Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες στο δήμο Θεσσαλονίκης για την καθιέρωση ενός νέου συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης στο κέντρο και σε κομβικές ζώνες της πόλης.
8.041 θέσεις πάρκινγκ
Αρχικά στη ζώνη που θα αναπτυχθεί το νέο σύστημα θα διατεθούν 6.054 θέσεις για τους μόνιμους κατοίκους και 1.987 για τους επισκέπτες. Η ελεγχόμενη στάθμευση στις αποκλειστικές θέσεις επισκεπτών θα λειτουργεί τις καθημερινές από τις 8 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ και τα Σάββατα από τις 9 το πρωί μέχρι τις 4 μετά το μεσημέρι.
Χρέωση ανά λεπτό
Οι μόνιμοι κάτοικοι κάθε περιοχής θα λαμβάνουν ένα ειδικό σήμα, το οποίο θα τοποθετούν σε εμφανές σημείο στο αυτοκίνητό τους, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να παρκάρουν εντελώς δωρεάν. Η χρέωση των οδηγών που θα επισκέπτονται την πόλη θα γίνεται ανά λεπτό και όχι ανά ώρα στάθμευσης και βάσει του ισχύοντος τιμολογίου, θα χρεώνεται με 0,02 ευρώ ανά λεπτό στάθμευσης. Το νέο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης θα είναι πλήρως αυτοματοποιημένο, καθώς οι υπηρεσίες θα παρέχονται και μέσω κινητού τηλεφώνου.
Έργο προϋπολογισμού ύψους 34,8 εκατομμυρίων
Σε πρώτη φάση το νέο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης θα ισχύσει στην περιοχή της πρώτης δημοτικής κοινότητας, η οποία καλύπτει το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ακόμη θα εφαρμοστεί στον άξονα της Βασιλίσσης Όλγας, όπως και σε κεντρικούς δρόμους της τρίτης δημοτικής κοινότητας και ειδικότερα στην Αγίου Δημητρίου, στην Κασσάνδρου και στην Ολυμπιάδος. Η επέκταση στις περιοχές της Τούμπας και της Χαριλάου θα γίνει σε επόμενη φάση.
Με την ανάπτυξη του νέου συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης ο δήμος Θεσσαλονίκης προσβλέπει σε βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών στην πόλη κατά 20% αλλά και σε σημαντικά οικονομικά οφέλη, που δεν αποκλείεται να υπερβαίνουν ακόμη και το 1 εκατομμύριο το έτος.
Η υπογραφή της σύμβασης με την κοινοπραξία που θα αναλάβει την υλοποίηση του εγχειρήματος θα γίνει έπειτα από περίπου ένα δίμηνο, λόγω του τεράστιου προϋπολογισμού του έργου, που ξεπερνά το ύψος των 34,8 εκατομμυρίων ευρώ και θα απαιτηθεί προσυμβατικός έλεγχος από το ελεγκτικό συνέδριο.
Το νέο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης εκτιμάται ότι δεν θα τεθεί σε ισχύ πριν από την άνοιξη του 2016, καθώς ο ανάδοχος θα χρειαστεί ένα διάστημα περίπου τριών μηνών για να το αναπτύξει.