Ποτέ δεν μπόρεσε να βρει την τύχη του στην Ελλάδα. Ενα αγνό προϊόν από σιτάρι, χωρίς λίπη, με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και νοστιμότατο δεν μπαίνει με τίποτα στα πιάτα μας.
Μπορεί να θεωρείται και χωριατιά να φας πληγούρι. Το όνομά του ίσως το αδικεί. Πληγούρι, τραχανάς κλπ παραπέμπουν σε στάνη, κοπάδι με πρόβατα, ίσως να είναι αυτός ο λόγος. Αντίθετα, όταν μας το σερβίρουν σε σικάτα εστιατόρια, θεωρείται σνομπίστικο. Πληγούρι, σου λέει ο άλλος, τρώω πατάτες και ρύζι καλύτερα!
Δοκιμάστε το, εσείς. Μπορεί άριστα να αντικαταστήσει τις πατάτες και το ρύζι -που τα έχουμε λίγο βαρεθεί. Είναι πολύ πιο υγιεινό και εύπεπτο. Αγοράστε το σε σούπερ μάρκετ, κανονικά, και δείτε πόσο εύκολα μαγειρεύεται .
Γενική συνταγή
- Βάλτε 1 φλυτζάνι πληγούρι σε μια κατσαρόλα
- Βάλτε 2,5 φλυτζάνια νερό
- Λίγο αλάτι
- Ανακατέψτε λίγο, χαμηλώστε τη φωτιά
- Βράζει σε 15 λεπτά, απορροφά μόνο του τα υγρά και είναι έτοιμο
- Αν προσθέστε λίγο ελαιόλαδο είναι ένα τέλειο πιάτο
- Σερβίρεται με όλα, κρέας, κοτόπουλο, ψάρι
Μια συνταγή με λαχανικά και πληγούρι
- Κόψτε κολοκυθάκι, πιπεριά, καρότο, κρεμμύδι σε κύβους
- Και ό,τι άλλα λαχανικά έχετε στο ψυγείο σας
- Σε ένα βαθύ τηγάνι σωτάρετε τα λαχανικά με λίγο ελαιόλαδο
- Αφήστε τα 10 λεπτά να πάρουν μια πρώτη βράση, σε χαμηλή φωτιά
- Προσθέστε 1 φλυτζάνι πληγούρι
- Προσθέστε 2 φλυτζάνια ζεστό νερό
- Αλατίστε
- Ανακατέψτε και αφήστε το να βράσει 15 λεπτά
- Στο τέλος ρίξτε ψιλοκομμένο κόλιαντρο (προαιρετικά)
Και φυσικά, το πληγούρι γίνεται το καλύτερο ταμπουλέ:
Το πληγούρι είναι το αγαπημένο έδεσμα της Μέσης Ανατολής. Το κάνουν κεφτέδες:
Το βάζουν στα γεμιστά, αντί για ρύζι:
Το κάνουν σπανακόρυζο: