Με ανησυχία και τροχιοδεικτικές βολές προς την Αθήνα, παρακολουθεί η Ε.Ε. την υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος για το Μνημόνιο 3.
Το Eurogroup ολοκλήρωσε την συνεδρίασή του στις Βρυξέλλες προκειμένου να συζητήσει την πορεία του προγράμματος και κυρίως να συμφωνηθούν τα 13 προαπαιτούμενα για να εκταμιευθεί το 1 δισ.ευρώ το οποίο η ελληνική κυβέρνηση θέλει να έρθει πριν το τέλος του έτους. Μεταξύ αυτών των προαπαιτούμενων, είναι τα «κόκκινα» δάνεια, το Ενιαίο Μισθολόγιο στο Δημόσιο, η εργαλειοθήκη το ΟΟΣΑ κλπ.
Αμέσως μετά, το Eurogroup έστειλε τριπλό μήνυμα στην Αθήνα:
- Να ψηφίσει μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου όλα τα προαπαιτούμενα, προκειμένου να λάβει την υποδόση του 1 δισ.ευρώ
- Να ψηφίσει η Βουλή το αργότερο μέχρι τις αρχές του Ιανουαρίου το ασφαλιστικό, ώστε να προχωρήσει η αξιολόγηση του προγράμματος
- Ο ίδιος ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ έστειλε σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να αναζητήσει ευρύτερη πολιτική συναίνεση για το ασφαλιστικό.
«Ζητήσαμε από τις ελληνικές αρχές να εφαρμόσουν το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων το ταχύτερο δυνατό και όπως έχει συμφωνηθεί. Στόχος είναι να έχει τακτοποιηθεί αυτό έως τα μέσα Δεκεμβρίου, ώστε να επικεντρωθούμε μετά στις σημαντικές δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που είναι ακόμη ανοιχτές και πρέπει να οριστικοποιηθούν για την πρώτη αξιολόγηση, στις αρχές του επόμενου χρόνου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, στη συνέντευξη Τύπου μετά από την ολοκλήρωση του Eurogroup.
Χρειάζεται ευρύτερη συναίνεση για το ασφαλιστικό
Πλέον οι δανειστές στρέφουν το βλέμμα στο «καυτό» ζήτημα του ασφαλιστικού. «Η μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό είναι μέρος της πρώτης αξιολόγησης, οπότε η ελληνική κυβέρνηση έχει λίγο περισσότερο χρόνο για συζήτηση με τους θεσμούς», είπε ο Ντάισελμπλουμ.
Σε ερώτηση για το αν έχει απαιτηθεί ευρύτερη πολιτική συναίνεση, απάντησε ότι αυτό δεν έχει ζητηθεί ρητά, αλλά έστειλε ένα σαφές μήνυμα πως κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο.
«Δεν έχουμε ζητήσει συγκεκριμένα ευρύτερη πολιτική υποστήριξη για αυτή τη μεταρρύθμιση, αλλά κάτι τέτοιο έχει νόημα. Πρόκειται για μεταρρύθμιση που παίρνει περισσότερο χρόνο και αν θες να είναι πιο αποτελεσματική, πρέπει να έχεις ευρύτερη στήριξη», είπε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Δεν ξέρω αν είναι έτοιμη η αντιπολίτευση να το στηρίξει, αλλά από την εμπειρία μου ξέρω ότι έχει σημασία η οργάνωση των κοινοβουλίων σε τέτοια ζητήματα. Πάντως, δεν το συζητήσαμε σήμερα», κατέληξε.
Στο τραπέζι και το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων
Πλέον, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και δανειστών μπαίνει και το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, με το στόχο των 50 δισ. ευρώ, που είχε συζητηθεί αρκετά όταν επιτεύχθηκε η συμφωνία τον Αύγουστο. «Ο σχεδιασμός για το ταμείο των ιδιωτικοποιήσεων θα πρέπει να είναι στο τραπέζι μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου και πριν από τα Χριστούγεννα», ανέφερε ο κ. Ντάισελμπλουμ.
Η ανακεφαλαιοποίηση
Ακόμη, ο Ολλανδός αξιωματούχος αναφέρθηκε και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σημειώνοντας ότι σχεδόν ολοκληρώθηκε, με την τελευταία εκταμίευση να αναμένεται αύριο έπειτα από τη σχετική έγκριση του ESM. Συνολικά, η ανακεφαλαιοποίηση θα κοστίσει λιγότερο από 5,5 δισ. ευρώ, όπως σημείωσε.
Σε ερώτηση για το τι θα συμβεί με το υπόλοιπο ποσό, από τα 25 δισ. εκ των 86 δισ. του προγράμματος που είχαν μπει σε ξεχωριστό λογαριασμό για την ανακεφαλαιοποίηση, ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε: «Ακόμη είναι ανοιχτό το θέμα με τις μικρότερες τράπεζες, οπότε δεν ξέρουμε ποιο θα είναι το τελικό ποσό. Ομως, τα χρήματα που δεν θα χρειαστούν, απλά δεν θα εκταμιευθούν».
H ανακοίνωση του Eurogroup για την Ελλάδα:
«Οι Θεσμοί και ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενημέρωσαν το Eurogroup για την πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος του ESM το οποίο συμφωνήθηκε τον περασμένο Αύγουστο.
Το Eurogroup περιμένει από τις ελληνικές αρχές να εφαρμόσουν σύντομα τη νομοθεσία που έχει συμφωνηθεί για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων. Αυτό θα ξεκλειδώσει την εκταμίευση 1 δισ. ευρώ από τον ESM.
Οι υπουργοί ενημερώθηκαν ότι η ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού τομέα δεν θα απαιτήσει περισσότερα από τα 10 δισ. ευρώ που είναι σήμερα διαθέσιμα υπό το πρόγραμμα για αυτό το σκοπό. Αυτό είναι σημαντικά χαμηλότερο από τα έως 25 δισ. ευρώ που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στην αρχή του ελληνικού προγράμματος. Τα ποσά για την ανακεφαλαιοποίηση θα εκταμιευθούν από τον ESM προς το ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας».
Μοσκοβισί: Δουλειά, δουλειά, δουλειά και δύσκολες αποφάσεις για το ασφαλιστικό
Ο Πιερ Μοσκοβισί από την πλευρά του ναι μεν, έκανε λόγο για καλύτερες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, «από αυτές για τις οποίες φοβόμασταν πριν από μερικούς μήνες», ωστόσο, διεμήνυσε στην ελληνική κυβέρνηση: «Χρειάζεται δουλειά, δουλειά, δουλειά. Η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει δύσκολες αποφάσεις, που αφορούν στο ασφαλιστικό σύστημα και τη δημοσιονομική ισορροπία».
Στην Αθήνα βρίσκονται οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου των δανειστών οι οποίοι θα παραμείνουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας ενώ θα επανέλθουν πιθανότατα μέσα στο Δεκέμβριο.
Στο τραπέζι το ασφαλιστικό
Στο τραπέζι των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ δεν μπήκε το «καυτό» θέμα του ασφαλιστικού. Ωστόσο, πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του Eurogroup, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, αποκάλυψε μέσω twitter ότι συζήτησε με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, το θέμα.
Οπως έγραψε είχε «εποικοδομητικές συνομιλίες» με τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης πάνω σε ζητήματα που άπτονται της μεταρρύθμισης του «συνταξιοδοτικού» και της «αγοράς εργασίας». Ο Γ. Κατρούγκαλος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Απασχόλησης της ΕΕ.
Ντομπρόφσκις: Θέλουμε βιώσιμο και ανταποδοτικό ασφαλιστικό στην Ελλάδα
Το ασφαλιστικό επέλεξε να θέσει ως ζήτημα και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βλάντις Ντομπρόβσκις, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Ο κ. Ντομπρόφσκις, μίλησε για την ανάγκη να δομηθεί ένα «μακροχρόνια βιώσιμο και ανταποδοτικό» συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα. Υπενθύμισε ότι ως τα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί από τις ελληνικές αρχές το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων, το οποίο συνδέεται με την υποδόση του ενός δισ. ευρώ. Το επόμενο σημαντικό βήμα, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, είναι η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου έτους.
Προσέθεσε ότι η έγκριση του προϋπολογισμού του 2016 από τη Βουλή των Ελλήνων στοχεύει σε πρωτογενή πλεονάσματα και αυτό είναι κάτι που οδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, ανέφερε ότι θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες με την ελληνική πλευρά για το πώς θα επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι.
Στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων, είπε ο Βλ. Ντομπρόβσκις, σημαντικό ρόλο θα παίξει η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, γιατί, τόνισε, «πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξει ένα μακροπρόθεσμα βιώσιμο και ανταποδοτικό συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα».
Ντάισελμπλουμ: Χάθηκε πολύτιμος χρόνος με την Ελλάδα
Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ φρόντισε επίσης να αφήσει αιχμές ποροσερχόμενος στη συνεδρίαση: «Eχει χαθεί πολύς χρόνος με την Ελλάδα, όμως τώρα το πρόγραμμα είναι στη σωστή τροχιά», δήλωσε. Οταν ρωτήθηκε για τις επιδόσεις της ευρωζώνης εντός του 2015, ο Γ. Ντάισελμπλουμ απάντησε ότι υπήρξαν θετικές και αρνητικές στιγμές. Στις θετικές ανέφερε την ισχυροποίηση της οικονομικής ανάκαμψης σχεδόν σε όλες τις χώρες, «εκτός από μία», ενώ στις αρνητικές ανέφερε το ότι χάθηκε πολύς χρόνος με την Ελλάδα.
Ωστόσο, όπως είπε «από οικονομικής πλευράς έχουμε λόγους να είμαστε αισιόδοξοι», υποστηρίζοντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλά άλλα θέματα που απασχολούν την Ευρώπη, αλλά η οικονομία βελτιώνεται.
Μοσκοβισί: Προχωράμε καλά
Προχωράμε καλά με την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών και ελπίζω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε με θετικό τρόπο προς την ολοκλήρωση» του δεύτερου πακέτου μεταρρυθμίσεων, δήλωσε κατά την είσοδό του στο σημερινό Eurogroup, σχολιάζοντας ότι παρότι δεν υπάρχει εξαρχής συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, υπάρχει πνεύμα συνεργασίας. Όπως ανέφερε, στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να πραγματοποιηθεί μια παρουσίαση της πορείας των εργασιών από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Όσον αφορά την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2016 από τη Βουλή, το Σάββατο, σχολίασε πως ψηφίστηκε στη βάση «περισσότερο ευνοϊκών ή λιγότερο δυσμενών υποθέσεων» κάτι που αποτελεί «καλή εξέλιξη». Προσέθεσε, δε, πως χρειάζεται να συνεχιστεί η «δουλειά» για «να επιτευχθεί η συμφωνία για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων που είναι απαραίτητο για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης».
Αυστριακός ΥΠΟΙΚ: Υπάρχουν δυσκολίες αλλά η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο
Μετά τις κρίσεις των προηγούμενων ετών, η Ελλάδα είναι σε «καλό δρόμο», και αυτά που η Αθήνα υλοποίησε στο πλαίσιο του τρίτου πακέτο βοήθειας είναι ήδη περισσότερα από όλα μαζί από το πρώτο και το δεύτερο πρόγραμμα, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς Γεργκ Σέλινγκ, σε δηλώσεις του σε Αυστριακούς δημοσιογράφους πριν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup, στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό, εξακολουθούν να υπάρχουν δύσκολοι τομείς, ενώ και οι πλειοψηφίες στην ελληνική Βουλή είναι οριακές, ωστόσο ένα θετικό μήνυμα είναι ότι η Ελλάδα ψήφισε τον προϋπολογισμό και βρίσκεται σε καλό δρόμο να εκπληρώσει και τα τελευταία σημεία.
Εάν αληθεύει αυτό που δηλώνουν οι ειδικοί, ότι δηλαδή η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν χρειάζεται τα ποσά που είχαν αρχικά προβλεφθεί, τότε «είμαι αισιόδοξος, πως η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Χανς Γεργκ Σέλινγκ.
Τετ-α-τετ Τσακαλώτου με Ντράγκι
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, ο κ. Τσακαλώτος είχε σήμερα κατ' ιδίαν συνάντηση με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.
Γεύμα Ντράγκι – Γιούνκερ
Γεύμα εργασίας είχαν το μεσημέρι της Δευτέρας ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, λίγο πριν την έναρξη των αφίξεων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup, στις Βρυξέλλες.
Η συζήτηση των δύο προέδρων εστιάστηκε κυρίως σε τραπεζικά και οικονομικά θέματα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές στις Βρυξέλλες. Κύριο θέμα συζήτησης των δύο αποτέλεσε ο «τρίτος πυλώνας» της Τραπεζικής Ένωσης, και το Ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης των καταθέσεων.
Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης των καταθέσεων ακολουθεί την έγκριση του δεύτερου πυλώνα της Τραπεζικής Ένωσης -τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης- και σκοπός του είναι η θέσπιση καθεστώτος προστασίας σε όλες τις καταθέσεις των Ευρωπαίων πολιτών κάτω των 100.000 ευρώ, σε περίπτωση χρεοκοπίας της τράπεζας τους.
Παράλληλα, συζητήθηκαν θέματα εμβάθυνσης της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης καθώς και η «Έκθεση των Πέντε Προέδρων», μια έκθεση που γίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Πρόεδρο Γιούνκερ, σε συνεργασία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ, τον πρόεδρο του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ, τον Πρόεδρο Ντράγκι και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς. Η έκθεση έχει ως σκοπό να εμβαθύνει την νομισματική ένωση, βελτιώνοντας τον τρόπο λειτουργίας της και ερευνώντας τα προβλήματα της.