Αιφνίδιος πόλεμος κυβέρνησης-Σόιμπλε για το μνημόνιο - iefimerida.gr

Αιφνίδιος πόλεμος κυβέρνησης-Σόιμπλε για το μνημόνιο

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Ε.Ε.
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η κόντρα που ξέσπασε χθες ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών φαίνεται πως θα έχει και άλλα επεισόδια, αφού κυβερνητικά στελέχη κλιμακώνουν για δεύτερη ημέρα την αντιπαράθεση.

Με δηλώσεις τους η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασιλη και ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας έστρεψαν τα βέλη τους κατά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τις δηλώσεις του αναφορικά με τον Αλέξη Τσίπρα και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η κα Γεροβασίλη, μετά τη δήλωση περί... στάμνας, αν και είπε πως η Αθήνα δεν βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με το Βερολίνο, επιτέθηκε στον κ. Σόιμπλε, υποστηρίζοντας πως «δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Σόιμπλε εκφράζει τέτοιες θέσεις. Συχνά οι θέσεις αυτές, που δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας και του λαού, ηττήθηκαν στην ΕΕ».

Από την πλευρά του, ο κ. Μάρδας υποστήριξε πως η ελληνική κυβέρνηση απαντά με τον δέοντα τρόπο στον κ. Σόιμπλε. Μάλιστα, τον χαρακτήρισε πολύ σκληρό πολιτικό και σκληρό άνθρωπο.

Οι δηλώσεις Σόιμπλε που εξόργισαν το Μαξίμου
Ολα ξεκίνησαν μετά την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο μνημόνιο και ενώ ήδη οι σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας ήταν σε ένταση μετά το δημοσίευμα της Die Welt περί ακυβερνησίας στη χώρα. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως η Αθήνα δεν ήθελε να συμμετάσχει το Ταμείο στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, κάνοντας μάλιστα λόγο για μη εποικοδομητική στάση του ΔΝΤ, το οποίο κατηγόρησε ότι ζητά «παράλογα πράγματα» ιδίως σε σχέση με τη βιωσιμότητα του χρέους.

Χθες ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το Ecofin σχολίασε τις δηλώσεις Τσίπρα περί εξόδου του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, αναφέροντας αρχικά πως «δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να αμφισβητεί την εμπλοκή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης».

Ωστόσο ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ ανέβασε τους τόνους και με ειρωνικό ύφος εξαπέλυσε επίθεση προς την ελληνική κυβέρνηση, εξοργίζοντας το Μέγαρο Μαξίμου, αφού ανέφερε πως η ελληνική κυβέρνηση «είναι, όπως πάντα, εκτός χρόνου, εκτός κάθε χρονικών προθεσμιών στη συμφωνία».

Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Νομίζω ότι διαπραγματευτήκαμε επί μακρόν με τον κ. Τσίπρα, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Και πιστεύω ότι το υπέγραψε. Και έκανε και εκλογές μετά για να έχει και την εντολή του ελληνικού λαού ώστε να μπορέσει να τηρήσει αυτά που υπέγραψε. Δεν έλαβα καν υπόψη μου ότι μιλάει πάλι για το τι δεν θέλει να τηρήσει. Δεν είναι προς το ελληνικό συμφέρον.
Θα έπρεπε να επικεντρώσουν την προσοχή τους στο να κάνουν αυτό που έκαναν. Δεν ήμασταν ποτέ στενόμυαλοι. Είναι, όπως πάντα, εκτός χρόνου, εκτός κάθε χρονικών προθεσμιών στη συμφωνία. Αλλά το να το θέτεις υπό αμφισβήτηση επί της αρχής μπορεί να είναι αναγκαίο για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους. Διαθέτει ισχνή πλειοψηφία, όπως είδα, αυτό ίσως να μην είναι εύκολο. Αλλά δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας».

Γεροβασίλη: Εκφράζει θέσεις που δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας
«Δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα ο τίτλος ότι βρισκόμαστε σε τροχιά σύγκρουσης με το Βερολίνο» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. Μιλώντας στο "Πρώτο Πρόγραμμα" είπε πως «δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Σόιμπλε εκφράζει τέτοιες θέσεις. Συχνά οι θέσεις αυτές, που δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας και του λαού, ηττήθηκαν στην ΕΕ».

Σε ότι αφορά το ΔΝΤ σημείωσε πως πολλές φορές εκφράζει νεοφιλελεύθερες απόψεις, αλλά τόνισε πως δεν μπορεί να προεξοφληθεί το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης. Είπε πως το ΔΝΤ θα αποφασίσει τον Μάρτιο εάν θα συμμετέχει στο πρόγραμμα και σημείωσε: «αυτή τη στιγμή συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, με το καθεστώς του παρατηρητή». Υπογράμμισε πάντως πως «η Ευρώπη θα έπρεπε να λύνει τα προβλήματα μόνη της παρά το γεγονός ότι ορισμένες χώρες επιθυμούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ».

Σημείωσε, ακόμη, ότι «παρά το γεγονός ότι τάσσεται υπέρ της απομείωσης του χρέους, δεν ξεχνάμε ότι οι απόψεις του ΔΝΤ είναι εξαιρετικά νεοφιλεύθερες και πολλές φορές παρεμβαίνει και σε μη δημοσιονομικού χαρακτήρα θέματα».

Αναφορικά με τις διαπραγαματεύσεις, υπογράμμισε πως «έχουν ζητηθεί πολλά από τη χώρα που έχουν εφαρμοστεί, αλλά και πολλά που έχουν απορριφθεί», ενώ επισήμανε ότι «όλα είναι αποτέλεσμα συσχεστισμού και αποτέλεσμα διαπαραγμάτευσης και συμβιβασμών».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Κοστέλο ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να κομματικοποιήσει τη δημόσια διοίκηση ανέφερε πως «η κυβέρνηση δεν θέλει να πολιτικοποιησει την δημόσια διοίκηση, αντιθέτως, θέλει να σταματήσει αυτή την λογική του πελατειακού κράτους». Υποστήριξε πως «η συνέντευξη δεν ειναι ρουσφετολογικό εργαλείο και δεν πρέπει να κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια».

Για τα νοσοκομεία σημείωσε πως «σύντομα θα ξεκινήσει διαγωνισμός για τις διοικήσεις των νοσοκομείων, να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της κοινωνίας και των πολιτών και των ασθενών».

Μάρδας για Σόιμπλε: Η ελληνική κυβέρνηση απαντά με τον δέοντα τρόπο


«Είναι ένας πολιτικός πολύ σκληρός και είναι και σκληρός άνθρωπος. Η σκληρή πολιτική και οι σκληροί άνθρωποι θέλουν και σκληρές απαντήσεις. Στις θέσεις του κ. Σόιμπλε, η ελληνική κυβέρνηση απαντά με τον δέοντα τρόπο» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας για τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ "Πρακτορείο 104,9" και στην εκπομπή "Δεύτερη Ανάγνωση" με τον Κώστα Μπλιάτκα.

Επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση υλοποιεί με αποφασιστικότητα τις δεσμεύσεις της και είπε χαρακτηριστικά: «Σε αυτό το εννεάμηνο έχουν γίνει βήματα, αναφορικά με την προώθηση ζητημάτων, τα οποία κατά τα προηγούμενα πέντε χρόνια δεν αγγίχτηκαν, όπως, οι πρόωρες συντάξεις και οι σπατάλες του κρατικού προϋπολογισμού».

Ο κ. Μάρδας εξέφρασε την πεποίθηση ότι «το 2016 μπορεί να είναι έτος ανάκαμψης, αν γίνουν κάποια πράγματα, τα οποία έχουμε προγραμματίσει, και βρίσκονται εκτός συμφωνίας», όπως είπε, και έδωσε έμφαση στην ανάγκη αλλαγής του προσανατολισμού της ελληνικής οικονομίας τονίζοντας: «Έχουν προγραμματιστεί κάποια πράγματα, τα οποία συνδέονται με τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας, προκειμένου να δημιουργηθούν θετικές προσδοκίες, που θα καταλήξουν σε μια αλλαγή της ρότας της ελληνικής οικονομίας».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις κινήσεις διεθνούς οικονομικής διπλωματίας, που υλοποιεί το υπουργείο των Εξωτερικών, με τομείς ενδιαφέροντος της διεθνείς οικονομικές σχέσεις, αλλά και την προσέγγιση των ξένων επενδύσεων τονίζοντας: «Το αντικείμενο μας είναι η οικονομική πολιτική, στο πλαίσιο της πολιτικής εξωστρέφειας, με κατευθύνσεις την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών, αλλά και την προσέλκυση οικονομικών κεφαλαίων».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ