Μια δύσκολη εξίσωση για το μοντέλο λειτουργίας του ΑΔΜΗΕ καλείται να λύσει η κυβέρνηση με τους δανειστές σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια με δεδομένου ότι αυτό αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα που περιλαμβάνονται στο δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων.
Η πρόταση του υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προβλέπει τη μεταφορά του ΑΔΜΗΕ κατά 100% στο Δημόσιο και στη συνέχεια σε ένα δεύτερο στάδιο την παραχώρηση σε ιδιώτες ποσοστού που δεν θα ξεπερνά το 49% αλλά θα διασφαλίζει τον αυξημένο ιδιωτικό έλεγχο στο μάνατζμεντ της εταιρίας. Ωστόσο και η λύση αυτή, που ενδεχομένως υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή, απερρίφθη, καθώς στο 49% της ΔEH μετέχουν νομικά πρόσωπα (κυρίως ξένα funds) που κατέχουν υψηλά ποσοστά μετοχών και στον ΑΔΜΗΕ. Κάτι τέτοιο όμως είναι ασυμβίβαστο με τις κοινοτικές οδηγίες λόγω της ταυτόχρονης συμμετοχής μεγαλομετόχων της ΔΕΗ και στον Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς.
Την ίδια ώρα αναζητείται ρεαλιστικός τρόπος αποζημίωσης της ΔEH, προκειμένου η επιχείρηση να μην χάσει έσοδα. Η πληρωμή της ΔΕΗ για την απώλεια του 100% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, παραμένει «αγκάθι» και όπως υποστηρίζουν κύκλοι του υπουργείου μπορούν να βρεθούν τα κεφάλαια, όμως οι Θεσμοί δεν φάνηκαν να πείθονται. Σε ότι αφορά το μάνατζμεντ, οι θεσμοί ζητούν την παραχώρησή του σε ιδιωτικό φορέα κάτι το οποίο δεν αποκλείεται κατηγορηματικά από το υπουργείο Περιβάλλοντος.