Η διαδοχή στον θρόνο της Σαουδικής Αραβίας αποσταθεροποιεί την περιοχή - iefimerida.gr

Η διαδοχή στον θρόνο της Σαουδικής Αραβίας αποσταθεροποιεί την περιοχή

(o Βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με ένα ασυνήθιστα αποκαλυπτικό ενημερωτικό σημείωμα που έφτασε σε συγκεκριμένους δημοσιογράφους της χώρας, οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες (BND) καταλήγουν ότι οι δυναμικές που αναπτύσσονται στην Σαουδική Αραβία και σχετίζονται με την ανάδειξη νέου μονάρχη, επηρεάζουν αρνητικά τις εξελίξεις στην περιοχή.


Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των Γερμανών στο μιάμισης σελίδας «μέμο» που μεταξύ άλλων αναμετάδωσαν και οι Νιου Γιορκ Ταιμς, αναφέρεται ότι «η προσεκτική διπλωματική στάση των παλιότερων μελών της βασιλικής οικογένειας έχει αντικατασταθεί με την επίμονη πολιτική της παρέμβασης».


Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα εστιάζει στην ανάληψη σημαντικού ρόλου από τον 30χρονο πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, στον οποίον ανατέθηκε το Υπουργείο Άμυνας και χρίσθηκε Αναπληρωτής Πρίγκηπας του Θρόνου και ο οποίος έχει μια πιο επιθετική προσέγγιση σε μια σειρά θεμάτων σε σχέση με τους προκάτοχους του.

Η διαδοχή στον θρόνο της Σαουδικής Αραβίας αποσταθεροποιεί την περιοχή | iefimerida.gr 0

(ο Πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν ανησυχεί τους Γερμανούς)


Το Ριαντ περιγράφεται να προσπαθεί με στρατιωτικό σχεδιασμό και νέες συμμαχίες να κυριαρχήσει στην περιοχή και να καταστεί ηγέτιδα δύναμη του αραβικού κόσμου, κάτι που έχει ανησυχήσει ξένους αλλά και Σαουδάραβες διπλωμάτες.
Πάντως ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαιγερ, έσπευσε να δηλώσει ότι το «μέμο» αυτό δεν εκφράζει τις θέσεις της γερμανικής κυβέρνησης και ότι ο ίδιος «βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον ομόλογο του Υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Αντέλ Αλ Τζουμπαίρ.

Σήμερα μόλις πάντως ο Αντιπροεδρος της γερμανικής κυβέρνησης, Ζιγκμαρ Γκαμπριελ, προειδοποίησε σε συνέντευξη του στην Bild οτι «πρέπει να καταστήσουμε σαφές στους Σαουδάραβες οτι η εποχή που κάναμε τα στραβά μάτια έχει περάσει», αναφερόμενος στην χρηματοδότηση ακραίων κύκλων ισλαμιστών απο την κυβέρνηση του Ριάντ.


Η Σαουδική Αραβία αντιμετώπισε την αλλαγή στην ηγεσία της μετά και τον θάνατο του μακροβιότερου άρχοντα της, του βασιλιά Αμπντάλα στις αρχές του 2015 και την διαδοχή του από τον Βασιλιά Σαλμάν, πατέρα του Πρίγκιπα Μπιν Σαλμάν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κόσμος Σαουδική Αραβία Γερμανία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ