».

Η Μπεάτε Κλάρσφελντ πιστεύει πως τα ισλαμιστικά χτυπήματα στο Παρίσι μπορεί να έπαιξαν κάποιο ρόλο ωστόσο δεν ήταν αποφασιστικής σημασίας. Στους ψηφοφόρους του Εθνικού Μετώπου συγκαταλέγονται και πολλοί μουσουλμάνοι, οι οποίοι ήλπιζαν -όπως άλλωστε η πλειονότητα των Γάλλων πολιτών- πως μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα εναντίον του περιοδικού Charlie Hebdo, η κυβέρνηση θα ήταν σε θέση να αποτρέψει νέα χτυπήματα. Κάτι φυσικά που δεν συνέβη μιάς που, όπως φαίνεται, οι αρχές δεν εργάσθηκαν επαρκώς στον τομέα της πρόληψης.

Ψεύτικη η μετριοπάθεια της Μαρίν Λεπέν

Ποια είναι όμως η ευθύνη των άλλων κομμάτων, ποιος είναι ο ρόλος τους στη διαμόρφωση του σημερινού πολιτικού σκηνικού; Η Μπεάτε Κλάρσφελντ επιχειρεί μια σύγκριση με την Γερμανία της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Μια ταραγμένη περίοδος που οδήγησε τελικά στην άνοδο του Χίτλερ:

«Προς το παρόν το Εθνικό Μέτωπο από τις 13 περιφέρειες κέρδισε τις 6. Για μένα, σαν Γερμανίδα, μου φέρνει στη μνήμη το 1933 στη Γερμανία. Κατά τη διάρκεια της ευμάρειας μεταξύ του 1924 και 1928 οι Ναζί είχαν 12 με 14 βουλευτές στο Ράιχσταγκ. Το 1933 έφθασαν να έχουν 117 και το 1933 ανέβηκε ο Χίτλερ στην εξουσία. Φοβόμαστε λίγο πως το 1933 θα μπορούσε κανείς να το συγκρίνει με το 2017 στη Γαλλία και ότι η Μαρίν Λε Πεν θα μπορούσε να γίνει Πρόεδρος».

Η Γαλλογερμανίδα συγγραφέας και δημοσιογράφος θεωρεί πως μια κυβέρνηση με το Εθνικό Μέτωπο στην κυβέρνηση θα ήταν καταστροφική. Θα έπρεπε ο κόσμος να ενημερωθεί για το τι πραγματικά θα σήμαινε για το μέλλον του. Θα ήταν μια Γαλλία έξω από την Ευρώπη και το ευρώ, αλλά και το τέλος της γαλλογερμανικής φιλίας. Τονίζει επίσης πως το μετριοπαθές ύφος που προσπαθεί να προβάλλει δεν είναι αληθές. «Προς το παρόν έχει βάλει στην άκρη τον αντισημιτισμό για αυτό και κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερες ψήφους. Αν όμως κατακτήσει την εξουσία όλα αυτά θα έρθουν και πάλι στην επιφάνεια» τονίζει.

Προς το παρόν πάντως τα δημοσιεύματα στη Γαλλία εκτιμούν πως το Εθνικό Μέτωπο δεν θα έχει την πρωτοκαθεδρία στο δεύτερο γύρο των εκλογών την ερχόμενη Κυριακή.

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ