Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Τρία κυβερννητικά στελέχη οι κ.κ. Σταθάκης, Βερναρδάκης και Σκουρλέτης συνάντησαν τους εκπροσώπους των δανειστών, το λεγόμενο κουαρτέτο, για τα μείζονα θέματα των προαπαιτούμενων.
Το πρώτο κρας τεστ για τα «κόκκινα» δάνεια έγινε στη συνάντηση του κουαρτέτου που αποτελείται από τους Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESΜ), με τον υπ. Οικονομίας Γ. Σταθάκη.
Το τετ-α-τετ ήταν διερευνητικό και κράτησε μια ώρα περίπου. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να έχουν μια ακόμ συνάντηση αύριο βράδυ, Τετάρτη και άλλη μια την Πέμπτη.
Η κυβέρνηση επιμένει ότι «δεν πωλούνται» σε ξένα funds δάνεια νοικοκυριών και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και πως θα πωληθούν μόνο τα επιχειρηματικά.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τρία ήταν τα βασικά θέματα που απασχόλησαν την συνάντηση Σταθάκη-κουαρτέτου.
- Η δημιουργία του Διακυβερνητικού οργάνου διαχείρισης ιδιωτικού χρέους
- Η ίδρυση ειδικής συντονιστικής γραμματείας
- Η δευτερογενής νομοθεσία για το νόμο Κατσέλη – με απλά λόγια οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που θα καθορίζουν λεπτομερώς τις δόσεις
Επίσης συζητήθηκε το νομικό πλαίσιο για την λειτουργία εταιριών διαχείρισης «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων – τα περίφημα funds. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αφορούν μόνο επιχειρηματικά. Η συμφωνία προέβλεπε ότι τα στεγαστικά-καταναλωτικά δάνεια των νοικοκυριών θα εξετασθούν κατά την πρώτη αξιολόγηση. Ωστόσο, οι ίδιοι κύκλοι διαβεβαίωναν ότι δεν θα μπουν καν στο πρώτο review και πως η κυβέρνηση είναι ριζικά αντίθετη με αυτό.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναχωρούν από την Αθήνα την Παρασκευή 11/12 και διεμήνυσαν ότι όλα τα παραπάνω θα πρέπει να ψηφιστούν μέχρι την επόμενε Παρασκευή, 18/12.
Πρόταση-έκπληξη για ΑΔΜΗΕ
Συνάντηση με τους δανειστές είχε ο υπουργός ΠΑΠΕΝ Πάνος Σκουρλέτης. Κύριο θέμα στο τραπέζι ήταν ο ΑΔΜΗΕ, με την κυβέρνηση να επιμένει ότι δεν πρέπει να χάσει το δημόσιο χαρακτήρα το μάνατζμεντ και προσπαθεί να πείσει το κουαρτέτο για το ισοδύναμο αποτέλεσμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού τους.
Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά «η συζήτηση δε γίνεται πλέον επί τη βάσει της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ αλλά επί τη βάσει των ισοδυνάμων που προτείνει η κυβέρνηση.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Σκουρλέτης παρουσίασε σχέδιο-έκπληξη στους δανειστές: Να αγοράσει το Δημόσιο το 100% του ΑΔΜΗΕ και εν συνεχεία να πουλήσει το 49% σε ιδιώτες κάτι που θα γίνει «για τεχνικούς λόγους». Σημειώνουν μάλιστα πως η σχετική μνημονιακή υποχρέωση δεν αφορά εισπρακτικούς αλλά ρυθμιστικούς λόγους.
Τι θα γίνει με τα μισθολόγια των δημοσίων υπαλλήλων
Οι δανειστές έχουν επιστρέψει ως ανεπαρκές το σχέδιο για το μισθολόγιο των Δημοσίων Υπαλλήλων του αναπληρωής υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορου Βερναρδάκη.
Οι δανειστές ζητούν καλύτερη κατανομή των αποδοχών, ήτοι αυξημένες αποδοχές για θέσεις αυξημένης ευθύνης και μικρότερες για νεοεισερχόμενους και χαμηλής κλίμακας υπαλλήλους. Με άλλα λόγια, ζητούν το μισθολόγιο να μην συνδέεται με την προϋπηρεσία αλλά με την απόδοση του υπαλλήλου.
Μετά την συνάντηση που είχε ο κ. Βερναρδάκης με τους εκπροσώπους των δανειστών, κυβερνητικοί κύκλοι υποστήριζαν ότι το μισθολόγιο στο δημόσιο «δεν είναι θέμα που θα κάνει την διαπραγμάτευση να κολλήσει» και πως σε 1-2 μέρες πιθανόν να κλείσει
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές:
- Δεν μειώνονται οι μισθοί «και αυτό είναι συμφωνημένο»
- Ακόμη και αν με το νέο μισθολόγιο προκύπτουν μειώσεις αποδοχών, σ' αυτές τις περιπτώσεις θα λειτουργεί η προσωπική διαφορά και ο μισθός δεν θα μειώνεται
- Γίνεται συζήτηση με τους δανειστές για το σύστημα αξιολόγησης. Το μεν κουαρτέτο θέλει να σχετίζεται με μισθό, η δε κυβέρνηση με την βαθμολογική τους εξέλιξη.
- Δεν συζητάμε τώρα ειδικά μισθολόγια (ένστολους, πανεπιστημιακούς, δικαστικούς κλπ)
Αυτή είναι η λίστα με τα 13 προαπαιτούμενα
Την ίδια ώρα, η Κομισιόν έδωσε στη δημοσιότητα την λίστα με τα 13 προαπαιτούμενα που θέλουν οι δανειστές να υλοποιηθούν προκειμένου να εκταμιεύσουν την δεύτερη υποδόση του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ έγκαιρα.
Η λίστα με τις 13 απαιτήσεις περιλαμβάνει:
Δημοσιονομικά
1) Το σχεδιασμό της ανεξαρτητοποίησης της ΓΓΔΕ
Οι ελληνικές αρχές θα καταθέσουν ένα υπόμνημα στους θεσμούς που θα παρουσιάζει τις επιλογές για τις βασικές αποφάσεις όσον αφορά τον σχεδιασμό της ανεξάρτητης γραμματείας εσόδων, για να διασφαλιστεί η γρηγορότερη σύνταξη και υιοθέτηση του νόμου.
2) Την υιοθέτηση μέτρων για την εξασφάλιση της είσπραξης φόρων
α)Οι ελληνικές αρχές θα υιοθετήσουν μέτρα για διασταυρωμένους ελέγχους στις δεξαμενές καυσίμων ώστε να αντιμετωπιστεί το λαθρεμπόριο
β)θα προσλάβουν μια επιτροπή προμήθειας για να οριστικοποιηθεί η απόκτηση λογισμικού για ανάλυση πληροφοριών για τον ΦΠΑ μέσω δικτύου ώστε να καταπολεμηθεί η αλυσιδωτή απάτη (carrousel).
3) Τις αποφάσεις για την εφαρμογή του claw back στα νοσοκομεία
α) Η κυβέρνηση θα εκδώσει την υπουργική απόφαση για την εφαρμογή του clawback στα νοσοκομεία
β) θα εκδώσει υπουργική απόφαση για την αναθεώρηση προς τα κάτω των τιμών των διαγνώσεων από ιδιώτες
Μεταρρυθμίσεις
4) Την ενεργοποίηση της ομάδας επιλογής στελεχών από το ΤΧΣ
α) επίτευξη συμφωνίας για τους δεσμευτικούς όρους αναφοράς για την διαδικασία επιλογής
β) κατάθεση από το ΤΧΣ πρότασης στο EWG για τις αμοιβές των μελών της Επιτροπής Επιλογής που έχει συμφωνηθεί με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς
γ) συμφωνία σε ένα χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα βήματα με στόχο την ολοκλήρωση των διορισμών ως τα τέλη του Δεκεμβρίου του 2015.
5) Την νομοθεσία για την φερεγγυότητα των νοικοκυριών
α) υιοθέτηση παράγωγης νομοθεσίας για το σύστημα οικονομικής βοήθειας των αδύναμων νοικοκυριών ώστε να διευκολυνθούν οι πληρωμές υπό των νόμο για την φερεγγυότητα των νοικοκυριών
β) Η Τράπεζα της Ελλάδας θα εκδώσει απόφαση για την διαδικασία και τα κριτήρια που θα χρησιμοποιηθούν για την μέγιστη ικανότητα αποπληρωμής του οφειλέτη, το ποσό που θα λάμβαναν οι πιστωτές σε περίπτωση αναγκαστικής εκτέλεσης (emergency enforcement) και την πιθανή αθέτηση των υποχρεώσεων προς τους πιστωτές.
γ) παροχή ενός λεπτομερούς σχεδίου εφαρμογής για την συγκρότηση ενός περιουσιολογίου ως το τέλος του Ιουνίου του 2016.
6) Την στρατηγική για τα κόκκινα δάνεια
α) υιοθέτηση της σχετικής νομοθεσίας για την έκδοση αδειών και την ρύθμιση για τους μη τραπεζικούς παρόχους υπηρεσιών και τις μεταφορές δανείων.
β) έναρξη προπαρασκευαστικής εργασίας για την αναβάθμιση και τροποποίηση του νόμου για την εκκαθάριση χρεών εκτός δικαστηρίου.
γ) την πρόταση ενός μηχανισμού συντονισμού που θα επιβλέπεται από την Τράπεζα της Ελλάδας με εντολή την εξέταση μεγάλων χρεών σε ιδιώτες και δημόσιους πιστωτές και την αναγνώριση και εκτέλεση συγκεκριμένων δράσεων εκκαθάρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων.
δ) υποβολή ενός προεδρικού διατάγματος για την εγκαθίδρυση δικτύου πληροφόρησης για χρέη
ε) η Τράπεζα της Ελλάδας θα διορίσει έναν ειδικό εκκαθαριστή και θα εισάγει ένα σχήμα αμοιβής εκκαθαριστών με βάση την απόδοση, σε διαβούλευση με το ΤΧΣ
στ) το ΤΧΣ θα ορίσει ένα μέλος Εκτελεστικού Συμβουλίου και μια εσωτερική ομάδα που θα είναι αφιερωμένη στην εκκαθάριση μη εξυπηρετούμενων δανείων
ζ) συγκρότηση μιας νέας δομής για την εφαρμογή και επίβλεψη της στρατηγικής για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, συμπεριλαμβανομένης της εγκαθίδρυσης μιας ειδικής γραμματείας συντονισμού και μιας μονάδας διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδας για την στήριξη του Κυβερνητικού Συμβουλίου για την Διαχείριση του Ιδιωτικού Χρέους.
Δομικές μεταρρυθμίσεις
7) Υιοθέτηση 10 μέτρων από το toolkit II του ΟΟΣΑ
Οι ελληνικές αρχές θα υιοθετήσουν 10 επιπλέον συστάσεις από την δεύτερη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ για τα αναψυκτικά και τα πετρελαϊκά προϊόντα.
8) Αποφάσεις για κλειστά επαγγέλματα
Οι ελληνικές αρχές θα εκδώσουν σε συμφωνία με τους θεσμούς μια υπουργική απόφαση για την επανασύσταση της ενδο-υπουργικής επιτροπής για τα κλειστά επαγγέλματα.
9) Ρυθμίσεις για τα διαρθρωτικά Ταμεία
α)Οι ελληνικές αρχές θα εφαρμόσουν τον νόμο 4314/2014 για τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία και θα υιοθετήσουν όλες τις σχετικές κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις.
β)για τα πέντε συγχρηματοδοτούμενα έργα για τους αυτοκινητόδρομους και το μετρό και τα σχέδια για τα λύματα και τα στερεά απόβλητα, οι αρχές θα χαράξουν ένα σχέδιο δράσης με συμφωνημένα χρονοδιαγράμματα με τους ανάδοχους και θα συμφωνήσουν με τους θεσμούς για την συγκρότηση μιας ενδο-υπουργικής επιτροπής συντονισμού για την επίβλεψη εφαρμογής του συντονισμού.
10) Χωροταξικός σχεδιασμός και δασική νομοθεσία
11) Ενέργεια (ΑΔΜΗΕ)
12) Ιδιωτικοποιήσεις. Σχέδιο για το νέο Ταμείο
Δημόσια διοίκηση
13) Μισθολόγιο στο Δημόσιο
Δείτε την λίστα όπως την δημοσίευσε η Κομισιόν [αγγλικά]